, ,

Απαραίτητη η άσκηση στα παιδιά

Τα σχολεία κλείνουν και τα περισσότερα παιδιά –μέχρι να έρθει η στιγμή της αναχώρησης για τις διακοπές– κλείνονται στα διαμερίσματα και έρχονται αντιμέτωπα με

Τα σχολεία κλείνουν και τα περισσότερα παιδιά –μέχρι να έρθει η στιγμή της αναχώρησης για τις διακοπές– κλείνονται στα διαμερίσματα και έρχονται αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη απειλή του καλοκαιριού: την ανία!

«Η περίοδος που μεσολαβεί από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι τα παιδιά να βρεθούν στη θάλασσα ή κοντά στη φύση είναι η πιο κρίσιμη», επισημαίνουν οι ειδικοί, «καθώς το πέρασμα από το φορτωμένο πρόγραμμα του χειμώνα στη ραστώνη του καλοκαιριού μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο σοκ».

Advertisment

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα ρυθμό, ένα πρόγραμμα. Το να βρεθούν ξαφνικά στο σπίτι χωρίς να έχουν κάτι συγκεκριμένο να κάνουν ανατρέπει το φυσιολογικό τους ρυθμό. Και για αυτά φυσιολογική είναι η κίνηση, η δράση.

Τι κάνουν, όμως, τα περισσότερα παιδιά μέχρι να φτάσει η ώρα των διακοπών; Περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Αυτή η αδράνεια, όμως, είναι καταστροφική, γιατί τα αδρανή παιδιά θα γίνουν αδρανείς ενήλικες», επισημαίνουν οι ειδικοί και υπογραμμίζουν τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα για τους νέους.

Advertisment

Η παρέμβαση των γονιών

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα σε κάποιου είδους σωματική άσκηση. Που μπορεί να σημαίνει τρέξιμο, ποδήλατο, χορός ή απλώς παιχνίδι κάπου έξω από το σπίτι.

Τα μέλη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας χαρακτηρίζουν την αδράνεια, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την υγεία και προτείνουν μια σειρά από δραστηριότητες, τις οποίες όλα τα παιδιά θα έπρεπε να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Το περπάτημα, το ποδήλατο, το παιχνίδι στο δρόμο, η ενασχόληση σε κάποιο ομαδικό άθλημα ή ακόμη και η γυμναστική στο γυμναστήριο είναι δραστηριότητες που εντάσσονται αυτόματα στο πρόγραμμα του χειμώνα, ξεχνιούνται όμως αυτόματα όταν κλείνουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο χρειάζεται η παρέμβαση των γονιών! Και μάλιστα, πρέπει να δίνεται έμφαση «στο παιχνίδι και όχι στη γυμναστική, καθώς και σε δραστηριότητες που διασκεδάζουν το παιδί και το βοηθούν να γεμίσει ευχάριστα το χρόνο του», σημειώνουν οι ειδικοί.

Όχι στην αδράνεια!

Διαβάστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δραστηριοποιήσετε τα παιδιά σας αυτή την εποχή…

– Η άσκηση θα πρέπει να είναι ευχάριστη. Αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πολλές και διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις για να καταλήξουν σ’ αυτό που τους κάνει να περνούν καλά. Ο καλύτερος συνδυασμός, εκείνος που κρατά σχεδόν πάντα ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού, περιλαμβάνει ανταγωνιστικά και μη ανταγωνιστικά παιχνίδια.

– Οι αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να ταιριάζουν με την ηλικία, τις ικανότητες και την ιδιοσυγκρασία των παιδιών.

– Για παράδειγμα, τα ομαδικά παιχνίδια μπορεί να μην είναι ευχάριστα για τα μικρά παιδιά, είναι όμως ιδανικά για τα μεγαλύτερης ηλικίας αγόρια και κορίτσια.

– Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους σχετικά με την άθληση. Να θυμάστε πάντα πως σημασία δεν έχει τι κάνουν, αλλά το ότι ασχολούνται με κάτι.

– Διοργανώστε οικογενειακές αθλητικές εξορμήσεις, όπως μια βόλτα με τα ποδήλατα, μια διαδρομή τζόκινγκ, έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ.

– Περιορίστε το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση στο ελάχιστο. Δύο ώρες την ημέρα θεωρείται υπεραρκετός χρόνος.

– Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν τα παιδιά σάς βλέπουν να αθλείστε, τότε στο μυαλό τους η γυμναστική καταχωρίζεται ως μια φυσιολογική δραστηριότητα και είναι πολύ πιο εύκολα για εκείνα να την εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Πηγή: belife.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση