Βότανα & Μαγεία

Οι άνθρωποι ανακάλυψαν από νωρίς πως ορισμένα φυτά μπορούν να σκοτώσουν, να κοιμίσουν, να προκαλέσουν παραισθήσεις ή να μεταβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο τη συνηθισμένη

Οι άνθρωποι ανακάλυψαν από νωρίς πως ορισμένα φυτά μπορούν να σκοτώσουν, να κοιμίσουν, να προκαλέσουν παραισθήσεις ή να μεταβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο τη συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Και όπως ήταν φυσικό απέδωσαν στα φυτά υπερφυσικές ιδιότητες. Στα επιδέξια χέρια ενός μάγου ή μιας μάγισσας, τα φυτά μπορούσαν να προκαλέσουν ένα μεγάλο καλό ή κακό κι έτσι δημιουργήθηκαν οι αντιλήψεις πως ορισμένα φυτά βρίσκονταν κάτω από την εξουσία του διαβόλου και των δαιμόνων του, ενώ κάποια άλλα βρίσκονταν στην εξουσία των αγγέλων.

Όπως ακριβώς τα λουλούδια με την ευχάριστη μυρωδιά ταυτίστηκαν με τις αγαθές δυνάμεις, έτσι και τα φυτά με τις άσχημες μυρωδιές ταυτίστηκαν με τις αρνητικές. Η Μπελλαντόνα, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φυτά της Ευρώπης, θεωρήθηκε πάντα σαν το πιο αγαπημένο φυτό του διαβόλου…

Advertisment

Ας δούμε λοιπόν κάποια φυτά και τις προκαταλήψεις που είχαν για αυτά, κυρίως το μεσαίωνα.

Γαϊδουράγκαθο: Ονομάστηκε “Δαγκωνιά του Διαβόλου” επειδή η ρίζα του μοιάζει σαν δαγκωμένη. Μάλιστα υπάρχει και ένα παλιό Ευρωπαϊκό ρητό που λέει “Η ρίζα του γαϊδουράγκαθου ήταν κάποτε μεγαλύτερη, αλλά τη δάγκωσε από τη μανία του ο διάβολος, όταν αναλογίστηκε την τιμωρία που τον περιμένει τη μέρα της Δευτέρας Παρουσίας. Ο Τζων Γκέραρντ, ένας Άγγλος φυτολόγος της Ελισαβετιανής εποχής (1545 – 1612), γράφει πως ο Διάβολος, δάγκωσε το γαϊδουράγκαθο από τη ζήλια του, επειδή από τη φύση του το φυτό αυτό είναι καλό και προσφέρει αμέτρητες υπηρεσίες στους ανθρώπους.

Κληματίδα: Η κλωστή του διαβόλου

Advertisment

Λουλάκι: Το μάτι του διαβόλου

Μανδραγόρας: Το κερί ή οι όρχεις του διαβόλου. Ήταν το ισχυρότερο όπλο κάθε μάγου γιατί μπορούσε να μαγέψει ή να τρελάνει τους ανθρώπους.

Δηλητηριώδη μανιτάρια: Τα κουμπιά του διαβόλου, η ζώνη του,, το πάτημα του, τα νύχια του, το φτύσιμο του και άλλα πολλά.

Οι αγκαθωτοί θάμνοι: Οι σκάλες του διαβόλου που τις χρησιμοποίησε για να κατέβει από τον παράδεισο.

Νυχτολούλουδο: Φύτρωνε πάντα έξω από το σπίτι της μάγισσας σε όλα τα ευρωπαϊκά παραμύθια. Οι φυτολογίες της Ελισαβετιανής εποχής, συστήνουν στους ανθρώπους να ξεριζώσουν προσεκτικά το νυχτολούλουδο από τους κήπους τους και να το καίνε μαζί με τις ρίζες του, αν δεν θέλουν να μπει ο διάβολος στο σπίτι τους. Το νυχτολούλουδο ήταν το σύμβολο των μάγων κι αυτό που τους έδινε τη δύναμη να πετούν. Αν κάποιος το έτρωγε θα βυθιζόταν σε λήθαργο ή θα τρελαινόταν. Αντίθετα ωστόσο, ο καπνός του (όταν το έκαιγαν δηλαδή) θεωρήθηκε ότι είναι ευεργετικός γιατί διώχνει τα κακά πνεύματα.

Φουντούκια, φτέρη, ηλιοτρόπιο, ήταν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι μάγοι για να γίνουν αόρατοι.

Ιεροβότανο: Ήταν το φυτό της γοητείας…

Αγριόκλιμα: το αντίδοτο του μανδραγόρα

Απήγανος: Το φυτό με τις παραισθησιογόνες ιδιότητες είχε αξία για τη μάγισσα μόνο εάν το έκλεβε.

Καμπανούλες: Το φορούσαν οι μάγισσες σαν δαχτυλίθρες στα δάχτυλά τους πριν πετάξουν.

Τετράφυλλο τριφύλλι: Ήταν το καλύτερο μέσο για να γλιτώσει κανένας από τις μάγισσες, αν το φορούσε στο στήθος του.

Σκόρδο: Χρησιμοποιόταν για να γλιτώσουν από το μάτιασμα

Αγγελική: Το αποτελεσματικότερο φυτό για την προστασία από τις μάγισσες.

Φλαμουριά: Το ίδιο με την Αγγελική αλλά σε πολύ λιγότερο βαθμό.

Άνηθος: Ένα μάτσο έξω από την πόρτα έφτανε για να μην μπορέσει να μπει η μάγισσα.

Μαϊντανός: Μια αγγλική παροιμία έλεγε: “τηγανητός ο μαϊντανός, φέρνει στον άντρα θλίψη και στη γυναίκα σάβανο”. Εφόσον το φυτό χρειαζόταν τόσο καιρό να αναπαραχθεί, πίστευαν πως πήγαινε 9 φορές στο διάβολο πριν βγάλει τον ανθό του (?).

Φυτά των καλών δυνάμεων:

Μοβ αστερολούλουδο
Μοβ ξυνίθρα
Φύλλα λεβάντας
Άσπροι κρίνοι
Χρυσό γαϊδουράγκαθο
Γαλάζιο ιεροβότανο

Φυτά των κακών δυνάμεων:

Φλαμουριά
Πιμπινέλλα
Υοσκίαμος
Άνθος Φλαμουριάς
Αμάρανθος
Σκαμμωνία
Σκυλόχορτο
Βιργινία
Ινδική πάχνη
Αψέντι (Αψιθιά)
Δρακόχορτο

Ερωτικά φυτά

Φλούδα από μήλο. Αν το πετάξεις πίσω από τον ώμο σου, θα κάνει το πρόσωπο που αγαπάς, να σε ζητήσει σε γάμο.

Φύλλο φλαμουριάς. Αν το πιάσεις σφιχτά στο χέρι σου, θα παντρευτείς το πρώτο άτομο που θα συναντήσεις.

Φύλλο καλαμιάς. Αφροδισιακό

Μπιζέλι. Την επόμενη φορά που θα καθαρίσεις μπιζέλι, κράτα 9 στην άκρη, βάλτα μέσα σε μια σακούλα, άφησέ τα κοντά στη πόρτα σου και το πρώτο άτομο που θα τα πατήσει, θα γίνει εραστής σου. (Αυτό είναι για πολύ απελπισμένους!)

Μανδραγόρας: Να έχεις πάντα επάνω σου λίγο μανδραγόρα για να σε προστατέψει από τη ζήλια των άλλων και θα σου δώσει πολλές επιτυχίες.

Σμύρνα: Δεν θα μείνεις για πολύ καιρό στη μοναξιά εάν έχεις πάνω σου τη σμύρνα.

Κυκλάμινο: Φύτεψε ανάμεσα στα κεραμίδια του σπιτιού κι αν πιάσει είναι σημάδι πως γρήγορα θα παντρευτείς (!)

Κλαδί ιτιάς: Πάρε ένα κλαδί ιτιάς στο χέρι, φέρε βόλτα γύρω από το σπίτι τρεις φορές τρέχοντας και πες: “Όποιος είναι να με παντρευτεί, ας αρπάξει την άκρη της ιτιάς που βαστάω στο χέρι”. Την ώρα που θα συμπληρώνεις τον τρίτο κύκλο, θα δεις σε όραμα τον καλό σου να πιάνει την άκρη της ιτιάς (!!!)

Φυτά για όνειρα και οπτασίες

Τετράφυλλο τριφύλλι: Βάλτο κάτω από το μαξιλάρι σου και θα ονειρευτείς τον αγαπημένο σου.

Ρίζα από βιολέτα: Βάλε την κάτω από το μαξιλάρι σου και θα ονειρευτείς τις λύσεις για τα προβλήματά σου.

Ρίζες από άγριο καρότο: Αν τις βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου, ό,τι όνειρο δεις, θα βγει αληθινό (το ίδιο και οι εφιάλτες να φανταστώ;)

Φυτά που προστατεύουν από τα μάγια

Όλα τα κίτρινα λουλούδια προστατεύουν από το κακό!

Αγγελική: Πολύ δυνατή ρίζα. Κρέμασε την στο λαιμό σου και στο λαιμό όλων των μελών της οικογενείας σου για να τους προστατέψεις από το κακό.

Φασόλια: Αν δεις μια μάγισσα βάλε γρήγορα στο στόμα σου ένα φασόλι και φτύστο της στο πρόσωπο (χεχεχε μη αρχίζετε να φτύνετε φασόλια αριστερά και δεξιά στα μούτρα όσων δεν συμπαθείτε)

Σημύδα: Φόρεσε την ή κρέμασε την στο πρόσωπό σου

Φτέρη: Κρέμασε την στο λαιμό σου

Κυκλάμινο: Τα ξεραμένα λουλούδια του κλεισμένα σε ένα μπουκαλάκι κρεμασμένο στο λαιμό σου σε προστατεύουν από το μάτι (όχι όμως και από το αυχενικό).

Άνηθος: Εμποδίζει την πραγματοποίηση της θέλησης της μάγισσας

Σκόρδο: Ακόμα και η μυρωδιά του διώχνει τις μάγισσες (μόνο;) μακριά. Να το φοράς στα ρούχα σου ή να το φοράς με έναν σπάγκο στο λαιμό σου.

Πρινάρι: Μόλις το δουν οι μάγισσες φεύγουν τρέχοντας

Φλάμουρο του βουνού: Κρέμασε το στο κρεβάτι σου, θα σε προστατεύσει την ώρα που κοιμάσαι.

Απήγανος: Αν τον κλέψεις από το σπίτι κάποιου άλλου και το τρίψεις στο πάτωμά σου, όταν θα μπει η μάγισσα, θα γλιστρήσει και θα πέσει (και σκέψου να έρθει η πεθερά σου και να πέσει, άντε να μην το πιστέψεις μετά).

Δρακολούλουδο: Αν το κρεμάσεις στο λαιμό σου, ποτέ δεν θα σε πιάσουν τα μάγια

Τρίφυλλο τριφύλλι: Τα φύλλα του, αν τα φοράς στο λαιμό σου ή τα βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου, αφαιρείς τη δύναμη οπό τις μάγισσες.

Μυριόφυλλο:Το Μυριόφυλλο, παρόλο που ανήκει στον διάβολο, θα σε προστατεύσει από τη δύναμή του.

Σμίλακας: Να τον φυλάς στη νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού σου και θα σου φέρει προστασία.

Φυτά που φέρνουν ή διώχνουν την τύχη

Φύλλο δάφνης: Βάλε στο στόμα σου ένα φύλλο δάφνης για 24 ώρες και θα σε προστατέψει από την κακοτυχία

Γαϊδουράγκαθο: Φέρνει ατυχία εάν το βάλεις μέσα στο σπίτι

Καλαμπόκι: Ένα καμένο κομμάτι καλαμπόκι στο σπίτι, προστατεύει από την επίδραση των μάγων και φέρνει τύχη.

Τετράφυλλο τριφύλλι: Έχε το στο σπίτι σου και θα σου φέρει τύχη

Αγριοκάστανο: Φέρνει τύχη εάν το έχεις στη τσέπη σου

Ρίζα μανδραγόρα: Προστατεύει από την κακοτυχία

Σινάπι: Φύτεψε το κοντά στη μπροστινή και πίσω πόρτα του σπιτιού. Φέρνει τύχη.

Φυτά που σχετίζονται με ταξίδια:

Φύλλα μουριάς: Προστατεύουν τον ταξιδιώτη από την κούραση

Φτέρη: Προστατεύει τον ταξιδιώτη από το ζηλόφθονο μάτι

Φυτά που σε κάνουν αόρατο:

Αμάρανθος: Όταν τον φοράς κρεμασμένο στο λαιμό

΄Σπόροι από φτέρη: Όταν τους βάζεις στα παπούτσια σου

Ιξός: Όταν τον κρεμάς στο λαιμό σου

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι τα φυτά είναι θαυμάσια πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη. Για την ακρίβεια είναι αυτά στα οποία οφείλουμε την ύπαρξή μας. Σαφώς λοιπόν δεν υπάρχουν φυτά του κακού και φυτά του καλού. Όλα τα φυτά είναι υπέροχα και ευλογημένα. Η δική μας ημιμάθεια και προκατάληψη μας κάνει να τα διαχωρίζουμε σε ομάδες και κατηγορίες.

Όσον αφορά τη χρήση των φυτών για τη χειραγώγηση ανθρώπων και καταστάσεων, πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι από αφελές μέχρι και επικίνδυνο. Επικίνδυνο και μόνο που κάποιος μπορεί να σκέφτεται διάφορους τρόπους να εξαναγκάσει έναν άνθρωπο να κάνει κάτι παρά τη θέλησή του. Προσωπικά, δεν πιστεύω στις μαγγανείες και στις βασκανείες, πιστεύω όμως στη συνειδητή πρόθεση. Και εάν υπάρχει μόνο και μόνο η πρόθεση για κάτι τέτοιο, τότε το άτομο οδεύει σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι.

Η Εναλλακτική Δράση σας προτείνει τις δικές της “συνταγές μαγείας”.

[arrow_list]

 

  • Για να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο, φρόντισε πρώτα να δώσεις εσύ στον εαυτό σου ό,τι ζητάς από εκείνον: Αγάπη, τρυφερότητα, προστασία, φροντίδα.
  • Για να βλέπεις όμορφα όνειρα, απλά κοιμήσου αισιόδοξα.
  • Για να μη σου συμβεί ποτέ τίποτα κακό, βγάλε απλά τη λέξη “κακό” από τη ζωή σου και αντικατέστησε την με την λέξη “εμπειρία” και τίποτα κακό δεν θα σου ξανασυμβεί.
  • Για να έχεις τύχη, απλά αποδέξου ότι είσαι τυχερός που είσαι αρτιμελής, που δεν γεννήθηκες σε μια χώρα που βασιλεύει η πείνα και ο πόλεμος και η τύχη θα είναι με το μέρος σου.
  • Για ωραία ταξίδια, θα χρειαστείς αισιοδοξία, ανοιχτούς ορίζοντες και επιθυμία για περιπέτεια και τα ταξίδια σου θα γίνουν συναρπαστικά.
  • Τέλος, για να γίνεις αόρατος δεν υπάρχει καμία συνταγή. Εξάλλου γιατί να γίνεις αόρατος; Πριν γεννηθείς αόρατος ήσουν και όταν πεθάνεις αόρατος θα γίνεις. Ζήσε αυτά τα ωραία χρόνια επί γης με πάθος και αυθεντικότητα και δεν θα θελήσεις ποτέ να γίνεις πια αόρατος![/arrow_list]

 

Μωυσής

Διαβάστε:

Η μυστική ζωή των φυτών. Αισθάνονται, επικοινωνούν, τραγουδούν!

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση