Η σημασία της βιταμίνης Κ για τον οργανισμό μας

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η βιταμίνη Κ για την πρόληψη και την θεραπεια των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτό το ισχυρό θρεπτικό

Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η βιταμίνη Κ για την πρόληψη και την θεραπεια των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτό το ισχυρό θρεπτικό έχει αποδειχθεί ότι είναι μια φυσική λύση για να κρατήσει το ασβέστιο να γινει θανάσιμη πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών.

Περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το ρόλο της βιταμίνης Κ στην αποτροπή των κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα που έχουν πολλαπλασιαστεί εκτός ελέγχου. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες αυτής της σπουδαίας βιταμίνης από τη διατροφή τους. Ευτυχώς η πρόσληψη της Βιταμίνης Κ μπορεί να διορθωθεί με την προσθήκη πράσινων λαχανικών στη διατροφή σας.

Advertisment

Το ασβέστιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για καύσιμο σε εκατοντάδες βιοχημικές διαδικασίες στο σώμα μας και είναι ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση στα οστά και στα δόντια μας. Το πρόβλημα με το ασβέστιο δημιουργείται όταν παραμένει στο αίμα. Ως συνέπεια της κακής διατροφής και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης, πολύ μικρές ρωγμές θα αναπτυχθουν στο εσωτερικό τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών μας. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τις ζημιές, η οξειδωμένη LDL χοληστερόλη που κυκλοφορεί, προσελκύει ασβέστιο και άλλα στοιχεία, τα οποία εγκαθίστανται σαν θανατηφόρα ουσία που ονομάζεται πλάκα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Κ πρέπει να συνοδεύει απαραίτητα το ασβέστιο του αίματος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των οστών και των δοντιών. Όταν ειναι ανεπαρκής η κυκλοφορία της βιταμίνης Κ στο αίμα, το ασβέστιο μπορεί να μετατραπεί σε μαλακό ιστό σε όλο το σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην ευαίσθητη επένδυση των αρτηριών που περιβάλλουν την καρδιά. Αυτό τελικά οδηγεί σε αθηροσκλήρωση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το αποτέλεσμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Αθηροσκλήρωσης αποδεικνύει ότι η βιολογικά ενεργή βιταμίνη K2 (menaquinone) μπορεί να ανατρέψει τη συγκέντρωση της θανατηφόρας πλάκας. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κ2 “σχετίζεται με μειωμένη στεφανιαία αλλοίωση. Η επαρκής πρόσληψη της θα μπορούσε συνεπώς να είναι σημαντική για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου ». Η Κ2 βρίσκεται κυρίως στα προϊόντα σόγιας.

Advertisment

Η βιταμίνη Κ καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, φαίνεται πως είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ βιταμίνης K και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και θανάτου. Η προηγούμενη έρευνα την είχε συνδέσει με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων βιταμίνης Κ βοηθά στη μείωση του κινδύνου να εκδηλωθούν ορισμένοι καρκίνοι. Ωστόσο, αποτελούν τη βάση για νέες έρευνες, αναφέρει ο Dr. Jakob Linseisin, από το German Cancer Research Center στη Χαιδελβέργη.

Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε 2 φυσικές μορφές. Βιταμίνη Κ1 που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και έλαια λαχανικών και βιταμίνη Κ2 που βρίσκεται στο κρέας και στα τυριά.

Στην έρευνα, η βιταμίνη Κ2 την οποία οι συμμετέχοντες προμηθεύονταν από το τυρί συνδέθηκε με πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο, σε αντίθεση με τη βιταμίνη K1.

Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία 24.340 ενηλίκων ηλικίας 35 έως 64 ετών που δεν έπασχαν από καρκίνο στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Την επόμενη δεκαετία 1.755 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη ή του πνεύμονα και 458 πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ένα τέταρτο με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης K2 είχε 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από κάποιο είδους καρκίνου σε σχέση με το ένα τέταρτο αντρών και γυναικών με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Αυτό φάνηκε όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, συνήθειες άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση ορισμένων άλλων ουσιών όπως ίνες και ασβέστιο. Από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων που έλαβαν τη μικρότερη ποσότητα βιταμίνης Κ2, 156, ποσοστό 2,6%, πέθαναν από ένα από τα τέσσερα είδη καρκίνου.

Αυτό ίσχυε για το ποσοστό 1,6% των συμμετεχόντων με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης από τις τροφές. Όταν οι ερευνητές εστίασαν χωριστά σε είδη καρκίνου δεν φάνηκε σαφής σχέση μεταξύ κάποιας μορφής βιταμίνης Κ και του καρκίνου του μαστού ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο, μεγαλύτερη κατανάλωση βιταμίνης Κ2 σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα ή του προστάτη.

Από το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων με τη χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ2, 47, ποσοστό 0,8%, εμφάνισαν καρκίνο του πνεύμονα έναντι 0,4% του ενός τετάρτου που λάμβανε την περισσότερη βιταμίνη Κ2. Όσον φορά τον καρκίνο του προστάτη υπήρχαν 111 περιστατικά μεταξύ του ενός τετάρτου των αντρών με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης K2 και 65 περιστατικά στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση.

Θεωρητικά, η βιταμίνη Κ θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία έναντι του καρκίνου. Συχνά χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει μεγάλες δόσεις αντιπηκτικών, αν και αυτό δεν σχετίζεται φανερά με τον καρκίνο. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια φάνηκε ότι η βιταμίνη μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να προάγει την απόπτωση.

Η βιταμίνη Κ έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του ήπατος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, άτομα υψηλού κινδύνου για τον ιογενή καρκίνο του ήπατος έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 και συγκρίθηκαν με μια ομάδα που δεν το έλαβε. Λιγότερο από το 10% των ατόμων που λάμβαναν Κ2 ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος. Ενώ από την ομάδα που δεν το λάμβανε το ποσοστό ήταν 47%. (Σχόλιο Εν. Δράσης: Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε την έρευνα)

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης K οφείλεται στην κακή διατροφή και την ανεπαρκή γνώση σχετικά με πολλά οφέλη για την υγεία μας. Παρόμοια με την βιταμίνη D, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να χρησιμοποιήσουν τη βιταμίνη Κ για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μάλιστα σε πολλές έρευνες, προκύπτει σαφής σύνδεση της πρόσληψης της βιταμίνης Κ με την αντιγήρανση.

Τρόφιμα
(μg/100g)
Πράσινα φύλλα ρέβας
650
Νεφρά βοδινού
100-300
Συκώτι βοδινού
100-300
Μπρόκολο
100-300
Λάχανο
100-300
Κουνουπίδι
100-300
Μαρούλι
100-300
Σπόροι σόγιας
100-300
Σπανάκι
100-300
Αλφάλφα
10-100
Μπέικον
10-100
Νιφάδες πίτουρου
10-100
Βούτυρο
10-100
Τυρί
10-100
Κρόκος αυγού
10-100
Πατάτα
10-100
Φράουλα
10-100
Ντομάτα
10-100
Στάρι
10-100

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση