, ,

5 απλές ιδέες για περισσότερες… βιταμίνες!

Οι βιταμίνες μας κρατούν δραστήριους, υγιείς, έξυπνους και… νέους! Είναι πολύτιμα συστατικά όλων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, των ξηρών καρπών, των δημητριακών και

5 απλές ιδέες για περισσότερες... πολύ περισσότερες βιταμίνες

Οι βιταμίνες μας κρατούν δραστήριους, υγιείς, έξυπνους και… νέους! Είναι πολύτιμα συστατικά όλων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, των ξηρών καρπών, των δημητριακών και πολλών άλλων τροφών. Είναι όμως αρκετά “ευαίσθητες” και πολλές φορές χάνονται τελείως από το φαγητό είτε κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του γεύματος, ή μετά το φαγητό, ανάλογα με το τι τις έχουμε συνοδεύσει. Σας παρουσιάζουμε πέντε απλές και εύκολες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να λάβετε τη μέγιστη ποσότητα βιταμινών από το φαγητό σας καθώς και να τις εκμεταλευτείτε στο έπακρο μετά τη λήψη τους.

5 απλές ιδέες για περισσότερες… βιταμίνες!

1. Φάτε το φαγητό σας στην ώρα του

Την ώρα που είναι έτοιμο να σερβιριστεί στο τραπέζι. Γιατί όσο η ώρα περνά, τόσο περισσότερες βιταμίνες χάνονται. Αυτό ισχύει και για τους χυμούς, και τις σαλάτες. Η βιταμίνη C ειδικά, χάνεται πολύ γρήγορα!

Advertisment

2. Προτιμήστε τα ολόκληρα ή χοντροκομμένα φύλλα λαχανικών

Ψιλοκόβοντας τις σαλάτες, ψιλοκόβετε και τις βιταμίνες τους! Η οξείδωση των λαχανικών δε συμβαίνει μόνο καθώς περνά η ώρα που έρχονται σ’ επαφή με τον αέρα αλλά και από τη μεταλλική λάμα του μαχαιριού. Στο εμπόριο έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν μαχαίρια με κεραμικές λάμες οι οποίες δεν αφαιρούν καθόλου από τις βιταμίνες του λαχανικού ή του φρούτου σας.

3. Αποφύγετε τον καφέ μετά το φαγητό

Ο καφές περιορίζει την απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και της Β1 η οποία είναι μία βιταμίνη πολύτιμη για το νευρικό μας σύστημα. Προτιμήστε ένα ρόφημα, ένα πράσινο τσάι ή… έναν υπνάκο! Θα πάνε όλες οι βιταμίνες στη θέση τους.

4. Αποφύγετε το αλκοόλ

Μπορείτε να ΜΗΝ πίνετε ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό σε καθημερινή βάση; Οι μεγάλες και συχνές ποσότητες αλκοόλ προκαλούν αβιταμίνωση. Βιταμίνες μάλιστα όπως η Β1 και η Β6 καταστρέφονται εντελώς από το αλκοόλ. Το ίδιο και το φολικό οξύ το οποίο βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

Advertisment

5. Αυξήστε τα χορτοφαγικά γεύματα μέσα στην εβδομαδιαία διατροφή σας

Όσο πιο φρέσκια, χορτοφαγική και βιολογική είναι η διατροφή σας, τόσο περισσότερες βιταμίνες λαμβάνετε, στη σωστή αναλογία. Επίσης μέσα στο σώμα σας δημιουργείται ένα… εύκρατο κλίμα, καθαρό από υπερβολικές τοξίνες, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση των βιταμινών και τη σωστή εκμετάλλευσή τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση