Υπέρβαση του φόβου για το άγνωστο

Μέσα σε κάθε στιγμή, υπάρχει ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στο άγνωστο και το γνωστό. Σε εκείνο το κομβικό σημείο, το άγνωστο μεταμορφώνεται στο γνωστά.

Μέσα σε κάθε στιγμή, υπάρχει ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στο άγνωστο και το γνωστό. Σε εκείνο το κομβικό σημείο, το άγνωστο μεταμορφώνεται στο γνωστά.
Τι είναι το γνωστό; Το γνωστό περιλαμβάνει όλα όσα έχουν ήδη λάβει χώρα. Από τη στιγμή που λέτε «γνωστό», ανήκει πλέον στο παρελθόν. Έχει παρέλθει. Το γνωστό είναι μια ανάμνηση.

Και τι είναι άγνωστο; Το άγνωστο είναι το πεδίο όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν μέσα σε κάθε στιγμή του παρόντος. Το άγνωστο είναι το απεριόριστο, το ελεύθερο.

Advertisment

Εσείς βρίσκεστε μέσα στο άγνωστο την παρούσα στιγμή και τα πάντα από την παρούσα στιγμή και στο εξής ανήκουν στο άγνωστο. Για την ακρίβεια, ζείτε, αναπνέετε και λειτουργείτε στο άγνωστο συνεχώς, προσποιούμενοι ότι αυτά συμβαίνουν στο γνωστό. Και μένοντας προσκολλημένοι σε ένα ψέμα, σε μια ψευδαίσθηση, χάνετε την επαφή σας με ότι είναι αληθινό και αρχίζετε να φοβάστε το παροδικό και το μη πραγματικό, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Οι περισσότεροι φοβούνται το άγνωστο, όταν στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να φοβούνται το γνωστό. Η ζωή στο γνωστό είναι μια ζωή εγκλωβισμένη στη φυλακή του παρελθόντος-συνεπώς, στην φαντασία. Το γνωστό είναι μια ψευδαίσθηση. Η αληθινή πραγματικότητα είναι το άγνωστο, οπότε γιατί να μην ζήσουμε σε κάτι που είναι πραγματικά αληθινό; Μπαίνοντας στο άγνωστο, απελευθερωνόμαστε από το παρελθόν. Μπαίνοντας στο άγνωστο, απελευθερωνόμαστε από κάθε περιορισμό, διότι νέες επιλογές μας είναι διαθέσιμες μέσα σε κάθε στιγμή της ύπαρξης μας.

Η καθαρή συνείδηση είναι απείρως ευπροσάρμοστη και απεριόριστη, αυτή είναι η φύση της Ύπαρξης. Η εξαρτημένη σκέψη είναι άκαμπτη, δεσμεύεται από την προσκόλληση μας σε πεποιθήσεις, έννοιες και δοξασίες. Ελευθερία είναι η εμπειρία του απεριόριστου. Όταν είστε πραγματικά ελεύθεροι, είστε απείρως ευπροσάρμοστοι, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η προσαρμοστικότητα αυτή σας προσφέρει μια εσωτερική σταθερότητα, που κανένα άλλο βίωμα δεν μπορεί να επισκιάσει.

Advertisment

Η ελευθερία συνεπάγεται την αποδοχή, το να επιτρέπουμε να μας βρει ότι είναι να έρθει και το να αποχωριζόμαστε εκείνα που παρέρχονται. Η ελευθερία συνεπάγεται την αποκοπή μας από το γνωστό, και την προθυμία και την αυτοπεποίθηση να εισερχόμαστε στο απέραντο άγνωστο κάθε στιγμή της ζωής μας. Ακόμα και όταν πρόκειται για τον θάνατο, μην τον σκέφτεστε, μην τον φοβάστε, αλλά πεθάνετε σε σχέση με την κάθε στιγμή. Όταν ο Απόστολος Παύλος μίλησε για ισχυρή πιστή στη μετά θάνατον ζωή, ώστε ο θάνατος να χάσει τη δύναμη του να προκαλεί τρόμο, εννοούσε να πεθαίνει κανείς σε σχέση με το παρελθόν κάθε στιγμή. Ελάτε σε αυτό που συμβαίνει στο τώρα, και θα πεθάνετε σε σχέση με το παρελθόν και το μέλλον. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτή τη στιγμή, μπορείτε να υπερνικήσετε τον φόβο του θανάτου. Μην επιτρέψετε σε φανταστικές φοβίες του μέλλοντος να επηρεάζουν το παρόν. Ούτε και σε μνήμες του παρελθόντος να επηρεάζουν το παρόν. Να είστε αγνοί. Κάθε παιδί που γεννιέται είναι το συμπάν που παρατηρεί τον εαυτό του μέσα από νέα μάτια. Όταν κοιτάτε το συμπάν μέσα από νέα μάτια, πεθαίνετε σε σχέση με το γνωστό. Εάν μπορείτε να βγείτε από τον ποταμό της μνήμης και της εξαρτημένης συμπεριφοράς και να δείτε τον κοσμώ την παρούσα στιγμή σαν να ήταν η πρώτη φορά, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε έναν νέο κόσμο μέσα στην παρούσα στιγμή.

Η παρούσα στιγμή αποτελεί στιγμή δύναμης, μέσα στην οποία το σύμπαν αναγεννά τον εαυτό του. Βουτώντας στην παρούσα στιγμή, βουτάμε στο άγνωστο, που γίνεται γνωστό. Το άγνωστο είναι η ανανεωμένη αίσθηση που έχουν οι απεριόριστες δυνατότητες. Είναι η Ύπαρξη που γεννιέται, μεταμορφώνεται, ανελίσσεται. Κάθε στιγμή στην ζωή μας είναι μια στιγμή που ξεχειλίζει από δυνατότητες. Από τη στιγμή που θα σπάσετε τα δεσμά της υποδούλωσης σας, μπορείτε να ενσωματώσετε τη δική σας πραγματικότητα σε κάθε περίσταση της ζωής σας. Μέσα σε αυτή την ελευθερία, δεν βαλτώνετε πλέον κάτω από την τυραννία ενός φανταστικού παρελθόντος ή του φόβου του επερχομένου μέλλοντος. Μέσα σε αυτή την ελευθερία βιώνετε την αλήθεια, την ομορφιά, την καλοσύνη, την αρμονία.

Ο ποιητής Ρουμί μας λέει: «Αυτή τη στιγμή, γευόμαστε τη γεύση της αιωνιότητας».

Υπερβείτε τον φόβο σας για το άγνωστο, εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή.

Γευθείτε τη στιγμή αυτή σαν μια στιγμή αιωνιότητας, και θα γευθείτε την εμπειρία της ελευθερίας.

www.e-aftognosia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση