Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με πέντε απλά βήματα

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση της αδυναμίας της κένωσης. Το σώμα μας βαραίνει, κάτι δεν πάει καλά, νιώθουμε δυσφορία, κουραζόμαστε

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με πέντε απλά βήματα

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κατά καιρούς αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση της αδυναμίας της κένωσης. Το σώμα μας βαραίνει, κάτι δεν πάει καλά, νιώθουμε δυσφορία, κουραζόμαστε εύκολα, νιώθουμε την ανάγκη της κένωσης, αλλά μπορεί να μείνουμε με τις ώρες στην τουαλέτα δίχως αποτέλεσμα  και τελικά, είτε θέλουμε να κλάψουμε ή να βάλουμε τις φωνές θυμωμένοι. Δυσκοιλιότητα!

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από ανθυγιεινή διατροφή, από έλλειψη νερού, από διαταραχή της χλωρίδας του πεπτικού σωλήνα, από ψυχολογική πίεση, άγχος και φυσικά από άλλα προβλήματα υγείας τα οποία χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.

Advertisment

5 τρόποι να απελευθερώσετε το σώμα σας από την δυσκοιλιότητα

1. Σιγουρευτείτε πως δεν πρόκειται για σύμπτωμα κάποιας ασθένειας

Αν η δυσκοιλιότητα είναι χρόνια ή αν ξαφνικά εμφανίστηκε σε οξεία μορφή, επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να δείτε τι την προκάλεσε και πως μπορεί να εξαλειφθεί.

2. Αλλάξτε διατροφή

Τα trans λιπαρά (τηγανιτά), το junk food, τα κρέατα και κυρίως τα γαλακτοκομικά, συντηρούν ένα βλαβερό και τοξικό περιβάλλον στον πεπτικό σωλήνα ο οποίος για να λειτουργήσει καλά θέλει φυτικές ίνες που θα τις προμηθεύσουμε με άφθονα φρούτα και σαλάτες, πριν τα γεύματα ή και ως κυρίως γεύματα.

Σημειώστε πως, ενώ το πεπτικό μας σύστημα, ο εντερικός μας σωλήνας έχει αρκετά μακρύ μήκος, όπως των θηλαστικών, εμείς θεωρούμε φυσικό να τρώμε κρέας πολλές φορές μέσα στη εβδομάδα.

Advertisment

Καθ’ ότι το κρέας είναι μία τροφή όπου η σήψη επέρχεται άμεσα, γι’ αυτό και ο πεπτικός σωλήνας των σαρκοφάγων είναι πολύ πιο κοντός από των φυτοφάγων.

Το κρέας τους δίνει γρήγορα όλα τα συστατικά που χρειάζονται και αποβάλλεται αμέσως από τον οργανισμό.

Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα είναι ζήτημα υγείας να απέχετε εντελώς από κατανάλωση κρέατος, μέχρις ότου το σύστημά σας επανέλθει πλήρως στη φυσιολογική του κατάσταση. Αλλά ακόμα και σε καλή πεπτική λειτουργία, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να αποφεύγεται.

Επίσης το να πίνουμε τον καφέ χωρίς γάλα είναι πολύ σημαντικό αν αντιμετωπίζουμε τέτοια συμπτώματα.

3. Περπάτημα, τρέξιμο, χορός

Το περπάτημα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς με την κίνηση αυτή όλο το πεπτικό μας σύστημα πηγαίνει στη θέση του και ό,τι είναι να βγει από το σώμα μας, βρίσκει τον δρόμο για την έξοδο! Το ίδιο συμβαίνει και το τζόκινγκ αλλά και τον χορό.

Αυτά δε τα τρία ωφελούν ιδιαιτέρως και την ψυχολογία μας. Αυτός είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος που θα σας βοηθήσει ν’ απελευθερώσετε την κίνηση στον πεπτικό σας σωλήνα.

4. Ενυδάτωση

Η κατανάλωση νερού, φρέσκων χυμών αλλά και ροφημάτων είναι κάτι που συνήθως απουσιάζει από την καθημερινότητα ενός ανθρώπου που πάσχει από δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό ενυδατώστε τον οργανισμό σας επαρκώς. Πίνετε νερό τακτικά μέσα στη μέρα.

5. Τσάι αλεξάνδρειας

Το αφέψημά του κάνει θαύματα ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις -αποκλείουμε εννοείτε τις κλινικές περιπτώσεις που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης! ένα τσάι αλεξάνδρειας το βράδυ και ίσως ένα ακόμα το πρωί είναι αρκετό για την ολοκληρωτική κένωση.

Να θυμάστε μόνο, πως αυτό το τσάι είναι για εξαιρετικές περιπτώσεις και γι’ αυτό, ν’ αποφεύγεται η συνεχόμενη χρήση του, διότι εθίζει το έντερο το οποίο μετά δε λειτουργεί χωρίς αυτό. Γι’ αυτό, δεν το χρησιμοποιούμε περισσότερο από μία εβδομάδα.

Όπως προαναφέραμε, ένα με δύο κούπες απ’ αυτό το αφέψημα, είναι αρκετές για να κενώσουμε έναν υπερφορτωμένο πεπτικό σωλήνα, όμως θα χρειαστούν τα παραπάνω βήματα για να τον κρατήσουμε σε σωστή λειτουργία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση