,

Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο με φυσικούς τρόπους

Οι κεφαλαλγίες τάσης προκαλούνται από το άγχος, την ένταση, την κούραση των ματιών, την κακή στάση του σώματος ή το μυϊκό πιάσιμο στους ώμους

Οι κεφαλαλγίες τάσης προκαλούνται από το άγχος, την ένταση, την κούραση των ματιών, την κακή στάση του σώματος ή το μυϊκό πιάσιμο στους ώμους ή στον αυχένα. Οι ημικρανίες προκαλούνται από διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι. Οι πονοκέφαλοι μπορεί επίσης να οφείλονται σε κρυολόγημα ή γρίπη, σε αλλεργίες, σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και σε πεπτικά προβλήματα.

Φυτικά ροφήματα για τις κεφαλαλγίες τάσης

Το τζίντζερ μειώνει την παραγωγή χημικών ενώσεων που προκαλούν πόνο στο σώμα μας. Το χαμομήλι και το τίλιο είναι ήπια χαλαρωτικά που απαλύνουν τη συναισθηματική και τη σωματική ένταση.
250 ml νερό
1 κουτάλι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 κουτάλι του γλυκού ξερό χαμομήλι
1 κουτάλι του γλυκού ξερά άνθη τίλιου
Βάλτε το τζίντζερ να σιγοβράσει στο νερό, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, για 5 λεπτά. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε το χαμομήλι και το τίλιο και αφήστε τα να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Σουρώστε, προσθέστε στο ρόφη¬μα κάποια γλυκαντική ουσία, αν το επιθυ¬μείτε, και πιείτε το ζεστό.

Advertisment

Μετριάστε τους πονοκεφάλους με επιθέματα αρωματοθεραπείας

Η λεβάντα μετριάζει το σωματικό και πνευματικό στρες και η μαντζουράνα έχει έντονες χαλαρωτικές ιδιότητες. Προσθέστε από πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και μαντζουράνας σε μία λεκάνη με κρύο νερό. Μουσκέψτε δύο πετσέτες στο νερό και στύψτε τις ελαφρά. Ξαπλώστε και τοποθετήστε τη μία στο μέτωπο σας και την άλλη στον αυχένα σας. Ξεκουραστείτε για 30 λεπτά.

Μασάζ με λεβάντα

Για να μετριάσετε τις επιπτώσεις μιας κεφαλαλγίας τάσης, τρίψτε τα μηνίγγια σας με ένα-δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Βαλεριάνα κατά του πόνου

Η βαλεριάνα ανακουφίζει από τον πόνο της κεφαλαλγίας τάσης ή της ημικρανίας. Πιείτε μισό κουτάλι του γλυκού βαλεριάνα, διαλυμένο σε χλιαρότερο κάθε 30 λεπτά, ώσπου να υποχωρήσει ο τόνος (μέχρι και τρία κουτάλια του γλυκού τη μέρα).
Ποδόλουτρο για την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους

Advertisment

Για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο, δοκιμάστε να βάλετε τα πόδια σας σε λεκάνη με νερό -όσο πιο ζεστό το αντέχετε- για 15 λεπτά. Συγχρόνως, βρέξτε μία πετσέτα σε παγωμένο νερό και βάλτε την κρύα κομπρέσα στο μέτωπο σας, στα μηνίγγια, στο σβέρκο σας ή όπου εστιάζεται ο πόνος. Το ζεστό νερό διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, ενώ η κρύα κομπρέσα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, ελαττώνει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, τον πόνο.

Ρευστοποίηση φλεμάτων

Οι πικάντικες τροφές, σαν τη ρέβα και τις καυτερές πιπεριές, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και ρευστοποιούν τις εκκρίσεις βλέννας στα ιγμόρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των ιγμορείων που προκαλούν πονοκεφάλους.
Ανακουφίστε την κεφαλαλγία τάσης με μασάζ

Ένα απλό μασάζ πιεσοθεραπείας μπορεί να σας ανακουφίσει από την κεφαλαλγία τάσης. Τοποθετήστε τα δάχτυλα σας στην κορυφή της σπονδυλικής σας στήλης, στο σημείο που ο λαιμός σας συναντά το κρανίο σας. Τραβήξτε τα δάχτυλα σας 5 εκατοστά κατά μήκος της βάσης του κρανίου ώσπου να συναντήσετε μία μικρή εσοχή σε κάθε πλευρά. Αυτά τα σημεία θα είναι κάπως μαλακά όσο τους ασκείτε πίεση. Πιέστε δυνατά με τα ακροδάχτυλά σας, κάνοντας συγχρόνως μικρές περιστροφικές κινήσεις. Όσο βαθύτερα γίνεται το μασάζ σε αυτά τα σημεία, τόσο το καλύτερο. Να εισπνέετε βαθιά και να φαντάζεστε πως χαλαρώνετε την ένταση με κάθε εκπνοή. Συνεχίστε το μασάζ για ένα έως τρία λεπτά και επαναλάβετε όσο συχνά θέλετε.

Τζίντζερ για τις ημικρανίες

Με την πρώτη ένδειξη ημικρανίας, ανακατέψτε ένα τρίτο από ένα κουτάλι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το. Το τζίντζερ περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ουσίες που μπορεί να προλάβουν μια κρίση ημικρανίας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση