Oι 10 πιο τρελοί επιστήμονες

Από τους πιο μετριοπαθείς εκκεντρικούς μέχρι τους πιο «φευγάτους», οι 10 αυτοί υπερ-ευφυείς χαρακτήρες δεν βάδιζαν απλά ο καθένας στον δικό του ρυθμό, αλλά

Από τους πιο μετριοπαθείς εκκεντρικούς μέχρι τους πιο «φευγάτους», οι 10 αυτοί υπερ-ευφυείς χαρακτήρες δεν βάδιζαν απλά ο καθένας στον δικό του ρυθμό, αλλά τραγουδούσαν και διαφορετικούς σκοπούς, καθώς προσπαθούσαν να μας αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

10. Γιόχαν Κόνραντ Ντίπελ Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Κάστρο του Φράνκενσταϊν στη ..
Γερμανία, ο αλχημιστής του 17ου αιώνα, Γιόχαν Κόνραντ Ντίπελ έγινε γνωστός ως ο εφευρέτης του πρωσσικού μπλε, μιας από τις πρώτες συνθετικές χημικές χρωστικές ουσίες. Έγινε, όμως, γνωστότερος για την ατελείωτη αναζήτησή του για τα ελιξίρια της αθανασίας. Οι φήμες ότι πειραματιζόταν πάνω σε ανθρώπινα σώματα ενδεχομένως να ενέπνευσε τον θρυλικό χαρακτήρα της Μαίρη Σέλλεϊ, ο οποίος φέρει και το όνομα του κάστρου.

Advertisment

9. Βέρνερ φον Μπράουν Στην ηλικία των 12 ετών, ο τολμηρός Βέρνερ φον Μπράουν γέμισε ένα καροτσάκι με βαρελότα και το έριξε στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου της Γερμανίας. Ήταν μόνο ένα δείγμα των όσων θα ακολουθούσαν .Ο εγκέφαλος πίσω από το πυραυλικό πρόγραμμα V-2 του Χίτλερ κατέφθασε στις ΗΠΑ ως κρατούμενος πολέμου και στη συνέχεια έγινε ο πρωταθλητής του διαστήματος και της εξερεύνησης της Σελήνης. Και ενώ έστελνε ανθρώπους στη Σελήνη, ο φον Μπράουν έκανε ταυτόχρονα scuba diving και ασχολιόταν με τη φιλοσοφία.

8. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ Το μεγάλο αφεντικό του Σχεδίου Μανχάταν ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τον σοσιαλισμό και τα αισθήματά του για τη ρήψη των ατομικών βομβών, δύο πράγματα που του κόστισαν την ακαδημαϊκή και πολιτική του καριέρα. Παρόλα αυτά, ο Οπενχάιμερ έχει μείνει γνωστός και ως ο άντρας που οι φοιτητές του τον αποκαλούσαν «Όπι», ως ο άνθρωπος που έμαθε ολλανδικά και σανσκριτικά επειδή απλά του άρεσαν και ως ο άνθρωπος που, στη θέα της ρήψης της πρώτης δοκιμαστικής ατομικής βόμβας είπε την περίφημη φράση από ένα ινδουιστικό ιερό κείμενο: «Είμαι ο θάνατος: ο καταστροφέας των κόσμων.»

7. Φρήμαν Ντάισον Αξιοσέβαστος πυρηνικός φυσικός και δεινός συγγραφέας, ο Φρήμαν Ντάισον αποτελεί το όνειρο κάθε συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Το 1960, ο Ντάισον εξέφρασε την ιδέα πως στο μέλλον οι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να κατασκευάσουν ένα τεχνητό κέλυφος, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως «Σφαίρα του Ντάισον», και το οποίο θα περικλείει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, με σκοπό να υπάρχει μέγιστη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Ο Ντάισον πιστεύει ολόψυχα στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής και πιστεύει πως κάποια στιγμή, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, θα καταφέρουμε να έρθουμε σε επαφή με τους εξωγήινους.

Advertisment

6. Ρίτσαρντ Φάινμαν Μέλος της ομάδας με τα καλύτερα μυαλά του Σχεδίου Μανχάταν, που κατασκεύασαν την ατομική βόμβα, ο φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες των τελών του 20ου αιώνα. Χωρίς να είναι το είδος του στενόμυαλου καθηγητή, ως ελεύθερο πνεύμα που ήταν, ασχολήθηκε με τη μουσική, εξερεύνησε τη φύση και αποκωδικοποίησε κάποια ιερογλυφικά των Μάγια.

5. Τζακ Πάρσονς Όταν ο Τζακ Πάρσονς δεν ήταν απασχολημένος με την ίδρυση του Jet Propulsion Laboratory ως συνέταιρος, ασχολιόταν με την μαγεία και αυτοαποκαλούνταν «ο Αντίχριστος». Το μυστηριώδες αυτό «κακό παιδί» του διαστημικού προγράμματος δεν είχε τυπική μόρφωση, αν και κατάφερε να δημιουργήσει ένα προωθητικό υγρό για πυραύλους, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει τις ΗΠΑ στο διάστημα. Το τέλος του Πάρσονς ήταν τραγικό καθώς αυτοανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια ενός πειράματος στο σπίτι του το 1952.

4. Τζέιμς Λάβλοκ Ο σύγχρονος αυτός περιβαλλοντικός επιστήμονας και εφευρέτης, ο οποίος είναι διάσημος κυρίως επειδή πρότεινε και εκλαΐκευσε την Υπόθεση της Γαίας, με βάση τη οποία επιχειρηματολογεί ότι η Γη λειτουργεί ως ένα είδος υπεροργανισμού, έχει εκφράσει τρομερές προβλέψεις για τις κλιματικές αλλαγές και τον πλανήτη μας εδώ και αρκετές δεκαετίες, κάποιες από τις οποίες έχουν δυστυχώς βγει αληθινές. Ο Λάβλοκ δεν έχει κανέναν απολύτως ενδοιασμό να εκφράσει ανοιχτά μία άκρως ζοφερή πρόβλεψη. Δεδομένης της υπάρχουσας οικολογικής κρίσης, ο Λάβλοκ πιστεύει ότι μέχρι το 2100 είναι αναπόφευκτος ο θάνατος του 80% της ανθρωπότητας.

3. Νίκολα Τέσλα Ο Τέσλα, στον οποίο αποδίδεται η εφεύρεση της ασύρματης επικοινωνίας και της γεννήτριας εναλλασσόμενου ρεύματος, γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μίας φοβερής καταιγίδας με αστραπές το 1856, συμβολικό αν αναλογιστεί κανείς την μετέπειτα πορεία του. Ο Τέσλα ήταν επίσης γνωστός ως μία «μανιακή ιδιοφυΐα», καθώς κοιμόταν λίγο και λάτρευε να χαρίζει ωραίο θέαμα, πολλές φορές χρησιμοποιώντας το ίδιο του το σώμα ως ηλεκτρικό αγωγό στις διαλέξεις του.

2. Λεονάρντο ντα Βίντσι Πέρα από το να ζωγραφίζει τα πιο σπουδαία αριστουργήματα της Αναγέννησης, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έβρισκε πάντα χρόνο να ξεσπά στον εσωτερικό του εκκεντρισμό. Τα επιστημονικά σκίτσα του Ιταλού, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σχεδιασμένα κυρτά, αποτελούν έναν φανταστικό κόσμο περίεργων μηχανών και εξαιρετικών σχεδίων, κάποια από τα οποία ποτέ δεν θα υλοποιούνταν και κάποια θα έπαιρναν μορφή αρκετούς αιώνες μετά, όπως για παράδειγμα το στοιχειώδες ελικόπτερό του.

1. Άλμπερτ Αϊνστάιν Σίγουρα, το μαλλί του και μόνο αποδεικνύει το πόσο τρελός επιστήμονας ήταν. Ένας από τους διασημότερους επιστήμονες του τελευταίου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έφερε τα πάνω κάτω στη φυσική με τη θεωρία της σχετικότητας και συνέβαλε τα μέγιστα στον τομέα της βαρύτητας και της κβαντικής θεωρίας. Ο Αϊνστάιν λάτρευε ακόμα να πηγαίνει βόλτες με τη βάρκα του όταν η θάλασσα ήταν ήρεμη «απλά για την πρόκληση» όπως έλεγε και ο ίδιος.

Από mail

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση