Μαντζουράνα. Ιδιότητες

Η μαντζουράνα, το αγαπητό αυτό βότανο της μεσογειακής γης, είναι φυτό ποώδες, πολυετές ή διετές (ανάλογα με το εί­δος του) που φτάνει σε ύψος

Η μαντζουράνα, το αγαπητό αυτό βότανο της μεσογειακής γης, είναι φυτό ποώδες, πολυετές ή διετές (ανάλογα με το εί­δος του) που φτάνει σε ύψος μισού μέτρου.

Φέρει όρθια στε­λέχη που διακλαδίζονται, στρογγυλά φύλλα και ροζ ή λευκά άνθη που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Η μαντζουράνα αγα­πά τις εύκρατες περιοχές με ήπιο κλίμα και όχι ιδιαίτερα χα­μηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική (αποτελεί ένα από τα βασικότερα βότανα της μεσογειακής κου­ζίνας) αλλά και στη φαρμακοποιία.

Advertisment

Η μαντζουράνα έχει πολ­λές φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες (ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της). Είναι αποχρεμπτική, απολυμα­ντική, τονωτική και αντισπασμωδική. Ανοίγει την όρεξη, ανακουφίζει από τους τυμπανι-σμούς και τους στομαχικούς πόνους. Δρα ευεργετικά κατά των πονοκεφάλων και της αϋπνίας.

Έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το κατάπλασμα των φύλλων της και οι επαλείψεις με το αιθέριο έ­λαιο της ανακουφίζουν από τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους, ενώ το όμορφο άρωμα της απομακρύνει την κακή διάθεση, την κατά­θλιψη και το στρες. Είναι επίσης πολύ αποτελε­σματική κατά των αναπνευστικών παθήσεων (άσθμα, βρογχίτιδα), της δυσμηνόρροιας, της δυσκοιλιότη­τας, των εγκεφαλικών παθήσεων, των κολικών, του ίλιγγου, της επιληψίας, του κρυολογήματος και των στοματικών ελκών. Βοηθά στη γρήγορη επούλω­ση τραυμάτων και πληγών, ενώ ανακουφίζει και α­πό τους πόνους στο αυτί.

Τα χρήσιμα μέρη της μαντζουράνας είναι τα φύλλα της, από τα οποία φτιάχνουμε αφέψημα με ηρεμιστικές, αντι-σπασμωδικές καί εφιδρωτικές ιδιότητες. Τα κόκκινα λουλού­δια της είναι ιδιαίτερα αγαπη­τά για το άρωμα τους καί χρη­σιμοποιούνται ευρέως στην α­ρωματοποιία. Τα φύλλα, τοπο­θετημένα πάνω σε μώλωπες ή σε σημεία όπου έχουν τσιμπή­σει τα έντομα, είναι πολύ μα­λακτικά. Ο χυμός τους, μαζί με οινόπνευμα, χρησιμοποιείται για εντριβές σε άτομα που υποφέρουν από νευραλ­γίες. Τα φύλλα ωμά κά­νουν πολύ καλό στο συ­κώτι καί ευνο­ούν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Για να μην χάνονται οι πο­λύτιμες ουσίες του φυτού, όταν το καλ­λιεργούμε σε γλά­στρα, πρέπει το χώμα να είναι αφράτο καί πλούσιο σε λιπάσματα.

Advertisment

tolinionews.blogspot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση