,

Η εξέλιξη δεν ευνοεί τα εγωκεντρικά άτομα

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες οι οποίες ανέφεραν ότι είναι καλύτερο να δρα κανείς εγωκεντρικά. Το «δίλημμα

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications» αμφισβητεί προηγούμενες θεωρίες οι οποίες ανέφεραν ότι είναι καλύτερο να δρα κανείς εγωκεντρικά.

Το «δίλημμα του φυλακισμένου»

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας για να εξετάσει το «δίλημμα του φυλακισμένου», ένα σενάριο της θεωρίας παιγνίων. Στόχος ήταν να εξεταστεί άν στο τέλος θα κερδίσει ο εγωισμός ή η ανιδιοτέλεια.

Advertisment

Το σενάριο θέλει δύο υπόπτους να ανακρίνονται σε διαφορετικά κελιά, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενημερώσουν ο ένας τον άλλο. Όποιος αποφάσιζε να καταθέσει εις βάρος του άλλου θα απελευθερωνόταν, ενώ ο συγκρατούμενός του θα έμπαινε για έξι μήνες στη φυλακή. Σε περίπτωση που και οι δύο συλληφθέντες δέχονταν την προσφορά, θα κατέληγαν φυλακισμένοι για 3 μήνες ο καθένας. Αν σιωπούσαν και οι δύο, η ποινή τους θα αντιστοιχούσε σε φυλάκιση ενός μήνα.

Η έρευνα απέδειξε ότι αν δινόταν στους κρατούμενους η ευκαιρία να συνομιλήσουν, τότε θα κατάφερναν να συνεργαστούν και να επιλέξουν να μην δώσουν πληροφορίες ο ένας για τον άλλο. Ωστόσο, αν δεν τους επιτρεπόταν η επικοινωνία, η πιο δημοφιλής στρατηγική ήταν η προδοσία του συγκρατούμενου, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την βαρύτερη ποινή.

Βραχυπρόθεσμα λειτουργεί ο εγωισμός

Ο επικεφαλής της έρευνας, Κρίστοφ Αντάμι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα η τακτική του εγωισμού μπορεί να λειτουργεί. Ωστόσο, αν η τακτική αυτή εφαρμοζόταν μακροπρόθεσμα, τότε το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιζόταν, καθώς σταδιακά όλοι θα έφταναν να έχουν τα ίδια εγωιστικά χαρακτηριστικά προκειμένου να επιβιώσουν.

Advertisment

Αμφισβήτηση της θεωρίας του Νας

Ο μαθηματικός Τζον Νας είχε ισχυριστεί ότι η καλύτερη στρατηγική στο «δίλημμα του φυλακισμένου» είναι η μη συνεργασία μεταξύ των κρατουμένων. «Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι αναρωτιούνταν: αν ο Νας έχει δίκιο, τότε γιατί βλέπουμε συνεργασία στο βασίλειο των ζώων, στον κόσμο της μικροβιολογίας και στους ανθρώπους;» δήλωσε ο δρ Αντάμι.

Πηγή tovima.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση