Διατροφή και ΤΑΟ

  “Αυτός που συμπορεύεται με την ροή του Τάο, αυτός που ακολουθεί τους ρυθμούς του Ουρανού και της Γης, αυτός δε συναντά ποτέ δυσκολίες

 

“Αυτός που συμπορεύεται με την ροή του Τάο, αυτός που ακολουθεί τους ρυθμούς του Ουρανού και της Γης, αυτός δε συναντά ποτέ δυσκολίες στο κόσμο”

Advertisment

Στην Κινεζική γλώσσα, το γιν και το γιάνγκ αναφέρονται στην σκιώδη και στην ηλιόλουστη πλευρά μιας κοιλάδας ή πεδιάδας. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Φιλοσοφία, το γιν και το γιάνγκ είναι οι δυο πρωταρχικές κοσμικές αρχές του σύμπαντος.

Το Γιν είναι η παθητική, η θηλυκή αρχή.

Το Γιάνγκ είναι η ενεργός, αρσενική αρχή …θυμίζοντας τη συνένωση Ουρανού και Γαίας.

Advertisment

Ετυμολογικά, οι λέξεις Υιν καί Υανγκ εκφράζουν τη φωτισμένη και σκοτεινή πλαγιά του βουνού. Η έννοια αυτή υπογραμίζει με θαυμάσιο τρόπο τη σχετικότητα των δύο αντιτιθέμενων καταστάσεων:

Από τα πανάρχαια χρόνια της κινέζικης φιλοσοφίας, οι δύο αρχέτυποι πόλοι της φύσης ταυτίστηκαν – πέρα από το φώς και το σκοτάδι – με κάθε μορφής συμπληρωματικές αντιθέσεις… αρσενικό-θηλυκό, θετικό-αρνητικό….

Το Υανγκ αντιπροσωπεύει τη δύναμη, το αρσενικό, τη δημιουργικότητα, τον Ουρανό.

Το Υιν συμβολίζει το σκοτάδι, τη δεκτικότητα, το θηλυκό, την μητέρα, τη Γή….κατά συνέπεια, το Υανγκ συμβολίζει την κίνηση και το Υιν την ακινησία. Το Υιν είναι η ήρεμη διαλογιστική σιωπή του σοφού, το Υανγκ η δυναμική δημιουργική δράση του βασιλιά.

Η σχέση και ο χαρακτήρας των εννοιών Υιν και Υανγκ καθορίστηκαν με το πανάρχαιο κινέζικο σύμβολο Ται-Τσι Του, «το διάγραμμα της υπέρβασης», εκπληκτικό στη σύλληψη και τη λιτότητα του.

Πρόκειται γιά μια συμμετρική διάταξη του σκοτεινού Υιν και του φωτεινού Υανγκ, χωρίς η συμμετρία αυτή να είναι στατική. Είναι μια κυκλική συμμετρία, δυναμική κι αεικίνητη, που υποδηλώνει την αέναη κίνηση του Qi.

Βέβαια την εποχή που ο Λάο Τσέ δίδασκε τα παραπάνω, εδώ στην Ελλάδα, ο Ηράκλειτος πολύ συχνά παρεξηγημένος επανέλαβε τα ίδια περίπου πράγματα. Με την περίφημη φράση του.. «Τα πάντα ρεί» ήρθε σε απόλυτη συμφωνία με τη διατύπωση του Λάο Τσέ για την αέναη μεταλλαγή των πραγμάτων κι ακόμη, όπως ο Κινέζος φιλόσοφος, είπε κι αυτός πως οι μεταβολές ανακυκλώνονται..

Στο Feng Shui βέβαια ..υπάρχει ένας κανόνας… ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας! Η κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική.

Τώρα…..το διατροφικό σύστημα της μακροβιοτικής δίαιτας χωρίζει τις τροφές σε κατηγορίες, σύμφωνα με τις αρχές του Yin και του Yang.

Υποτίθεται οτι αν ακολουθήσει κάποιος το μακροβιoτικό τρόπο ζωής, θα απολαμβάνει υγεία μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Βασίζεται στη ζεν φιλοσοφία διατροφής και πρακτικά σημαίνει να ζει κανείς σε αρμονία με τη φύση μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Yang τροφές: κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά, αβγά, σκληρά τυριά, αλάτι.

Yin τροφές: αλκοόλ, τσάι, καφές, ζάχαρη, γάλα, γιαούρτι, βότανα, μπαχαρικά.

Οι τροφές που θεωρείται ότι έχουν ισορροπημένο Yin και Yang αποτελούν τη βάση της μακροβιοτικής διατροφής και είναι τα όσπρια, οι σπόροι, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πηγή έμπνευσης για τη μακροβιοτική αποτέλεσε η αρχαία κινεζική ιατρική, η οποία είχε σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την επιμήκυνσή της. Οι οπαδοί της μακροβιοτικής υποστηρίζουν ότι αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού, αλλά και την πρόληψη ψυχολογικών δυσκολιών.

Το κλειδί της μακροζωίας ομως.., κρύβεται στην τήρηση του αρχαιοελληνικού ρητού “παν μέτρον άριστον” Οι περισσότεροι, ωστόσο, συμφωνούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει κανείς τα εκατό είναι η σωστή και πάνω από όλα, ισορροπημένη διατροφή. Και οπως η φιλοσοφία του Ηράκλειτου συνάδει με τη φιλοσοφία του Λάο Τσέ, οπως το Υανγκ αντιπροσωπεύει το (αρσενικό, τη δημιουργικότητα, τον Ουρανό) και το Υιν συμβολίζει τη (δεκτικότητα, το θηλυκό, την μητέρα, τη Γή) συνεπώς συνάδει με τη συνένωση του “Ουρανού και της Γαίας“ ετσι θα μπορούσαμε να πούμε οτι η φιλοσοφία της μακροζοωίας συνάδει με το αρχαιοελληνικό ρητό….Μάλιστα είναι πολύ πιο απλοποιημένο..αν και η χρυσή αυτή φράση «Παν μέτρον άριστον» ήτο εμπνευσμένη εκ του Ουρανού… σύμφωνα με τον Κομφούκιο…

Είναι πλέον κοινό μυστικό πως n κατάσταση της υγείας μας και κατ’ επέκταση το πόσο θα ζήσουμε, εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την ποιότητα της διατροφής μας. Ήδη, η σχέση της διατροφής με τη μακροζωία έχει επισημανθεί από την αρχαιότητα, με τον Ιπποκράτη να αναφέρει: “οι παχύσαρκοι ταχυθάνατοι εισίν”

Οσο πιο πολύ βαδίσεις τόσο πιο πολύ θα ζήσεις..

Al Zaro

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση