Εντοπίστε και εκφράστε τα καταπιεσμένα σας συναισθήματα

Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι απαραίτητη για την καλή μας υγεία, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική. Πολλές φορές, ο φόβος της

Η έκφραση των συναισθημάτων μας είναι απαραίτητη για την καλή μας υγεία, τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική. Πολλές φορές, ο φόβος της σύγκρουσης με δικούς μας ανθρώπους, η απόρριψη, η κριτική που μπορεί να μας ασκήσουν οι άλλοι κλπ μας οδηγούν στην απόκρυψη και άρα στη μη έκφραση των συναισθημάτων μας. Ακόμα όμως κι αν νιώθουμε άβολα ή παγιδευμένοι ή απογοητευμένοι ή αγχωμένοι, καλό είναι, να βρούμε τη δύναμη για να εκφραστούμε ελεύθερα και με το δικό μας προσωπικό τρόπο. Ο εγωισμός και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι οι κύριοι υπεύθυνοι γι’αυτή τη δυσκολία. Μερικοί επίσης, απαιτούν οι άλλοι να μαντεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και «καταπίνουν» τα συναισθήματά τους, περιμένοντας από τους άλλους να αντιληφθούν, τι είναι αυτό που τους συμβαίνει και πώς νιώθουν. Οι παρακάτω συμβουλές, θα σας βοηθήσουν να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας και την έκφρασή τους, βιώνοντας, έτσι, μια καλλίτερη σχέση, με τον εαυτό σας και με τους γύρω σας.

Σταθείτε για μια στιγμή και στρέψτε την προσοχή σας στο συναίσθημα που νιώθετε και αναγνωρίστε το, χωρίς υπεκφυγές. Καθορίστε το με μια δυο λέξεις. ‘ Οσο μεγαλύτερη είναι η σαφήνεια, τόσο ευκολότερα μπορεί να εκφραστεί. Προσέξτε ιδιαίτερα, να μην σας ξεγελάσει ένα «κρυμμένο» συναίσθημα. Πχ η ζήλεια κρύβεται μερικές φορές, πίσω από ένα «με πνίγει το δίκιο μου» ή ένας μεγάλος πόνος εμφανίζεται σαν θυμός κλπ. Αφού το ακριβές συναίσθημα καθοριστεί, το επόμενο που πρέπει να εξετάσετε είναι, η ένταση του συναισθήματος. Σας έχει αναστατώσει πολύ ή σας έχει ενοχλήσει ελαφρά;

Advertisment

Δείτε κατάματα το λόγο ή την αφορμή του συγκεκριμένου συναισθήματος Η σχέση σας δεν σας ικανοποιεί πλήρως; Μήπως αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στην εργασία σας ή απολυθήκατε πρόσφατα; Προσδιορίστε ακριβώς το λόγο του συναισθήματός σας.Οι γενικότητες του τύπου «τίποτα στη ζωή μου δεν πάει καλά» ή «είμαι γενικά άτυχος» κλπ θα πρέπει να αφαιρεθούν από το λεξιλόγιό σας.Όχι μόνο δεν σας βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων σας, αλλά σας μπερδεύουν επίσης. Δείτε λοιπόν καθαρά την αιτία του συναισθήματος και την έντασή του, επικεντρωθείτε σ’αυτά και εκφράστε τα με σωστές λέξεις και εκφράσεις.

Εκφραστείτε!

1) Εκφραστείτε μέσα από τη συγγραφή. Μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στο γραπτό από τον προφορικό λόγο. Αν είστε ένας  απ’αυτούς, τότε πάρτε χαρτί και μολύβι. Γράψτε μια επιστολή, ένα ποίημα ή μια ιστορία, μέσα στην οποία, θα περιγράψετε τα συναισθήματά σας. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ θα σας ανακουφίσει, το να δείτε αυτά τα συναισθήματα που νιώθατε, εκφρασμένα και γραμμένα στο χαρτί.

Advertisment

2) Εκφραστείτε και εκτονωθείτε με γυμναστική. Η σωματική άσκηση απελευθερώνει έντονα συναισθήματα όπως για παράδειγμα το θυμό, αλλά και πολλά καταπιεσμένα συναισθήματα. Επιλέξτε το σπορ που σας ταιριάζει καλλίτερα ή μια φυσική δραστηριότητα που σας κάνει καλό και εκφραστείτε μέσα απ’αυτή. Θα καθαρίστε το μυαλό αλλά και τη ψυχή σας!!!

3) Μιλήστε με κάποιον δικό σας άνθρωπο. Βρείτε κάποιον που να μπορείτε να του εμπιστευτείτε τα συναισθήματά σας και μιλήστε του ή έστω στείλτε του ένα γράμμα ή ένα email. Με αυτό τον τρόπο, θα νιώσετε καλλίτερα, πιο ανάλαφροι και θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και μια δεύτερη γνώμη ή μια συμβουλή για το θέμα σας.

4) Εκφραστείτε μέσα από το γέλιο και το κλάμα Και τα δύο είναι φυσικοί τρόποι θεραπείας. Αν μπορείτε να κλαίτε και να γελάτε εύκολα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως δυσκολεύεστε, ανάλογες ταινίες μπορεί να σας διευκολύνουν για να εκφραστείτε, ξεσπώντας σε ένα γέλιο ή κλάμα που θα είναι βάλσαμο για την ψυχή σας, ενώ θα έχετε κάνει ένα ακόμη βήμα προς την έκφραση των συναισθημάτων σας.

5) Εκφραστείτε με ειλικρίνεια Εκφράζοντας με ειλικρίνεια τα συναισθήματά μας, πρώτα απ’όλους, τιμούμε τον εαυτό μας. Μιλήστε αναλυτικά, καθαρά, χωρίς υπονοούμενα και δώστε στον άλλο να καταλάβει πώς πραγματικά νιώθετε. Μη χρησιμοποιείτε τελεσίγραφα και μην παίρνετε απειλητικό ύφος. Το θέμα είναι να εκφραστούμε και όχι να φέρουμε κάποιον σε δύσκολη ή αμυντική θέση. Βοηθήστε τον να σας καταλάβει, χωρίς να τον επικρίνετε, για να μην μπει σε θέση άμυνας.

Μη νιώθετε ενοχές για τα αρνητικά σας συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κι αυτά μέρος της ύπαρξής μας. Με το να τα κρύβουμε, δεν τα εξαλείφουμε, αντίθετα τα ενισχύουμε και δημιουργούμε και άλλα επίσης. Κατά τον ίδιο τρόπο που εκφράζουμε τα θετικά συναισθήματά μας, θα πρέπει να εκφράζουμε και τα αρνητικά ή έστω ενοχλητικά. Εξάλλου, ποιος άνθρωπος δεν έχει αισθανθεί στη ζωή του θυμό, φόβο, θλίψη και τόσα ακόμη? Ποιος δεν θα μπορούσε να σας καταλάβει; Πετάξτε λοιπόν τις ενοχές! Το καλό παιδί που υπάρχει μέσα σας, πάντα θα υπάρχει και δεν θα το αλλάξει η έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων!! Να είστε ο εαυτός σας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση