Συνταγή: Φτιάξτε υγρά πανάκια καθαρισμού!

Γράφει η Σοφία για την Εναλλακτική Δράση Αντιβακτηριακά υγρά πανάκια καθαρισμού Όλοι ξέρουμε και οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τα υγρά πανάκια καθαρισμού μιας χρήσης για

Γράφει η Σοφία για την Εναλλακτική Δράση

Αντιβακτηριακά υγρά πανάκια καθαρισμού

Όλοι ξέρουμε και οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τα υγρά πανάκια καθαρισμού μιας χρήσης για να καθαρίσουμε ή απολυμάνουμε τις επιφάνειες στο μπάνιο και την κουζίνα μας. Όμως όλα αυτά περιέχουν χημικά συστατικά ιδιαίτερα ερεθιστικά για το δέρμα και το αναπνευστικό, ενώ κάποια από αυτά ενοχοποιούνται και για καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις. Επιπλέον, αυξάνουμε τον όγκο των μη ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων.

Advertisment

Η εναλλακτική λύση βρίσκεται στις καθαριστικές και απολυμαντικές ιδιότητες του ξυδιού και τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των αιθέριων ελαιών!

Τι θα χρειαστούμε:

Ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, αρκετά μεγάλο για να χωράει το χέρι μας να πιάσει τα πανάκια (Προσοχή! Το δοχείο πρέπει να είναι γυάλινο και όχι πλαστικό, γιατί τα αιθέρια έλαια αντιδρούν με το πλαστικό)
Βαμβακερό ύφασμα κομμένο σε κομμάτια 25χ25 εκατοστά περίπου, 15 κομμάτια (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο παλιό φανελάκι)
3/4 κούπα νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο
3/4 κούπα λευκό ξύδι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο ή tee tree

Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά και τα τοποθετούμε στο βάζο. Ανακινούμε εάν χρειάζεται για να υγρανθούν όλα τα κομμάτια του υφάσματος. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, στραγγίζουμε τυχόν περίσσια υγρού. Μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο και να επανα-χρησιμοποιηθούν.

Advertisment

(Προσοχή! Τα πανάκια αυτά δεν είναι κατάλληλα για μαρμάρινες και πέτρινες επιφάνειες. Καλό είναι να μην χρησιμοποιηθούν σε ξύλινη επιφάνεια, γιατί μπορεί να αλλοιώσουν το λούστρο.)

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση