Στείλε το μήνυμά σου στο διάστημα

Μια ομάδα επιστημόνων κι επιχειρηματιών βαρέθηκαν να περιμένουν ένα μήνυμα από πιθανούς εξωγήινους. Αντί λοιπόν να κάθονται παθητικά μέχρι να λάβουν ένα σήμα από

Μια ομάδα επιστημόνων κι επιχειρηματιών βαρέθηκαν να περιμένουν ένα μήνυμα από πιθανούς εξωγήινους. Αντί λοιπόν να κάθονται παθητικά μέχρι να λάβουν ένα σήμα από κάποια ευφυή όντα, το πρόγραμμα Lone Signal Project (Πρόγραμμα Μοναχικού Σήματος), ζητάει από τον καθένα μας που έχει πρόσβαση στο internet να βοηθήσει να στείλουμε μηνύματα στο διάστημα σε μια προσπάθεια να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας στο σύμπαν.

Το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 2013, σηματοδότησε την πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να στείλει ένα συνεχόμενο μήνυμα προς κάποια μορφή εξωγήινης νοημοσύνης.

Advertisment

“Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κοιτούσα τα αστέρια και αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποιος εκεί έξω που κοιτούσε εμένα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια εσωτερική περιέργεια που έχουμε όλοι”, δήλωσε ο προϊστάμενος του προγράμματος Ernesto Qualizza σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 11 Ιουνίου 2013 όπου και ανακοινώθηκε ο σκοπός του προγράμματος. “Όλοι θέλουμε να δούμε τι υπάρχει πίσω από τον λόφο και το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια προέκταση αυτής της περιέργειας”.

Μια εστιασμένη προσέγγιση

Οι επιστήμονες του προγράμματος επέλεξαν μια συγκεκριμένη περιοχή του διαστήματος. Όλα τα μηνύματα θα αποσταλούν στο αστρικό σύστημα Gliese 526, το οποίο απέχει από τη Γη 17,6 έτη φωτός.

Advertisment

Οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν βρει πλανήτες γύρω από αυτό το άστρο-νάνο. Όμως ο Gliese 526 αποτελεί έναν καλό υποψήφιο για την φιλοξενία ζωής αφού βρίσκεται στον κατάλογο των πιθανών κατοικήσιμων αστρικών συστημάτων. Αυτό δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Jacob Haqq-Misra, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος να αποφασίσει αν τα μηνύματα θα αποσταλούν και αλλού.

“Θέλουμε να είναι διασκεδαστικό, επίσης όμως θέλουμε να διαρκέσει πολύ”, δήλωσε ένας εκ των ιδρυτών του προγράμματος, ο Pierre Fabre. “Στοχεύουμε τα πιο λογικά κοντινά άστρα”.

Jamesburg Earth Station

Η αποστολή των μηνυμάτων γίνεται από το Jamesburg Earth Station, μια κεραία στην κεντρική Καλιφόρνια, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1968. Η εταιρία έχει τριακονταετή σύμβαση για την χρήση της κεραίας, αλλά οι αξιωματούχοι της εταιρίας ελπίζουν να επιμηκυνθεί για περισσότερα χρόνια.

Η θέση μας στο σύμπαν

Οποιοσδήποτε στο διάστημα κοιτάζει προς την Γη, προφανώς θα γνωρίζει ήδη την ύπαρξή μας, λέει ο Haqq-Misra. Τα τηλεοπτικά κύματα, τα ραδιοφωνικά κύματα και άλλου είδους ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες εκπέμπονται συνεχώς από διάφορες συσκευές σε όλο τον κόσμο. Τα κύματα αυτά όμως είναι πιο αδύναμα και λιγότερο διακριτά από αυτά που στέλνει η κεραία.

Το Jamesburg Earth Station στέλνει πολλαπλές ακτίνες προς το Gliese 526. Μια απ’ αυτές μεταφέρει ένα επαναλαμβανόμενο “μήνυμα καλωσορίσματος” το οποίο δημιούργησε ο αστρονόμος Michael Busch και που εξηγεί την θέση της Γης στο σύμπαν, περιγράφει τα στοιχεία του περιοδικού πίνακα και δίνει τον ορισμό του ατόμου του υδρογόνου σε δυαδική μορφή. Στην ιδανική περίπτωση, το κανάλι αυτό θα οδηγήσει τους μακρινούς παρατηρητές στις διπλανές συχνότητες που περιέχουν τα μηνύματα.

Αν υπάρχουν εξωγήινοι σε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Gliese 526 κι έχουν ένα όργανο αντίστοιχο με την California’s Allen Telescope Array που χρησιμοποιείται από το πρόγραμμα SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence = Έρευνα για Εξωγήινη νοημοσύνη) εδώ στην Γη, θα μπορούν να ανιχνεύσουν, να καταγράψουν και πιθανότατα να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα, λένε οι αξιωματούχοι.

Πώς να λάβετε μέρος

“Είναι σημαντικό το γεγονός πως είναι δυνατόν να συμμετέχουν όλοι”, είπε ο Qualizza. “Ποτέ πριν δεν μπορούσε ο καθένας στην Γη να επικοινωνήσει με το Σύμπαν κι εμείς δίνουμε αυτή τη δυνατότητα σε όλους”.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του προγράμματος, www.lonesignal.com

www.lightworker.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση