5 μύθοι για το στρες που πρέπει να γνωρίζετε

1ος μύθος: Το γλυκό θα με βοηθήσει να απαλλαγώ από το stress Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Τα γλυκά όμως μπορούν να μας προσφέρουν

1ος μύθος: Το γλυκό θα με βοηθήσει να απαλλαγώ από το stress Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Τα γλυκά όμως μπορούν να μας προσφέρουν μια μικρή ανακούφιση, τόσο μικρή όσο διαρκεί και ο χρόνος κατανάλωσης ενός γλυκού. Το γλυκό περιέχει σάκχαρα με αποτέλεσμα να ανεβάζουν…
τη γλυκόζη στο αίμα. Λίγο μετά όμως τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν αισθητά και έτσι η ευεξία που νοιώθει κάποιος μετατρέπεται σε εξάντληση αλλά και εκνευρισμό. 

2ος μύθος: Τι άγχος, τι stress… Στην ελληνική γλώσσα το άγχος και το stress μοιάζουν το ίδιο και το αυτό. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε αυτούς τους 2 ορισμούς. Το stress εκφράζεται στην ιατρική με ταχυκαρδία και αυξημένη πίεση και στο πεδίο της ψυχολογίας με τρόμο, φόβο κ.α. Το άγχος από την άλλη έχει σχέση με την αντίδραση μας σε ένα γεγονός που υπάρχει και που προκύπτει λόγω πίεσης στον ψυχολογικό τομέα ή από αίσθηση κινδύνου. Το stress είναι πιο ασαφές και προκύπτει από γεγονότα που συνέβησαν ή συμβαίνουν και μπορούν να μας δημιουργήσουν ψυχολογική ένταση. 

Advertisment

3ος μύθος: Τα παιδιά είναι τυχερά που δεν έχουν stress Τα παιδιά σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, διακατέχονται συχνά από stress. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πολύ ευάλωτα σε προβλήματα που μπορούν να προκληθούν ανάμεσα στους γονείς, θέματα στο σχολείο ακόμη και η γέννηση ενός νέου μέλους στην οικογένεια. Τα παιδιά που έχουν stress μπορούν να το εκδηλώσουν με πόνους στην κοιλιά, επιθετικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης στα μαθήματα του σχολείου αλλά και με υπερκινητικότητα. Οι γονείς σε αυτή την περίπτωση πρέπει να «διαβάσουν» γρήγορα τα συμπτώματα και να συμβουλευτούν τον κατάλληλο γιατρό.

4ος μύθος: Το στρες είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Το stress  είναι στάση ζωής. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η διαχείριση του αλλά η αντιμετώπισή του. Συνήθως είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο να το αντιμετωπίσει. Πολλές φορές δε, το στρες είναι κρυμμένο σε εσωτερικό επίπεδο με τέτοιον τρόπο που μπορεί να μην γίνεται καν αντιληπτό ούτε από τον ίδιο τον άνθρωπο, ούτε από το περιβάλλον του. Άρα, η  αντιμετώπιση του δεν είναι  κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει μόνος του. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θέληση για αλλαγή στάσης ζωής.  Εάν δυσκολεύεστε, η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης είναι ζωτικής σημασίας.

5ος μύθος: Το stress δεν είναι ασθένεια Αν το στρες έχει μπει στη ζωή σας και δε λέει να σας…αφήσει τότε μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Αν το στρες είναι χρόνιο και έντονο τότε είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα αφού μειώνει σημαντικά την κορτιζόνη που αν λείπει κάνει αδύναμο το ανοσοποιητικό. Αν κάτι τέτοιο συμβεί οι πιθανότητες να εκδηλώσετε τα παρακάτω αυξάνονται σημαντικά: αϋπνία, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, προβλήματα στην αναπνοή, ορμονικές διαταραχές, καρδιακά νοσήματα αλλά και οστεοπόρωση.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση