,

Τα 12 πολυτιμότερα μυστικά της μακροζωίας

Μπορεί η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση να συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για μακροζωία, αλλά μήπως τελικά δεν

Μπορεί η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση να συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη υγεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για μακροζωία, αλλά μήπως τελικά δεν είναι μόνο αυτά τα δύο τα πολύτιμα μυστικά, για να φτάσετε στα…βαθιά γεράματα;

Προστατεύστε το … DNA σας

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, η «ουρά» των χρωμοσωμάτων, το λεγόμενο τελομερές, συρρικνώνεται, κάνοντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στις ασθένειες. Η περιοχή αυτή του DNA, μπορεί να μην έχει μεγάλη πληροφοριακή αξία, αλλά προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά.

Advertisment

Αν και μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν η πιο σημαντική «πτυχή» του γενετικού υλικού, οι ειδικοί σε μία πιλοτική έρευνα που έγινε, ανακάλυψαν ότι, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ενισχύουν τη δράση ενός ενζύμου, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει το μήκος του τελομερούς. Μια άλλη έρευνα μάλιστα, ενισχύει την αρχική αυτή παρατήρηση, τονίζοντας ότι η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν τα τελομερή. Με απλά λόγια, οι υγιείς συνήθειες επιβραδύνουν την γήρανση των κυττάρων.

Συνειδητή… προσωπικότητα

Μία μελέτη, που μετρά 80 χρόνια συνεχούς έρευνας, απέδειξε ότι ένα ακόμα μυστικό μακροζωίας κατέχουν οι άνθρωποι με… αντίληψη. Ερευνώντας στοιχεία, όπως η προσοχή στη λεπτομέρεια και η επιμονή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, οι προσεκτικοί άνθρωποι κάνουν περισσότερα πράγματα για να προστατεύσουν την υγεία τους και παίρνουν αποφάσεις, που οδηγούν σε δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και πολύ καλές κινήσεις καριέρας.

Φιλίες…

Η επιστήμη δίνει έναν ακόμη λόγο για να είστε ευγνώμονες για τους φίλους σας: σας βοηθούν να ζήσετε περισσότερα χρόνια. Αυστραλοί μελετητές απέδειξαν ότι, άτομα μεγάλης ηλικίας, με ισχυρούς δεσμούς φιλίας, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα αμέσως 10 επόμενα χρόνια, από εκείνους που είχαν περιορισμένο φιλικό περιβάλλον

Advertisment

…με σοφή επιλογή

Η γνωστή ρήση «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» βρίσκει εφαρμογή και στη μακροζωία, καθώς μελέτες δείχνουν ότι, οι συνήθειες των φίλων έχουν σαφή αντίκτυπο στην προσωπικότητα κάποιου. Έτσι, η παχυσαρκία, για παράδειγμα, θεωρείται κοινωνικά «μεταδοτική», με τις πιθανότητες να φτάνουν το 57% για κάποιον, που δεν είναι παχύσαρκος, να κινδυνεύει να γίνει αν το φιλικό του περιβάλλον είναι παχύσαρκο. Το κάπνισμα είναι μία ακόμα «μεταδοτική ασθένεια», που διαχέεται στην κοινωνική ζωή, αλλά εδώ υπάρχουν και καλά νέα, σύμφωνα με τα οποία, αν κάποιος αποφασίσει να κόψει το τσιγάρο, μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τους φίλους του.

Κάπνισμα

Αν και δεν είναι μυστικό ότι, το κάπνισμα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη μακροζωία, ο έξτρα χρόνος που κερδίζει κάποιος, όταν το κόβει, μπορεί να σας εκπλήξει. Σύμφωνα με 50ετή βρετανική έρευνα, αν κάποιος κόψει το τσιγάρο στην ηλικία των 30 ετών αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής του μία ολόκληρη δεκαετία. Αν αποφασίσετε δε, να το κόψετε στα 40, τα 50 ή τα 60, κερδίζετε 9, 6 και 3 χρόνια ζωής αντίστοιχα.

Μεσημεριανή σιέστα

Αν και ως μεσογειακός λαός, επικροτούμε τη μεσημεριανή σιέστα, ίσως δε γνωρίζετε τα πραγματικά οφέλη αυτής της ξεκούρασης. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, όσοι χαίρονται τον μεσημεριανό ύπνο τακτικά, έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή. Η εξήγηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι, πιθανόν η ξεκούραση βοηθά την καρδιά, «κρατώντας» τις ορμόνες, που είναι υπεύθυνες για το άγχος, σε χαμηλά επίπεδα.

Μεσογειακή διατροφή

Με υψηλά… ποσοστά σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρι, η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για να κερδίσετε χρόνια ζωής. Τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών μάλιστα, κάνουν λόγο για μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνδυασμού δηλαδή παχυσαρκίας, υψηλής πίεσης, σακχάρου και άλλων παραγόντων που αυξάνουν το ρίσκο για την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη.

Το παράδειγμα της Okinawa

Οι κάτοικοι της Okinawa, στην Ιαπωνία έχουν το παγκόσμια ρεκόρ στη μακροζωία, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στην παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά και τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά. Μερικοί μάλιστα κάτοικοι, έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το 80% της τροφής, που βρίσκεται στο πιάτο τους, κάτι που δεν ακολουθούν οι νεότεροι, ρίχνοντας τον …πήχη της μακροζωίας.

«I do»

Αρκετές έρευνες…εναντιώνονται στους ορκισμένους εργένηδες και ισχυρίζονται ότι, οι παντρεμένοι έχουν την τάση να ζουν περισσότερο. Μάλιστα, αυτό το αποδίδουν στη διαφορά της κοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης, που παρέχει ο γάμος. Όσο για τους διαζευγμένους και τους χήρους, οι έρευνες αναφέρουν ότι έχουν χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας από τους ανύπαντρους.

Συγχώρεση

Τα φυσικά οφέλη της συγχώρεσης έχουν τη δική τους προσφορά στον τομέα μακροζωία. Οι χρόνιες έχθρες συνδέονται με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά και άλλες ασθένειες, ενώ αντίθετα, η συγχώρεση μειώνει το άγχος και μαζί με αυτό τα επίπεδα της πίεσης, αυξάνοντας παράλληλα τα χρόνια ζωής.

Σκοπός στη ζωή

Τα χόμπι και οι δραστηριότητες είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες, που συμβάλλουν σίγουρα στη… μακροζωία. Ιάπωνες ερευνητές το επικροτούν με την έρευνα που διεξήγαγαν, σύμφωνα με την οποία, άτομα που έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους μειώνουν τις πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Μάλιστα έρευνα του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Rush, επιμένει ότι η αίσθηση του σκοπού στη ζωή συνδέεται ακόμα και με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ζώνη ασφαλείας

Η ζώνη και το κράνος σώζουν ζωές και με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα να πρωταγωνιστούν στις κυριότερες αιτίες θανάτου, είναι φυσικό η χρήση τους να συμβάλλει στη μακροζωία. Φορώντας ζώνη και κράνος, αυξάνετε τις πιθανότητες να ζήσετε, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μειώνουν τα ποσοστά θανάτου και σοβαρού τραυματισμού μέχρι και 50%. Τα ποσοστά μάλιστα αυξάνουν για τους ποδηλάτες.

www.lykavitos.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση