,

Κινησιοθεραπεία – Αεροθεραπεία – Ηλιοθεραπεία

Κινησιοθεραπεία Η κίνηση η σωματική είναι απαραίτητη για την ανάκτηση και διατήρηση της υγείας. Η κίνηση είναι ζωή και η ακινησία είναι ο θάνατος.

Κινησιοθεραπεία

Η κίνηση η σωματική είναι απαραίτητη για την ανάκτηση και διατήρηση της υγείας. Η κίνηση είναι ζωή και η ακινησία είναι ο θάνατος.

Η κίνηση είναι ο σπουδαιότερος συντελεστής στη μακροβιότητα.

Advertisment

Η σωματική κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στα χρόνια της ζωής, αλλά στην ελαστικότητα των κυττάρων, των ινών, των φλεβών και των αρτηριών των μυών και των νεύρων δηλαδή στην ελαστικότητα και την ευλυγισία του ίδιου του οργανισμού.

Η κινησιοθεραπεία είναι ένας συντελεστής απαραίτητος στην επαναφορά της υγείας, σ” όλες τις περιπτώσεις της αρρώστιας. Άσχετα με τις φάσεις της αρρώστιας και την κατάσταση του αρρώστου επιβάλλεται πάντοτε η κινησιοθε­ραπεία, αλλιώς δυσχεραίνεται η βελτίωση της υγείας.

Η ακινησία που εφαρμόζει η ορθόδοξη ιατρική, απεδεί­χθη πως δεν θεραπεύει καμμιά αρρώστια. Η ακινησία αντί να θεραπεύσει, εξαντλεί περισσότερο τους οργανισμούς των αρρώστων και τους φορτώνει με νωθρότητα, αγκυλώσεις, παραμορφώσεις και νοσηρά πάχη που εν μέρει οφείλονται και στην πολυφαγία.

Advertisment

Όλα του σύμπαντος τα φαινόμενα, συμπεριλαμβανομέ­νου και του ανθρώπου, είναι αποτέλεσμα μιας κίνησης διαρκούς ή ενεργείας που ελέγχεται πάντοτε από την σοφία την αιώνια.

Η εκδήλωση η ομαλή της δύναμης της ζωτικής, δηλ. της ζωής, στο σώμα του ανθρώπου εξαρτάται από την καλή κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού ολό­κληρου, κατάσταση που λέγεται Υγεία.

Η αρρώστια αντίθετα είναι το σημείο της ακανόνιστης σωματικής λειτουργίας ή ενεργείας. Η αρρώστια δεν είναι άλλο τίποτε παρά μια ανώμαλη εκδήλωση της ζωτικής

δύναμης.

Αιτία είναι η κακή κατάσταση του οργανισμού και όχι η ζωή. Άμα δηλαδή τα όργανα του σώματος έχουν την ελαστικότητα τους, οι αρτηρίες είναι ελεύθερες από εμπόδια και το αίμα καθαρό και αλκαλικό, η ζωή εκδηλώνεται ομαλά. Το σώμα αυτό έχει υγεία. Το σώμα που έχει εξαντλημένα ή σκληρά τα όργανα του, τα κανάλια της κυκλοφορίας φορτω­μένα τοξίνες και άλατα και το αίμα γεμάτο ανόργανες ουσίες δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία και εκδήλωση της ζωής. Αυτό είναι αρρώστια. Για να διορθώσουμε μια ανωμαλία, μια φάση της αρρώστιας, το μόνο που χρειάζεται να κάνω-με είναι να ελευθερώσουμε τα κανάλια του σώματος, τις αρ­τηρίες και τις φλέβες, από τα εμπόδια που έχουν.

Η κινησιοθεραπεία μαζί με τον καλό συνδυασμό τροφής παίζουν το σπουδαιότερο ρόλο. Ο καλός συνδυασμός τροφής αλκαλοποιεί το αίμα και οι κινήσεις επιταχύνουν την κυκλοφορία για την επιτυχία της αποτοξίνωσης του οργανι­σμού με τα όργανα τα πεπτικά. Το αποτέλεσμα δε το ευχάριστο όλων αυτών είναι η υγεία, δηλαδή η αποκατάστα­ση της ομαλής λειτουργίας όλων των οργάνων του σώματος. Επαναλαμβάνομε, ότι, η κίνηση σημαίνει ζωή και η ακινησία σημαίνει θάνατο. Σαν δεν κινούμαστε καθημερινά όσο πρέπει με τον καιρό, ατονούν οι μυς των εξωτερικών και εσωτερικών μας οργάνων.

Η ακινησία είναι η ριζική αιτία του σημερινού εκφυλι­σμού του σώματος και του πνεύματος, καθώς και των περισ­σότερων ασθενειών. Με την ανεπαρκή κίνηση, τα εξωτερικά μας μέλη και τα εσωτερικά μας όργανα χάνουν την φυσιολογική τους τόνωση και λειτουργία.

Και έτσι έχουμε την εντερική στασιμότητα που δημιουργεί την μεγαλύτερη αιτία και μάνα όλων των ασθενειών, την δυσκοιλιότητα.

Γίνεται ελαττωματική η λειτουργία της καύσης και οξυγόνωση του αίματος, πράγμα το οποίο εμποδίζει την καθα­ριότητα και αποτοξίνωση του αίματος.

Καλλιεργείται η νωθρότητα και ατονία της καρδιάς, με αποτέλεσμα την ελαττωματική κυκλοφορία του αίματος. Γί­νεται ελαττωματική εφίδρωση και ανεπαρκής λειτουργία των

εκκριτικών αδένων με αποτέλεσμα την κατακράτηση των περιττών αλάτων και δηλητηρίων που είναι η ριζική αιτία πλείστων ασθενειών.

Οι ενδοκρινείς αδένες δεν λειτουργούν κανονικά και το νευρικό σύστημα ατονεί και με το χρόνο εκφυλίζεται. Ένα μεγάλο μέρος της τροφής που χρησιμοποιείται δια την κίνηση του σώματος άμα έχομε συνεχή καθιστική ζωή μένει αχρησιμοποίητο και μεταβάλλεται σε λίπος που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των άλλων οργάνων.

Με την ακινησία ουδέποτε δημιουργείται φυσιολογική πραγματική όρεξη για φαΐ. Δυστυχώς πολλοί τρώνε χωρίς όρεξη, από συνήθεια, πράγμα που προκαλεί δυσπεψίες, ζυμώ­σεις, τοξινώσεις και αρρώστιες.

Γι’ αυτό συνιστούμε την κινησιοθεραπεία σ’ όλους τους ανθρώπους.

Την κίνηση να την λατρεύουμε κυριολεκτικά, να κάνου­με πρωινούς περιπάτους και απογευματινούς αν είναι δυνατόν στο δάσος, πολλή ώρα, όσο ευκαιρούμε και μπορούμε, επί­σης ολική γυμναστική και πλήρη αναπνοή.

Η καθημερινή κίνηση με περιπάτους, γυμναστική και πλήρη αναπνοή, σε συνδυασμό με υδροθεραπεία, εντριβή, ηλιοθεραπεία και αεροθεραπεία, θαυματουργεί σε περιπτώ­σεις που κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να φέρει ριζική θεραπεία.

Για να επωφεληθεί όμως όλο το σώμα, πρέπει να γίνουν πολλές και διάφορες κινήσεις και να μη μείνει κανένα μέρος του οργανισμού χωρίς να επηρεάζεται, έχοντας πάντα στο νου μας την βελτίωση του ενιαίου συνόλου.

Και έτσι η υγεία μας εξασφαλίζεται πάντα με την καθημερινή τακτική ολική σωματική εξάσκηση.

Αεροθεραπεία

Η ζωή του οργανισμού μας είναι το οξυγόνο που το παίρνουμε από τον καθαρό αέρα με την αναπνοή και τους πόρους του δέρματος. Ο άνθρωπος χωρίς οξυγόνο πεθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Απ’ όλα τα στοιχεία τα απαραίτητα στη ζωική ύπαρξη το οξυγόνο κατέχει την κυριότερη θέση. ΓΓ αυτό όσο περισσότερο οξυγόνο αναπνέαμε τόση περισσότε­ρη ζωτικότητα μπορούμε να εκδηλώσουμε. Οι πνεύμονες είναι τα ελαφρότερα και τα ελαστικότερα απ’ όλα τα όργανα του σώματος. Έχουν περίπου 600.000.000 κυψελίδες δηλαδή στόμια μικροσκοπικά, τα οποία απορροφούν το οξυγόνο και όπου καταλήγουν οι μικρότερες διακλαδώσεις των αρτηριών. Με την εισπνοή οι πνεύμονες συγκρατούν το οξυγόνο του εισερχομένου αέρα και με την εκπνοή απορρίπτουν το ανθρακικό οξύ που παράγεται συνεχώς στο σώμα μας με την καύση της ύλης και κείνο που περιέχει ο ατμοσφαιρικός αέρας. Η χωρητικότητα και ικανότητα των πνευμόνων εξασφαλίζονται με καθημερινές πλήρεις αναπνοές στον καθαρό αέρα έξω και με δώδεκα ειδικές ολικές ασκήσεις γυμναστικής. Η γυμναστική και οι πλήρεις αναπνοές πρέπει να γίνονται με το στομάχι άδειο. Η καταλληλότερη ώρα είναι η πρωινή. Και έτσι κάθε μέρα το πρωί να κάνουμε δώδεκα ολικές ασκήσεις γυμναστικής και τριάντα έως πενήντα πλήρεις αναπνοές.

Ο αέρας όχι μόνον δεν βλάπτει, αλλά είναι απαραίτητος και ωφελιμότερος. Με κάθε ευκαιρία μακάρι καθημερινά να επιτρέπουμε στο σώμα μας να έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα έστω και για λίγη ώρα. Να τρίβουμε όλο το κορμί μας για να τονωθεί το δέρμα πού ‘ναι ένα από τα σπουδαιότερα όργανα και να αναπτυχθεί έτσι η ικανότητα των τόσων εκατομμυρίων πόρων για την απορρόφηση του οξυγόνου. Ένας άνθρωπος στο εικοσιτετράωρο αναπνέει με την μύτη του 550.000 κυβικούς πόντους αέρα περίπου, από τους πόρους του το δέρμα παίρνει 125.000 κυβικούς πόντους αέρα περί­που!

Η αεροθεραπεία γίνεται με το σώμα γυμνό στο δωμάτιο με πόρτα ή παράθυρα ανοικτά, στην αυλή, ταράτσα, ακροθα­λασσιά, δάσος, και λοιπά περπατώντας 15′ έως 20′ λεπτά γυμνοί.

Και έτσι το σώμα μας θα αναπνέει ελεύθερα τον καλό φρέσκο αέρα.

Μπορούμε στον ήλιο να κάνουμε γυμνοί γυμναστική και ταυτόχρονα ηλιοθεραπεία και αεροθεραπεία.

Μπορούμε το βράδυ στην κρεβατοκάμαρα μας να κάνουμε εντριβή σε όλο το σώμα και έτσι γίνεται ταυτόχρονα και αερόλουτρο. Αλλά ακόμη καλλίτερα μπορούμε να κοιμηθού­με γυμνοί τελείως και να σκεπαστούμε με σκέπασμα βαρύτε­ρο. Δοκιμάστε το και θα μείνετε κατάπληκτοι το πρωί γιατί θα αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι.

Ηλιοθεραπεία

Ο ήλιος είναι το ωφελιμότερο και αποτελεσματικότερο τονωτικό που μας παρέχει η φύση. Το ηλιακό φως παίζει σπουδαίο ρόλο στη θρέψη, συντελεί στην ανάπτυξη των μυών του εγκεφάλου, των κόκκαλων και τονώνει το δέρμα πολύ.

Ο ήλιος είναι η ριζική πηγή της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση του ασβεστίου. Προλαμβά­νει και θεραπεύει το ραχιτισμό, φυματίωση, ρευματισμούς^, αρθρίτιδα, ισχιαλγία, βρογχοκήλη, παράλυση, έλκη, αλλά και όλες τις μορφές της αρρώστιας. Η ηλιοθεραπεία εξαφανίζει τους πόνους, τα εγκαύματα, οι πληγές επουλώνο­νται, η ψώρα, τα εκζέματα και λοιπές δερματικές παθήσεις υποχωρούν, από τις θαυματουργικές υπεριώδεις ακτίνες που εισχωρούν βαθειά ως τα κόκαλα, βέβαια γινομένης καλής χρήσεως του ηλιάσματος.

Ο ήλιος όπως και το νερό έχει θαυμάσιες ικανότητες για να γιατρεύει και να ξανανιώνει τα κορμιά και είναι δωρεάν για όλους μας. Αν δεν μπορούμε να πάμε στην ακροθαλασ­σιά, κανονίζουμε σ’ ένα μικρό μέρος στην βεράντα μας ή στην ταράτσα μας, ή στην αυλή μας, ή στην κρεβατοκάμαρα μας, ώστε τις ηλιόλουστες μέρες να παίρνομε αυτά τα σύντομα, τονωτικά και ζωογόνα ηλιόλουτρα. Ο ήλιος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ζωής μας. Πρέπει να αρχίσουμε τώρα το ηλίασμα του σώματός μας για να γίνομε και μεις ένας ενθουσιώδης ηλιολάτρης. Πώς να γίνεται το ηλιόλουτρο.

Η ηλιοθεραπεία στην αρχή να γίνεται ολιγόχρονη και σύγχρονα με βαθμιαία αύξηση της διαρκείας της, την πρώτη μέρα αρχίζομε με 5′ λεπτά σε ολόκληρο το σώμα, εκτός της κεφαλής που πρέπει να σκεπάζεται, δηλαδή ξαπλώναμε ανάσκελα 3′ λεπτά τα πίσω. Τη δεύτερη μέρα 5′ λεπτά σ’ όλο το σώμα και πίσω, και έτσι προχωρούμε αυξάνοντας τη διάρκεια κάθε μέρα και 2′ φθάνοντας στα 13′ λεπτά έως 17′ λεπτά το πολύ.

Για να τελειώνουμε, λέμε πως δεν αρκεί ένας να τρέφεται κανονικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα ορυκτά συστατικά, απαραίτητα για τη φυσιολογική θρέψη του σώματος, αν δεν εκθέτει συχνά όσο πρέπει το σώ­μα του στον ήλιο, κανένα απ’ αυτά τα ορυκτά συστατικά δεν αφομοιώνεται.

Η ηλιοθεραπεία πρέπει να γίνεται το πρωί από’ την ανατολή του ήλιου μέχρι η ώρα 10 και το απόγευμα από τις5 και μετά. Γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου από τις 10 η ώρα το πρωί μέχρι της 5ης ώρας το απόγευμα είναι επιβλαβείς.

 
Γιώργος Οικονόμου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση