,

6000 βήματα είναι αρκετά για την πρόληψη της νόσου

Βραζιλιάνοι ερευνητές λένε ότι χρειάζεστε μόνο 6.000 βήματα την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη.

Βραζιλιάνοι ερευνητές λένε ότι χρειάζεστε μόνο 6.000 βήματα την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη. Το κλειδί είναι να πάρετε έναν βηματομετρητή για να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κατά το παρελθόν είχαν δημιουργήσει μια βάση αναφοράς της δραστηριότητας με βάση τον αριθμό των βημάτων που λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα. Οι άνθρωποι που κάνουν λιγότερα από 5.000 βήματα θεωρείται ότι κάνουν καθιστική ή ανενεργή ζωή. Εκείνοι που κάνουν 5.000 έως 7.499 βήματα την ημέρα έχουν χαμηλής ενεργητικότητας τρόπο ζωής. Κάπως ενεργοί είναι οι άνθρωποι που κάνουν συνήθως 7.500 έως 9.999 βήματα την ημέρα. Οι δραστήριοι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν 10.000 ή περισσότερα βήματα ανά ημέρα. Ο επικεφαλής της έρευνα συνιστά στόχο για 10.000 βήματα κάθε μέρα.

Advertisment

Τώρα, όμως, Βραζιλιάνοι ερευνητές λένε ότι ακόμα και 6.000 βήματα αρκούν για την πρόληψη της νόσου. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 292 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 έως 72 ετών και κατέγραφαν καθημερινά τα βήματα τους.

Στις γυναίκες αυτές έγιναν όλοι οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι για να δουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα τους. Μετρήθηκε επίσης και η κοιλιακή παχυσαρκία τους που ελλοχεύει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη του διαβήτη αλλά και άλλων καρδιαγγειακών νόσων.

Οι γυναίκες που έκαναν 6,000 ή περισσότερα βήματα ανά ημέρα θεωρήθηκαν ενεργές και εκείνες που έκαναν λιγότερα θεωρήθηκαν ανενεργές.

Advertisment

Τώρα, τι σημαίνουν αυτά τα 6.000 βήματα; Εξαρτάται από το μήκος διασκελισμού σας.
Το ιδανικό λοιπόν θα ήταν να κάνετε μια μέτρηση του ύψους σας και του ανοίγματος των ποδιών σας για να βγάλετε ακριβή συμπεράσματα. Ωστόσο, επειδή είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα το κάνει αυτό, ας πούμε ότι μια γυναίκα με ύψος 167 εκ χρειάζεται να περπατήσει περίπου 4 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή κατά μέσο όρο περίπου μια ώρα περπάτημ με μέση ταχύτητα. Υπενθυμίζουμε ότι στα βήματα περιλαμβάνονται και όλε οι δραστηριότητες τη καθημερινότητάς μας.
Μπορούμε λοιπόν να το κάνουμε!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Menopause, the journal of the North American Menopause Society

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση