,

Αιθέρια Έλαια και Περίοδος Εξετάσεων

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου συνδέονται με

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου συνδέονται με τις μυρωδιές, από τις οποίες άλλες είναι ευχάριστες, χαλαρωτικές και γλυκά συνδεμένες με όμορφες εικόνες και στιγμές και άλλες με δυσάρεστες. Κάθε φορά που ο άνθρωπος έρθει σ’επαφή με κάποια συγκεκριμένη μυρωδιά αυτόματα ανακαλεί την όμορφη ή τη δυσάρεστη στιγμή με την οποία αυτή η μυρωδιά είναι ταυτισμένη.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα κύτταρα του οργανισμού. Τα αιθέρια έλαια τρέφουν πολλά συστήματα του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα, βελτιώνουν τη μνήμη και διεγείρουν τα κέντρα του εγκεφάλου ώστε να παρατηρηθεί αύξηση της ικανό-τητας μάθησης, συγγραφής, πνευματικής δουλειάς αλλά και βελτίωση επιδόσεων στις εξετάσεις.

Advertisment

Τα αιθέρια έλαια περιέχουν ένα μείγμα μικρών και μεγάλων χημικών ενώσεων τα μικρομόρια των οποίων είναι ικανά να φτάσουν στον εγκέφαλο, κατευθείαν. Οι τοξίνες, τα βαρέα μέταλλα (αλουμίνιο κ.α.) εγκαθίστανται στον εγκέφαλο και αποτελούν έναν από τους σοβαρούς λόγους απώλειας μνήμης και Αλτσχάϊμερ.
Τα αιθέρια έλαια είναι ένα σημαντικό εργαλείο καθαρισμού του εγκεφάλου, όπως επίσης, αφυπνίζουν εκείνες τις περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα, ειδικά εκεί που αποθηκεύεται η ευχαρίστηση, το τραύμα αλλά και η μνήμη. Αυτό εξηγεί γιατί τα αιθέρια έλαια μπορούν να απελευθερώσουν , το άτομο, από συναισθήματα φόβου και να το βοηθήσουν να αλλάξει κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις του.

Επίσης, όταν κάποιος μυρίζει συνέχεια το ίδιο αιθέριο έλαιο, ενώ διαβάζει για τις εξετάσεις ή για κάποια πνευματική εργασία, δικαιολογώντας αυτό που έγραψα στην αρχή, μπορεί ν’ανακαλέσει πληροφορίες.

Μελέτες έχουν δείξει πως τα αιθέρια έλαια βοηθούν στην υπερκινητικότητα, στη διάσπαση προσοχής και στις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, αποτελώντας έναν φυσικό, ωστόσο, αποτελεσματικό τρόπο προσέγγισης και θεραπείας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Advertisment

Πιο συγκεκριμένα, τα αιθέρια έλαια που βοηθούν σ’όλα τα παραπάνω είναι τα εξής :

– Λιβάνι, ένα αιθέριο έλαιο που μια από τις χρήσεις του είναι σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Τα περιστατικά των ατόμων έχουν δείξει μεγάλη ωφέλεια και θεραπεία σε περιπτώσεις συναισθηματικών και φυσικών τραυμάτων αλλά και σε βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας στα προβλήματα μάθησης.

– Δενδρολίβανο, αυτό το αιθέριο έλαιο με την φρέσκια, αδρή του μυρωδιά είναι δυνατό να δώσει στο άτομο πνευματική διαύγεια και καθαρότητα νου, βοηθώντας στις μαθησιακές δυσκολίες όπως και στο διάβασμα, στο γράψιμο και στις εξετάσεις.

– Μέντα, με το δροσερό του άρωμα, διεγείρει και καθαρίζει το μυαλό, τονώνει την ενέργεια και αυξάνει τη ικανότητα μάθησης και
δημιουργικότητας.

– Βετιβέρ, το βαθύ, καπνώδες άρωμα αυτού του αιθέριου ελαίου, χρησιμοποιείται άριστα ώστε να ηρεμήσει τα υπερκινητικά άτομα, παιδιά και ενήλικες, βοηθώντας τους να έρθουν σ’επαφή με τους γύρω τους πιο ήρεμα και ευχάριστα ενώ παράλληλα αν υπάρχουν ενδείξεις μελαγχολίας ή κατάθλιψης ανακουφίζει τα συμπτώματα δίνοντας συγκέντρωση στο νου.

– Κέδρος, οι χημικές ενώσεις από τις οποίες αποτελείται αυτό το αιθέριο έλαιο συντελούν ώστε να διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τις πνευματικές διεργασίες, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις απόσπασης προσοχής.

– Λεβάντα, γνωστή σε όλους, το αιθέριο έλαιο της οποίας μπορεί να είναι ωφέλιμο σχεδόν παντού. Σ’αυτή εδώ την περίπτωση, με τις ηρεμιστικές της ιδιότητες, προσφέρει χαλάρωση σε μυαλό και σώμα.

– Βασιλικός, το ευχάριστο και διακριτικό άρωμα του το κάνουν ένα προσφιλές αιθέριο έλαιο που εκτός από τις ευεργετικές για το νευρικό σύστημα ιδιότητες του, καθαρίζει το μυαλό, ανακουφίζει από την πνευματική κόπωση και ενισχύει τη μνήμη. Από τις πολύ καλές επιλογές για το διάβασμα, το γράψιμο και γενικά όπου υπάρχει έντονη πνευματική εργασία.

Τρόποι εφαρμογής :

Pίχνετε μερικές σταγόνες από καθένα από τα παραπάνω αιθέρια έλαια ή από ένα συνδυασμό αυτών, σε αρωματικό λύχνο, σε διαχυτή δωματίου ή αραιωμένα μέσα σε έλαιο-βάση, κάνοντας μάλαξη στο μέτωπο, στους ώμους, στον αυχένα και στη βάση του κρανίου.
Αποφεύγετε την περιοχή των ματιών, την εσωτερική κατάποση των αιθέριων ελαίων και δεν εφαρμόζετε τοπικά κανένα αιθέριο έλαιο αν υπάρχουν πληγές ή τραύματα στις προαναφερθείσες περιοχές.

Επίσης :

– Τα αιθέρια έλαια πρέπει να είναι 100% αγνά για να δώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες που ανάφερα παραπάνω. Πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι συνθετικά ή νοθευμένα, οπότε δεν έχουν καμία απολύτως ωφέλεια.
– Ρωτάτε πάντα έναν Αρωματοθεραπευτή πριν αγοράσετε και χρησιμοποιήσετε κάποιο αιθέριο έλαιο. Εκείνος μπορεί με γνώση και ασφάλεια να σας
προτείνει το κατάλληλο για εσάς, σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μην αρκείστε σε προτάσεις ατόμων που δεν έχουν σχέση με την Αρωματοθεραπεία, διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπως : υπέρταση, υπόταση, κακό κυκλοφορικό, καρδιολογικά προβλήματα, χρόνιες παθήσεις, βαριά ψυχολογικά προβλήματα, διαβήτης, πρόσφατες εγχειρήσεις, δερματικές αλλεργίες, άσθμα, βρέφη, μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένα άτομα, Ομοιοπαθητική αγωγή και άλλα, όπου κάποια αιθέρια έλαια δεν επιτρέπονται.

Δέσποινα Ρουκουνιώτη
Αρωματοθεραπεύτρια – Ανθοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση