, , ,

Μέλι και Κανέλα: Ένας συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το μέλι και η κανέλα είναι δύο φυσικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Ο συνδυασμός τους φαίνεται πως λειτουργεί σαν «μαγικό φίλτρο»

Μέλι και κανέλα: Ένας συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το μέλι και η κανέλα είναι δύο φυσικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Ο συνδυασμός τους φαίνεται πως λειτουργεί σαν «μαγικό φίλτρο» σε διάφορα προβλήματα υγείας, από απλά συμπτώματα και ενοχλήσεις μέχρι και σοβαρότερες παθήσεις. Αν και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία για την κάθε μία από αυτές τις ιατρικές χρήσεις, ορισμένα οφέλη δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα.

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη της κανέλας

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, που λαμβάνεται επίσης ως συμπλήρωμα. Υπάρχουν δύο είδη: κανέλα Κεϋλάνης και κανέλα Cassia.

Advertisment

Η τελευταία είναι πιο δημοφιλής, είναι λιγότερο ακριβή, αλλά έχει και χαμηλότερη ποιότητα. Η Κεϋλάνης είναι δυσκολότερο να βρεθεί, αλλά θεωρείται η «πραγματική κανέλα». Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά οφέλη της κανέλας είναι:

– Μειώνει τη φλεγμονή
– Βοηθά στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών
– Βοηθά στην προστασία ενάντια στον καρκίνο

Επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη του μελιού

Εκτός από το γεγονός ότι είναι η υγιεινότερη εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, το μέλι έχει και διάφορες φαρμακευτικές χρήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν είναι όλα τα είδη ίδια.

Advertisment

Τα περισσότερα οφέλη σχετίζονται με ενεργά συστατικά που είναι πιο συγκεντρωμένα στο μέλι υψηλής ποιότητας. Κάποια από τα οφέλη που έχουν αποδειχθεί από την επιστήμη είναι:

– Καταστέλλει αποτελεσματικά τον βήχα
– Ισχυρή θεραπεία για πληγές και εγκαύματα

Το μέλι πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην έλευση του ύπνου, τονώνει τη μνήμη, αποτελεί φυσικό αφροδισιακό, θεραπεύει κατά μυκητιάσεων και είναι ένας φυσικός τρόπος να μειωθεί η πλάκα στα δόντια μας, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα από την επιστήμη.

Μέλι και Κανέλα: Τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας

Η θεωρία είναι πως το μέλι και η κανέλα μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν, αλλά ο συνδυασμός τους έχει ισχυρότερη επίδραση. Ο συνδυασμός λοιπόν των δύο φυσικών αυτών συστατικών:

Μέλι και κανέλα: Ένας συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών

Ο συνδυασμός τους βοηθά στην αντιστροφή ορισμένων σημαδιών που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Αυτά περιλαμβάνουν τα αυξημένα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Το ενδιαφέρον είναι πως το μέλι και η κανέλα μπορούν να επιδράσουν θετικά σε αυτά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μελιού μειώνει την κακή χοληστερόλη κατά 6-11% και μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 11%. Το μέλι μπορεί επίσης να αυξήσει συμπληρωματικά την καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 2%.

Μία μετα-ανάλυση βρήκε ότι η ημερήσια δόση κανέλας μείωσε τη συνολική χοληστερόλη κατά μέσο 16 mg/dl, την κακή χοληστερόλη κατά 9 mg/dl και τα τριγλυκερίδια κατά 30 mg/dl. Αν και δεν έχουν μελετηθεί ακόμα μαζί, το μέλι και η κανέλα έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν ήπιες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η έρευνα αυτή έγινε σε ζώα.

Διαβάστε επίσης – Κανέλα: 6 τρόποι με τους οποίους ωφελεί την επιδερμίδα μας

Ο συνδυασμός είναι χρήσιμος στην επούλωση πληγών

Και τα δύο συστατικά έχει εντοπιστεί πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες που αποδεικνύονται χρήσιμες στην αντιμετώπιση δερματικών λοιμώξεων όταν το μίγμα εφαρμόζεται στην επιδερμίδα. Τόσο το μέλι, όσο και η κανέλα έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν βακτήρια και να μειώνουν τις φλεγμονές. Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες όσον αφορά στην επούλωση της επιδερμίδας.

Το μέλι συγκεκριμένα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία των εγκαυμάτων. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει το έλκος του διαβητικού ποδιού, μια πολύ σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη. Η κανέλα παρέχει επιπλέον οφέλη στην επούλωση πληρών λόγω των ισχυρών αντιβακτηριακών της ιδιοτήτων. Μία εργαστηριακή μελέτη βρήκε ότι το έλαιο κανέλα προστατεύει ενάντια σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Μέλι και κανέλα ιδανικά για διαβητικούς

Έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι η κατανάλωση κανέλας σε τακτική βάση είναι ασφαλής για τους διαβητικούς. Μπορεί ακόμα και να προλάβει τον διαβήτη. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα μειώνει την απότομη άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς.

Ένας από τους τρόπους που η κανέλα το καταφέρνει είναι μέσω της αύξησης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η κανέλα κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ορμόνη ινσουλίνη και βοηθά τη ζάχαρη να μετακινηθεί από το αίμα στα κύτταρα.

Το μέλι έχει επίσης ορισμένα οφέλη για διαβητικούς. Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει χαμηλότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με τη ζάχαρη. Επιπλέον, το μέλι μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στους διαβητικούς, ενώ παράλληλα να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Το μέλι και η κανέλα μπορεί να είναι σχετικά υγιεινότερα από τη ζάχαρη για το τσάι και τα γλυκά μας. Ωστόσο, το μέλι έχει αρκετούς υδατάνθρακες, οπότε οι διαβητικοί χρειάζεται να το καταναλώνουν με προσοχή.

Μέλι και κανέλα: Ένας συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Το μέλι και η κανέλα είναι εφοδιασμένα με πολλά αντιοξειδωτικά

Ο συνδυασμός των δύο συστατικών αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας.

Το μέλι είναι πλούσιο σε φαινόλες, που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών. Η κανέλα είναι επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής αντιοξειδωτικών. Συγκρινόμενο με άλλα μπαχαρικά, η κανέλα ταξινομείται στην πρώτη θέση σε σχέση με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Μέλι και Κανέλα: Οφέλη του συνδυασμού που δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά

Οι παρακάτω ευεργετικές επιδράσεις του οργανισμού έχουν αποδειχθεί εμπειρικά, αλλά ακόμα όχι επιστημονικά. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται συχνά και θεωρείται πως έχουν εντυπωσιακό αποτέλεσμα:

– Καταπολεμούν συμπτώματα αλλεργίας: Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που έχουν επικεντρωθεί στο μέλι και έχουν βρει ότι το μέλι μειώνει τα συμπτώματα, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά.

– Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας θεραπεύουν από το κοινό κρυολόγημα: Μέλι και κανέλα έχουν αποδεδειγμένα αντιβακτηριδιακές επιδράσεις, αλλά τα περισσότερα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς.

– Το μέλι και η κανέλα αντιμετωπίζουν την ακμή: Αν και οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και των δύο συστατικών αποδεικνύονται ευεργετικά για την επιδερμίδα που έχει τάσεις ακμής, οι έρευνες δεν έχουν ακόμα εξερευνήσει την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού στη θεραπεία.

Αποτελούν φυσικό εργαλείο μείωσης του βάρους: Λίγες έρευνες υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι συνεισφέρει στην απόκτηση λιγότερου βάρους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο συνδυασμός μπορεί να βοηθήσει στην διαδικασία αδυνατίσματος.

– Μπορεί να ανακουφίσει από αρθραλγία: Το μέλι και η κανέλα μειώνουν τις φλεγμονές, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ακόμα ότι η τοπική εφαρμογή τους στην επιδερμίδα μειώνει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

– Το μέλι και η κανέλα καταπραΰνουν από πεπτικές ενοχλήσεις: Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το μέλι μπορεί να δημιουργήσει στο στομάχι μας μια επίστρωση και τα δύο συστατικά αντιμετωπίζουν βακτηριδιακές λοιμώξεις του εντέρου. Ωστόσο, δεν έχουν υποστηριχθεί από την επιστήμη.

Μέλι και κανέλα: Πώς να χρησιμοποιήσουμε τον συνδυασμό για να βελτιώσουμε την υγεία μας

Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το μέλι στη διατροφή μας είναι ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Βεβαιωθείτε ότι έχει αγοράσει μη φιλτραρισμένο μέλι, καθώς τα πολύ επεξεργασμένα δεν έχουν τα ίδια οφέλη στην υγεία μας. Όμως καταναλώστε το προσεκτικά, καθώς και πάλι έχει αρκετά σάκχαρα – απλά είναι πιο υγιεινά από της επεξεργασμένης.

Όσον αφορά στην κανέλα, πρέπει να γνωρίζετε ότι περιέχει μια ουσία, την κουμαρίνη, που μπορεί να αποδειχτεί τοξική σε μεγάλες δόσεις. Η κουμαρίνη εντοπίζεται σε μεγάλες δόσεις στην κανέλα Cassia.

Είναι γενικά καλύτερα να προτιμάτε την κανέλα Κεϋλάνης, αλλά πρόκειται να καταναλώσετε την Cassia, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη σε ½ κουταλάκι του γλυκού (0.5 – 2 γραμμάρια). Μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια μέχρι και 1 κουταλάκι του γλυκού (περίπου 5 γραμμάρια) κανέλα Κεϋλάνης την ημέρα.

Για να χρησιμοποιήσετε μέλι και κανέλα για την αντιμετώπιση μιας δερματικής μόλυνσης, αναμίξετε το μέλι με μια μικρή ποσότητα κανέλας και εφαρμόστε απευθείας στη μολυσμένη περιοχή. Ωστόσο, πριν από αυτό δοκιμάστε σε ένα άσχετο μικρό μέρος της επιδερμίδας σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο μείγμα ή σε κάποιο από τα δύο συστατικά.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1661675/

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf025897t

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216698/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3005390/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23256446

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/571638

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19433898

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946862

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση