Αφιέρωμα: Ωοθήκες – Κύστες Ωοθηκών

Ωοθήκες – κύστες ωοθηκών Γράφει η Αμαλία Μαστρογιάννη για την Εναλλακτική Δράση Στην πορεία της ζωής μας, ερχόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα

Ωοθήκες – κύστες ωοθηκών

Γράφει η Αμαλία Μαστρογιάννη για την Εναλλακτική Δράση

Στην πορεία της ζωής μας, ερχόμαστε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα υγείας. Το σώμα μας θέλει να μας δείξει ότι υφίσταται μια κατάσταση ανισσοροπίας, μια κατάσταση διαταραχής της υγείας και στην προσπαθειά του να μας το καταστήσει σαφές, μας ζητάει βοηθειά , κρουοντάς μας τον κώδωνα του κινδύνου.. Μας ζητάει να αναζητήσουμε τα εσωτερικά αίτια του προβλήματος( σωματικά και ψυχολογικά), να ”ανασυνταχτούμε ” και να έλθουμε πάλι σε μια κατάσταση τέλειας υγείας.

Advertisment

Για να καταλάβουμε τι είναι η κύστη ωοθήκης, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι η ωοθήκη, ποια είναι η φυσιολογία της και ποιες είναι οι λειτουργίες της. Πολλοί θα σκεφτόντουσαν ότι μια τέτοια ερώτηση είναι πολύ απλοϊκή και ότι η απάντηση της είναι προφανής. Παρ’ όλα αυτά, ένα αρκετά μικρό ποσοστό ανθρώπων που ερωτηθήκαν, μπόρεσε να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση…

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

Τα κύρια αναπαραγωγικά όργανα είναι η μήτρα, οι δύο σάλπιγγες και οι δύο ωοθήκες. Οι ωοθήκες είναι το αναπαραγωγικό όργανο του θηλυκού οργανισμού, στο οποίο παράγονται τα ωάρια (θηλυκοί γαμέτες), μια λειτουργία που αποκαλείται ωοθηκικός κύκλος.

Οι ωοθήκες μπορούμε να πούμε ότι έχουν διττό λειτουργικό ρόλο,καθότι παράλληλα, εκτός από κύριο συμμετοχικό όργανο στις αναπαραγωγικές λειτουργίες, λαμβάνουν μέρος και σε ενδοκρινικές διαδικασίες με λειτουργίες όπως την παραγωγή ορμονών του φύλου ή στεροειδών του φύλου (οιστρογόνα, ανδρογόνα και προγεστερόνη)

Advertisment

 gynaikeia-organa

                                                                                                            Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

 

Φυσιολογία οργάνου και λειτουργίες

Το σύστημα των ωοθηκών, αποτελείται από δύο ίσους και συμμετρικά τοποθετημένους γεννητικούς αδένες , οι όποιοι βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας . Το μέγεθος της κάθε ωοθήκης, μεταβάλλεται ανάλογα με το σε ποια ωοθήκη θα γίνει ωοθυλακιορηξία αλλά και σε ποια φάση του έμμηνου κύκλου βρίσκεται η γυναίκα.

Τα ωάρια αναπτύσσονται και ωριμάζουν μέσα σε ειδικούς σχηματισμούς της ωοθήκης, σαν σάκκους, τα ωοθυλάκια.

Από τα περίπου ένα εκατομμύριο ωοθυλάκια (άρα και ωάρια) στη γέννηση, μονάχα 300.000 με 500.000 παραμένουν στην εφηβεία, όταν η γυναίκα έχει την πρώτη της περίοδο. Τα υπόλοιπα «πεθαίνουν» με μία διαδικασία γνωστή ως ατρησία. Φυσιολογικά, μονάχα ένα ωάριο ωριμάζει σε μία από τις ωοθήκες κάθε μήνα, το οποίο αφού απελευθερωθεί από το ωοθυλάκιο που το περιέχει με τη διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας, μεταφέρεται στη σάλπιγγα περιμένοντας να γονιμοποιηθεί.

Η ωρίμανση των ωοθυλακίων (ως εκ τούτου και των ωαρίων) και η ωοθυλακιορρηξία ελέγχονται από μια ομάδα ορμονών που εκκρίνονται κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου, κυρίως από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες. Ο υποθάλαμος πρωταρχικά εκκρίνει την GnRH, την εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών. Η ορμόνη αυτή με τη σειρά της, διεγείρει την υπόφυση να παράγει τις ορμόνες FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) και LH (ωχρινοτρόπος ορμόνη), που μαζί συχνά αποκαλούνται γοναδοτροπίνες. Οι FSH και LH δρώντας στις ωοθήκες, και συγκεκριμένα στα ωοθυλάκια, προκαλούν την παραγωγή οιστρογόνων, προγεστερόνης και σε μικρότερη ποσότητα ανδρογόνων.

Η εμφάνιση της εμμηνορυσίας σε κανονικά διαστήματα είναι ένας έμμεσος δείκτης της κανονικής λειτουργίας του άξονα Υποθάλαμος-Υπόφυση-Ωοθήκες και πολύ λεπτές ισορροπίες ρυθμίζουν τη φυσιολογική εμφάνιση της εμμηνορρυσίας. Ψυχογενείς και διατροφικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την ισορροπία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λειτουργικής υποθαλαμικής αμηνόρροιας, δηλαδή την απουσία εμμήνου ρύσεως. Οι ορμονικές διακυμάνσεις στη διάρκεια του κύκλου παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στα όργανα στόχους, όσο και στις αλλαγές της ψυχικής διάθεσης.

 ypothalamos

Ο άξονας υποθαλάμου- υπόφυσης- ωοθηκών: Η ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου στις γυναίκες πραγματοποιείται μέσω πολύπλοκων συστημάτων θετικής και αρνητικής ανάδρασης μεταξύ υποθαλάμου (hypothalamus), υπόφυσης (pituitary) και ωοθηκών (ovary). Από τον υποθάλαμο παράγεται η ορμόνη έκλυσης των γοναδοτροφινών (γοναδοτροπινών) (Gonadotrophin releasing hormone-GnRH) η οποία επάγει την έκκριση της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (follicle stimulating hormone-FSH) και της ωχρινοτρόπου ορμόνης (luteinizing hormoneLH) από τα γοναδοτρόπα κύτταρα της υπόφυσης. Οι γοναδοτροπίνες LH και FSH με τη σειρά τους επάγουν την έκκριση των στεροειδών ορμονών οιστραδιόλη και προγεστερόνη από τις ωοθήκες, οι οποίες δρώντας στο επίπεδο της υπόφυσης και του υποθαλάμου συμμετέχουν άμεσα στη ρύθμιση τηςέκκρισης των γοναδοτροπινών.

 

Ενεργειακή φυσιολογία οργάνου

Οι πληροφορίες που αναφερθήκαν παραπάνω, είναι μια μικρό δείγμα – απόδειξη του μεγαλείου του ανθρωπίνου σώματος. Όλα (από τον υποθάλαμο μέχρι τις ωοθήκες) συνεργάζονται αρμονικά,αλληλοβοηθητικά και τέλεια, για την επίτευξη φυσικών και πνευματικών λειτουργιών του ατόμου. Αρκεί να αναλογιστούμε, ότι εκεί ξεκινάει η ζωή κατά το ήμισυ.. Στην πορεία της δημιουργίας, το ωάριο, συναντά τον αντίστοιχο αρσενικό γαμέτη( σπερματοζωάριο), και μαζί οδηγούνται στο κρεσέντο του δυναμικού τους, στην δημιουργία της ζωής και κατ’επέκταση στον κύκλο της αναπαραγωγής, όσο αφορά το φυσικό σώμα.

Όσο αφορά το ενεργειακό μας σώμα,διαπιστώνουμε πολλές ανακρίβειες και πολλούς μύθους, οι οποίοι συνέβαλλαν στην απόκρυψη της πνευματικής- ενεργειακής λειτουργίας των ωοθηκών, μέσα στις οποίες είναι κρυμμένα τα κλειδιά της γυναικείας ανανέωσης και μεταμόρφωσης.

Οι ωοθήκες αποτελούν την έκφραση της συναισθηματικής και πνευματικής ποιότητας μιας γυναίκας. Η ”σοφία” των ωοθηκών αντιπροσωπεύει το βαθύ, πλήρες δημιουργικό δυναμικό της γυναίκας και την μοναδική και ύψιστη έκφραση δημιουργίας που περιμένει να ”γεννηθεί” μέσα από αυτή.

Η δημιουργία αυτή μπορεί να είναι ένα παιδί, μπορεί να είναι ένα πνευματικό παιδί, μπορεί να είναι ένα καλλιτεχνικό παιδί.. Όπως και να έχει, οποιοδήποτε και να είναι το ”αποτέλεσμα” της γέννας, ενυπάρχει μέσα του ζωή…

Στην πορεία της μια γυναίκα, οφείλει πάνω από όλα στον εαυτό της, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προυποθέσεις στην ζωή και την ψυχοσυνθεσή της , ώστε να καταφέρει να ”γεννήσει” και να κατευθύνει σωστά την δημιουργική της έκφραση.

Στο βιβλίο ”Women’s bodies, women wisdom” (Γυναικεία σώματα, γυναικεία σοφία) της dr. Christian Northrup, αναφέρεται ότι το κλειδί στην κατανόηση της δύναμης των ωοθηκών, είναι η ικανότητα μας να εκφράσουμε την δημιουργικότητα μας, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι είναι μια διαδικασία κάθε άλλο παρά διανοητική..Έτσι λοιπόν, συνεχίζει, όταν οι φόβοι και οι ανασφάλειες αποτελούν το τροχοπέδη της ανάπτυξης της πνευματικής, δημιουργικής της σοφίας, τότε ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα ωοθκών..

Στο βιβλίο ”Τhe power of Shakti” του Padma Aon Prakashana γράφειι:

[text_styles type=”mark” link=”https://www.addicted.gr/” target=”_blank”]”οι ωοθήκες, τα όργανα που έχουν το κόκκινο χρώμα του κρασιού, είναι οι αποθήκες τεραστίων ποσών σεξουαλικής ενέργειας, καθώς όμως και αποθετήριο συναισθηματικών τραυμάτων και δυνάμεων καταστολής. Καθώς οι ωοθήκες θεραπεύονται, η δύναμη της ζωής ρέει ελεύθερα μέσω της μήτρας, ανέρχεται στην περιοχή της κοιλιάς, από όπου κατευθύνεται σε διάφορα μέρη του σώματος και του νου μέσω 18 ενεργειακών οδών, ανανεώνοντας, ενδυναμωνόντας και ενισχύοντας την έμφυτη θηλυκή μας υπόσταση. Περισσότερο από το 40% της καθημερινής παραγωγής ενέργειας απο μια γυναίκα, διοχευτεύεται στην παραγωγή των ωαρίων. Έτσι, μια γυναίκα χάνει μέρος της ζωτικής, σεξουαλικής της ενέργειας , με τον ίδιο τρόπο που ένας άντρας την χάνει εκσπερματώνοντας.”[/text_styles]

Συνοψίζοντας, οι ωοθήκες, εκτός από όργανα που λαμβάνουν μέρος στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, είναι τα κέντρα της παραγωγής της ζωτικής ενέργειας, των γυναικών. Οι ωοθήκες αποτελούν τα όργανα που ”σταθεροποιούν” την θηλυκή μας υπόσταση, και η συνεργασία τους με την υπόφυση προάγει την υγιή νοητική κατάσταση του ατόμου. Η διέγερση του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης από τις ωοθήκες, ή διαφορετικά θα μπορούσαμε να πούμε η σωστή και ανεμπόδιστη μεταξύ τους συνεργασία, είναι βασικός παράγοντας για μια διαυγέσταση νοητική κατάσταση της γυναίκας.

Η ζωή, χωρίς τις ωοθήκες μπορεί να συνεχίσει , αλλά δίχως την υπόφυση δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Οι ωοθήκες για διαφόρους λόγους, συχνά αφαιρούνται απο τις γυναίκες, κάτι που επιδρά σημαντικά στην από- θηλυκοποίηση της γυναίκας. Οι γυναικόλογοι θα πρέπει να προχωρούν σε αφαίρεση ωοθηκών , σε περιπτώσεις που πραγματικά απειλείται η ζωή του ατόμου. Καλό είναι, να αφήνονται όσο περισσότερα ωοθυλάκια γίνεται, ώστε να διαταρράσεται όσο γίνεται λιγότερο η σωστή επικοινωνία μέσω των οργάνων του ενδοκρινικού συστήματος.

 

Κύστες ωοθηκών ( αίτια,τύποι και διάγνωση)

 Blog-post-3Apr-Treat-Ovarian-Cysts-Naturally

Διακρίνουμε μια φυσιολογική ωοθήκη στην αριστερά πλευρά της εικόνας και στην δεξιά πλευρά, ωοθήκη που έχει εμφανίσει κύστη.

 

Τα φυσικά αίτια μιας κύστης

Γενικά ένα ωάριο που δεν ολοκληρώνει τον κύκλο ωρίμανσής του συχνά καταλήγει να γίνει μία κύστη στην ωοθήκη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε διάφορες καταστάσεις στις οποίες για κάποιο λόγο διαταράσσεται η ορμονική ισορροπία (διατροφή, συσσώρευση τοξικών ουσιών στο σώμα, στρες, ενδοκρινικά προβλήματα π.χ. της υπόφυσης ή του θυρεοειδούς, χρόνιο νόσημα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.).

Τα ενεργειακά αίτια μιας κύστης

Οι δυσλειτουργίες των ωοθηκών αποτελούν ένδειξη της διαταραχής της ενεργειακής μας κατάστασης.

Σε μια ιδεατή ενεργειακή κατάσταση, η θηλυκή πλευρά της γυναίκας βρίσκεται σε πλήρη αρμονία και συνεργασία με την αρσενική της πλευρά. Η κατανόηση και η γλυκύτητα διαδέχονται τον δυναμισμό και την αίσθηση δικαίου, και η καθεμία από αυτές τις συμπεριφορές εκδηλώνονται φυσικά στον σωστό χώρο και τόπο.

Οι ωοθήκες αλλάζουν, προσαρμόζονται και αυτοθεραπεύονται, ακολουθώντας τον περίφημο μηχανισμό αυτοίασης του σώματος. Εφόσον η ροή της ενέργειας είναι ελευθέρη και ανεμπόδιστη, οι ωοθήκες λειτουργούν κανονικότατα. Όταν, για λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω, παρεμποδίζεται η ροή, τότε συχνά έχουμε την δημιουργία κυστών, οι οποίες δεν απορροφούνται και μεγαλώνουν, δίνοντας μας το μήνυμα ότι η πρωταρχική, δημιουργική ενέργεια που ”πηγάζει” από τις ωοθήκες, έχει λιμνάσει.

Οι καταστάσεις ανισορροπίας στο γεννητικό σύστημα , έχουν διττή προέλευση. Προκύπτουν απο την υπερβολή, παθογενή ενίσχυση της αρσενικής πλευράς (yang) ή στον αντίποδα απο την ενίσχυση της θηλυκής πλευράς ( yin).Η ψυχαναγκαστική και εμμονική απόδοση ευθυνών που εκδηλώνεται συνήθως με εκδικητικές τάσεις, η τάση να κρίνουμε συνεχώς και αδιαλλείπτως χωρίς κατανόηση, η αδυναμία μας να συγχωρούμε, η λανθασμένα προσανατολισμένη δημιουργική έκφραση συντελούν κατά κάποιο τρόπο στην ”αρρενοποίηση” της γυναίκας.

Στον αντίποδα , έχουμε μια υπερβολικά yin κατάσταση. Εκεί οδηγούμεθα συχνά λόγω ψυχοσυναισθηματικών αίτιων, καθώς και λόγω λανθασμένων επιλογών, στις οποιές συχνά εγκλωβιζόμεθα, χάνοντας σταδιακά το σθένος που χρειάζεται για μια δυναμική αλλαγή ρότας και μετατρέποντας στην τελική τον εαυτό μας, σε έρμαιο καταστάσεων και ατόμων. Επιπροσθέτως, μπορούμε να πούμε ότι οι yin καταστάσεις σχετίζονται κατά πολύ και με το αίσθημα της απώλειας ένος αγαπημένου προσώπου, το όποιο θα μπορούσε να είναι ο συντροφός μας, ένας πολύ αγαπημένος φίλος ή ένα συγγενικό πρόσωπο.

Η πολικότητα των ωοθηκών δεν είναι ξεκάθαρη. Παρ΄ όλα αυτά, για διαγνωστικούς σκοπούς, επικρατεί η άποψη ότι η δεξιά ωοθήκη είναι yang ( ενέργεια αρσενικής ποιότητας) και η αριστερή είναι yin ( ενέργεια θηλυκής ποιότητας), σε όλες τις γυναίκες, είτε είναι αριστερόχειρες, είτε είναι δεξιόχειρες, χωρίς αυτό το συμπέρασμα να αποτελεί έναν απόλυτο κανόνα, καθότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός..Συνήθως, οι επιπλοκές στις λειτουργίες της δεξιάς ωοθήκης σχετίζονται με την απώλεια ενός άντρα, ενώ αντίστοιχα στην αριστερή με την απώλεια μιας γυναίκας.

Η δημιουργία κυστών ( είτε αναφερόμαστε σε κύστες, είτε σε καρκίνο των ωοθηκών) θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί μια προσπάθεια του σώματος να αναπληρώσει το πρόσωπο που χάθηκε από την ζωή μας. Όταν η ένταση και ο πόνος που υφίσταται το άτομο είναι μεγάλου μεγέθους και δεν εκφραστούν με κάποιο τρόπο , τότε το άτομο μπορεί να εμφανίσει καρκίνο. Όταν η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή, τότε συνήθως έχουμε την δημιουργία μιας κύστης.

Εντυπωσιακό και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι οι ωοθηκικές κύστες αναπτύσσονται πλήρως μέσα σε ένα διάστημα 9 μηνών, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται η ανάπτυξη ενός εμβρύου, πριν την γεννησή τουeee

Τύποι κυστών:

Μια κύστη ωοθήκης είναι ένας σάκος με υγρό που εμφανίζεται σε μία από τις δύο ωοθήκες. Οι περισσότερες κύστες ωοθήκης είναι καλοήθεις (μη καρκινογόνες) και δεν προκαλούν συμπτώματα. Μερικές προκαλούν προβλήματα όπως πόνο και άστατη αιμορραγία. Σε ορισμένους τύπους κύστεων δεν απαιτείται θεραπεία μια και τείνουν να εξαφανίζονται από μόνες τους ( ή και με την δική μας βοήθεια, όπως θα αναφερθούμε παρακάτω). Για άλλους τύπους μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ωοθηκικών κύστεων και περιλαμβάνουν τις:

– λειτουργικές κύστες.

Αυτές είναι ο πιο συχνός τύπος. Εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όταν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την ωορρηξία. Είναι πολύ συχνές και υπάρχουν δύο τύποι:

• οι ωοθηλακικές , όταν ένα ωοθηλάκιο μεγαλώνει και δεν ρίγνηται. Συμβαίνουν συχνά σε γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία υπογονιμότητας.

• οι κύστες ωχρού σωματίου (ότι παραμένει στην ωοθήκη μετά την ωορηξία), που συμβαίνουν όταν το ωχρό σωμάτιο γεμίζει υγρό ή αίμα δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια κύστη. Οι κύστες που περιέχουν αίμα καλούνται και αιμορραγικές κύστεις.

Οι δύο αυτοί τύποι φτάνουν συνήθως τα g εκατοστά. Συνήθως δε χρειάζεται θεραπεία, καθώς εξαφανίζονται από μόνες τους μέσα σε μερικούς μήνες.

Δερμοειδής κύστες (γνωστές και ως καλοήθη ώριμα κυστικά τερατώματα).

Οι κύστες αυτές τείνουν να εμφανίζονται σε νεότερες γυναίκες. Μπορεί να μεγαλώσουν αρκετά, έως και h5 εκατοστά. Συνήθως περιέχουν διάφορους ιστούς όπως τρίχες, δόντια, οστά, λιπώδη ιστό κ.α. Αυτό συμβαίνει επειδή προέρχονται από τα κύτταρα που παράγουν τα ωάρια στις ωοθήκες. Ένα ωάριο έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου και κατ’επέκταση ιστού. Με τον τρόπο αυτό οι κύστεις αυτές μπορεί να περιέχουν ποικιλία ιστών. Παρουσία δερμοειδών κυστών και στις δύο ωοθήκες, έχουμε στο h0i των περιπτώσεων. Οι μικρές δερμοειδείς κύστες μπορεί να εξαφανισούν από μόνες τους μέσα σε μερικούς μήνες.

– Κυσταδενώματα.

Οι κύστες αυτές προέρχονται από τα κύτταρα του εξωτερίκου στρώματος της ωοθήκης. Υπάρχουν και εδώ διαφορετικοί τύποι, όπως τα ορώδη κυσταδενώματα, που περιέχουν διαυγές λεπτόρευστο υγρό και τα μυξώδη κυσταδενώματα, που περιέχουν μυξώδες παχύρευστο υγρό. Μερικά μπορεί να είναι αρκετά ευμεγέθη. Συνήθως είναι καλοήθη, αλλά μερικά μπορεί να είναι και κακοήθη.

– Ενδομητριώματα.

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, εμφανίζουν κύστες στις ωοθήκες. Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ενδομήτριο (το εσωτερικό στρώμμα της μήτρας απ’όπου προέρχεται η περίοδος), βρίσκεται εκτός της μήτρας και αρκετά συχνά στις ωοθήκες. Δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο κύστες που περιέχουν αίμα. Το παλιό αίμα μεσα σε αυτές τις κύστεις έχει το χρώμα της σοκολάτας και γι’αυτό οι κύστεις αυτές λέγονται και σοκολατοειδείς.

– Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθήκων.

Από την ονομασία, καταλαβαίνετε ότι αναπτύσσονται πολλές κύστες, στις ωοθήκες των γυναικών με το σύνδρομο αυτό. Οι κύστεις αυτές είναι καλοήθεις και εμφανίζονται λόγω κάποιου προβλήματος με την ωορηξία και των επιπέδων των ορμονών στο αίμα των γυναικών αυτών.

Αυτές είναι οι μορφές κύστεων των ωοθηκών που συνήθως συναντάμε. Υπάρχουν βέβαια και άλλες αλλά είναι αρκετά σπάνιες. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως εμφανίζεται υπό τη μορφή κάποιας «ύποπτης» κύστης.

Διάγνωση:

Η διάγνωση γίνεται αρχικά με γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, και στη συνέχεια αν κριθεί σκόπιμο πρέπει να γίνει doppler για τον έλεγχο της αγγείωσης της κύστης, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και αιματολογικός έλεγχος για καρκινικούς δείκτες ( CA-hj5) , οι οποίοι συχνά βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα στον καρκίνο των ωοθηκών, αν και μπορεί επίσης να ανυψωθουν από άλλες συνθήκες, οδηγόντας συχνά σε λανθασμένα αποτελέσματα.

 

Αντιμετώπιση- θεραπεία κυστών

• Κλασσική αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των κύστεων στις ωοθήκες ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους: Η θεραπεία κύστεων ωοθηκών λαμβάνει ατομικό χαρακτήρα ανάλογα με το εκάστοτε

συγκεκριμένο κλινικό σενάριο, και τα ευρήματα του υπερήχου και της φυσικής εξέτασης. Στις δυνατότητες θεραπείας περιλαμβάνονται οι αλλεπάλληλες υπερηχογραφικές εξετάσεις , η ορμονική θεραπεία, οι αλλεπάλληλες υπερηχογραφικές εξετάσεις ή η χειρουργική επέμβαση με τη μορφή της κυστεκτομής (αφαίρεση της κύστης) ή η ωοθηκοτομή (αφαίρεση της ωοθήκης).

1. Ορμονική θεραπεία

Τα αντισυλληπτικά είναι χάπια τα οποία περιέχουν είτε συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης είτε αποκλειστικά κάποιο προγεστερινοειδές. kρησιμοποιούνται για την αναστολή της ωορρηξίας μέσω καταστολής του ορμονικού άξονα εγκεφάλου-ωοθηκών. Καθ’ όλη τη διάρκεια λήψης τους οι γυναίκες χρειάζεται να υποβάλλονται σε τακτική μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης και μέτρηση του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων αίματος, γιατί υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν. Με αυτή τη θεραπεία, μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Συνήθως ανακτά την ικανότητα να τεκνοποιήσει μέσα σε τρεις έως έξι μήνες από τη διακοπή της θεραπείας. Πρέπει να αποφεύγεται η χορήγησή του σε γυναίκες με ημικρανίες και σε όσες υποφέρουν από πονοκεφάλους ή επιληψία. Επίσης, σε γυναίκες με ήπια υπέρταση, κιρσούς κάτω άκρων και ινομυώματα μήτρας. Ακόμα, αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη της εγκυμοσύνης ή το άτομο είναι ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδίως αν καπνίζει.

Συνήθεις παρενέργειες

Τους πρώτους δύο με τρεις μήνες από την έναρξη της λήψης αντισυλληπτικών δισκίων ενδέχεται να παρατηρηθούν εξαιτίας των οιστρογόνων:

• μειωμένη ερωτική επιθυμία

• ψυχολογικές μεταπτώσεις

• αιμορραγία κατά τη διάρκεια του κύκλου • ναυτία και εμετοί

• κεφαλαλγίες • αίσθημα ζάλης

• ευαισθησία και αίσθημα τάσης στους μαστούς • αύξηση του σωματικού βάρους

Οι παρενέργειες που οφείλονται στο προγενεστεροειδές είναι:

• ενδιάμεσες αιμορραγίες κύκλου

• κόπωση

• ελάττωση της λίμπιντο • ακμή

• κατάθλιψη

Τα νέα προγενεστεροειδή συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο:

• εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης

• εμφράγματος

• αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

2.Αφαίρεση κύστης ωοθηκών

Η αφαίρεση κύστης ωοθήκης μπορεί να κριθεί απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συμπτώματα, υποψία κακοήθειας, ή πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής. Οι περισσότερες κύστες των ωοθηκών μπορούν να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά, αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών στη θέση του και ανέπαφο. Οι κύστεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με συναρμολογούμενες λαπαροσκοπικές σακούλες.Μερικές κύστες όμως είναι σωστότερο να αφαιρούνται με ανοικτό χειρουργείο. Ο τρόπος της χειρουργικής προσπέλλασης εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τύπος της κύστης, το μέγεθος της κύστης, η ηλικία της γυναίκας και η υποψία κακοήθειας. Σε μερικές περιπτώσεις αφαιρείται μόνο η κύστη διατηρώντας την ωοθήκη, σε άλλες, η κύστη αφαιρείται μαζί με την ωοθήκη και την σάλπιγγα( περιπτώσεις συστροφής κύστης), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούνται και οι δύο ωοθήκες με τις σάλπιγγες και τη μήτρα. Η αφαίρεση κύστης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν αποκλείει φυσικά την επανεμφάνιση μιας νέας κύστης.

Η ανωτέρα διαδικασία είναι άκρως παρεμβατική, και θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε πολύ συγκεκριμένες και κρίσιμες περιπτώσεις, όπου μπορεί να υπαρχει ενδεχόμενη απειλή της ζωής του ατόμου ( υποψία καρκίνου) ή συστροφή κύστης, περιστατικό κατά το οποίο η ωοθήκη νεκρώνεται ουσιαστικά από την ίδια την κύστη (λόγω της συστροφικής κίνησης) .

lδανικά θα έπρεπε, όπως το σώμα σωματοποίησε το σωματικό ή ψυχικό σύμπτωμα με την μορφή μιας κύστης, με τον ίδιο τρόπο να λάβει το αντίστοιχο μήνυμα της συρρικνωσής και εν τέλει της πλήρης απορροφησής της. Κάτι τέτοιο προmποθέτει απαραίτητα, εν πρώτοις, βαθιά ενδοσκόπηση των αιτίων που οδήγησαν το άτομο σε αυτή την κατάσταση με στόχο την αποδοχή και την οριστική και πλήρη απελευθερωσή τους .

Εν δευτέροις, χρειάζεται η επίγνωση της πραγματικής σοφίας του ανθρώπινου σώματος και η διαχείριση του προβλήματος που έχει προκύψει με τον ανάλογο σεβασμό. Τα παραπάνω αποτελούν προαπαιτούμενα βήματα προετοιμασίας, αλλά και εχέγγυα επιτυχίας για το ”ταξίδι” της θεραπείας.

• Εναλλακτική αντιμετώπιση

Στον αντίποδα της κλασσικής ” nuick fio ” αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, στεκέται η εναλλακτική αντιμετώπιση. pασική της προυπόθεση, είναι η συνειδητοποίηση, ότι ψυχή, νους και σώμα αποτελούν μια ενιαία και αδιασπαστή τριάδα, που η κάθε μια συμπληρώνει και υποστηρίζει την άλλη. Η κάθε μία από αυτές αξίζει την προσοχή, τον σεβασμό και την φροντίδα μας.

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, πολύ συχνά εστιάζουμε αποκλειστικά στο ίδιο το πρόβλημα και αδυνατούμε να αναλάβουμε την συνειδητοποίηση των καταστάσεων που οδήγησαν το σώμα μας στην ασθένεια και την ευθύνη της θεραπείας. qιώθουμε ότι κάποιος άλλος πρέπει να το κάνει για εμάς…

Υπάρχει όμως και η περίπτωση, η εμφάνιση της ασθένειας, να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ουσιαστική, ριζική και πολύπλευρη αλλαγή του εαυτού μας. Ο καθένας γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε, ποιό δρόμο δύναται να ακολουθήσει..

Η επιλογή είναι δική μας..

Διατροφή

Η rr. Northrup στο βιβλίο της Women’s Bodies, Women’s Wisdom: Creating Physical and Emotional Health and Healing προτείνει μια χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας τελείως τα γαλακτοκομικά προιόντα. Συγκεκριμένα μας δίνει τις ακόλουθες οδηγίες:

• θεραπευτικά βότανα,

• μείωση της κατανάλωσης των ζωικών λιπαρών

• πολύ συχνή κατανάλωση κανέλας, μπαχαρικό θερμαντικό, εφιδρωτικό, το οποίο ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος αλλά και του κι- ni (ενέργεια)

• αύξηση των πηγών σιδήρου που βοηθούν τον οργανισμό να επανέλθει μετά από απώλεια αίματος. Προτείνεται η κατανάλωση ραδικιών, τα οποία ίσως αποτελούν την καλύτερη πηγή σιδήρου. Η καλλιεργεία τους στο σπίτι είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φυτέψετε σπόρους σε μία γλάστρα. Είναι πολύ ανθεκτικό σε έλλειψη νερού και σε ακραίες θερμοκρασίες ζέστης και κρύου. Η απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό ενισχύεται απο την ταυτόχρονη κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού ή γάλακτος.

 

Μια πρόσφατη έρευνα από το ινστιτούτο ερευνητικής φαρμακολογίας στην lταλία μελέτησε και σύνεκρινε την διατροφή jj5 γυναικών που είχαν εμφανίσει καλοήθεις κύστες ωοθηκών και s50 γυναικών που δεν είχαν αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα τα τελευταία h0 χρόνια. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας και τυρί, ήταν αυτές που εμφάνισαν πιο συχνά κυστές ωοθηκών. Στον αντίποδα, η κατανάλωση πράσινων λαχανικών παρείχε ένα σημαντικό προστατευτικό μανδύα στον οργανισμό. Η έρευνα αυτή μας δείχνει ξεκάθαρα, ότι η διατροφή μας επηρεάζει, ανεξάρτητα από το αν θα αναπτύξουμε κύστες ή όχι.

 

Τι άλλο θα μπορούσε να μας βοηθήσει;

[check_list]

  • Η κατανάλωση παντζάριων για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει αναφερθεί ότι βοηθάει στην αναστολή της ανάπτυξης των όγκων. Προτείνεται ιδανικά , να συνοδεύονται με μικρή ποσότητα μηλόξυδου.
  • Το μηλόξυδο ενεργεί, βοηθώντας στη δημιουργία μιας αλκαλικής κατάστασης στο σώμα διεγείροντας τα πεπτικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του διττανθρακικού (σόδας), που απελευθερώνεται από το πάγκρεας.Αυτή η εξαιρετικά αλκαλική ουσία εξουδετερώνει το όξινο του μηλόξυδου και των οξέων του στομάχου, βοηθώντας στην εξισορρόπηση του pH. Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μηλόξυδο με ένα μείγμα αποτελούμενο από μία κουταλιά της σούπας χυμό αλόης και την ίδια ποσότητα μελάσσας.[/check_list]

Συνίσταται η κατανάλωση των παραπάνω, να γίνεται πρωινές ώρες, πριν το πρωινό και καλό θα ήταν να γίνει μια καθημερινή συνήθεια για ένα διάστημα, οπωσδήποτε g μηνών. Ούτως ή άλλως, οι ευεργετικές ιδιότητες των παραπάνω, δεν περιορίζονται μόνο στην εύρυθμη λειτουργία των ωοθηκών, αλλά βοηθούν κατά πολύ στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στον καθαρισμό του συκωτιού, στην αποβολή πέτρων από τα νεφρά και γενικότερα έχουν έντονα αποτοξινωτικές ιδιότητες.

 

Τι θα πρέπει να αποφύγουμε;

[delete_list]

  • Προιόντα από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  •  Γλυκαντικά τύπου ασπαρτάμης
  • Το γλουταμινικό οξύ(ενισχυτικό γεύσης )
  • Τηγανητά φαγητά, κρέας( τουλάχιστον να αφαιρείται η πέτσα πρίν το μαγείρεμα), τυρί, πλήρες γάλα.
  • Υψηλή πρόσληψη πρωτεινών
  • Καφείνη
  • Κιτρικό νάτριο( συντηρητικό Εj5j)[/delete_list]

[text_styles type=”mark” link=”https://www.addicted.gr/” target=”_blank”]Συνοψίζοντας, προτείνουμε να ακολουθήσετε μια διατροφή βασισμένη επί τω πλείστω σε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να αποτοξινωθεί. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις τροφές ζωικής προέλευσης και τα γαλακτοκομικά.[/text_styles]

Φυτικά συμπληρώματα

Υπάρχουν αρκετά φυτικά συμπληρώματα που είναι αποτελεσματικά όχι μόνο στην πρόληψη των κυστών, αλλά και στην θεραπεία τους. Τα σχετικά βότανα δεν έχουν παρενέργειες, δρουν αργά και σταθερά, και δεν προκαλούν διακύμανση των ορμονών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι συνήθως ορατά μέσα σε h ή j μήνες. Δεν δίνουν αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να έχουν από μηδανική έως άριστη επίδραση στην λύση- θεραπεία του προβλήματος.

Τα φυτικά συμπληρώματα ενισχύουν την συνολική άμυνα του σώματος, βοηθούν στην εξισσορόπηση των ορμονών, ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος, εξαφανίζουν την λευκόρροια, και διορθώνουν τον κύκλο. pότανα και λαχανικά όπως τα [text_styles type=”mark” link=”https://www.addicted.gr/” target=”_blank”]Vitex agnus-casta(λυγαριά ή Chasteberry ή βάλσαμο του Αβραάμ ή πιπέρι του μοναχού) ,Cimicifuga racemosa( Black Cohosh), Saraca indica (sorrow-less tree), Symplocus racemosa( Lodh Tree), το σπαράγγι, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια βρυξελλών[/text_styles] είναι καλές φυσικές θεραπείες. Εξαιρετική είναι και η δράση της γνωστής μας δάφνης, σε περιπτώσεις κύστεων ωοθήκης. Συνίσταται, επάλειψη με ελαιόλαδο που περιέχει φρέσκα φύλλα δάφνης στην περιοχη της κοιλιάς, κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες, πριν την κατάκλιση.Τα συμπληρώματα βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, C, t, και η κερσετίνη( αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών- κύρια πηγή της, το κόκκινο κρεμμύδι ) μπορεί να βοηθήσουν και αυτά συμπληρωματικά σε άλλες θεραπείες.

Δάφνη

Η Δάφνη (επιστ.: Δάφνη η ευγενής, Laurus nobilis) , γνώστη η δράση της σε γυναικολογικά προβλήματα από την αρχαιότητα, όπως εντοπίζουμε σε κείμενα του lπποκράτη και του Διοσκουρίδη.

 

Ψευδο-οιστρογόνα (ενημερωθείτε…)

Ένα άλλο βήμα για την πρόληψη των κύστεων ωοθήκης , και για την υγεία γενικότερα, είναι η αποφυγή των ξένο-ορμόνων. Οι ξενοορμόνες, ή τα ψευδοοιστρογόνα, όπως συνήθως ονομάζονται, είναι χημικές ενώσεις που μιμούνται τη δράση των ενδογενών οιστρογόνων του σώματος και ευθύνονται για καταστάσεις πρώιμης εφηβείας και λοιπές διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος., όπως είναι οι κύστες ωοθηκών.

Οι βλαβερές προεκτάσεις τους είναι δυστηχώς τεράστιες και άκρως δυσμενείς, καθώς στοχεύουν σε πλήθος διαφορετικών ζωντανών οργανισμών, ενώ μεταφέρονται με ποικίλους τρόπους( μέσω του αέρα, του ύδατος, της διατροφής, των προϊόντων περιποίησης και συσκευασίας κ.α) .

Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε στο πως επιδρούν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς και σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται.

Τα ψευδό-οιστρογόνα, λοιπόν έχουν δύο βασικές πηγές, όπως προαναφέρθηκε, την φύσηφυτοοιστρογόνα και τα εργαστήρια- ξενοοιστρογόνα, για το καθένα από τα οποία θα αναφερθούμε ξεχωριστά και αναλυτικά.

 

Ξενοοιστρογόνα

Τα ξενοοιστρογόνα ήλθαν στο ”προσκήνιο”, τα τελευταία v0 χρόνια, ως απόρροια της συνεχώς αυξανόμενης βιομηχανικής, γεωργικής και χημικής μόλυνσης. Η επίδραση τους στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια χρήζει έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος, και οι επιστήμονες μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το φαινόμενο έχει τρομερά αρνητικές επιπτώσεις στο ζωικό, αλλά και στο ανθρώπινο βασίλειο. Όσο αφορά στον τρόπο που δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό, τους αποδίδονται τοξικές,καρκινικές και ορμονολογικές παρενέργειες και το παράδοξο είναι, ότι μιλάμε για ουσίες, που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των h00.000, κατά τα άλλα πιστοποιημένων για ”ασφαλή χρήση”, χημικών συστατικών.

Μέχρι πρότινος, επικρατούσε η άποψη ότι τα ξενοοιστρογόνα υπάρχουν, κατά βάση στα φυτοφάρμακα. Σήμερα, δυστηχώς διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται σε όλο και περισσότερα υλικά καθημερινής χρήσης, τα οποία μέχρι πρότινος, θεωρούνταν αδρανή και ουσιαστικά ακίνδυνα για τον οργανισμό. Αξίζει να αναφέρουμε, ενδεικτικά, καθώς σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε, χωρίς να κουράσουμε, τις παρακάτω βασικές πηγές ξενοοιστρογόνων.

• DDT

Το DDT είναι ένα χλωριωμένο εντομοκτόνο, το οποίο ήταν ουσιαστικά η πρώτη συνθετική οργανική ένωση, που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά το παρελθόν. Το rrw, όταν εισέρχεται στον οργανισμό μεταβολίζεται και προκύπτει το rrt, μεταβολίτης εξίσου τοξικός, ο οποίος παραμένει στο ανθρώπινο σώμα για αρκετές δεκαετίες.

• Πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά σκεύη διατροφικής χρήσης

Οι xartin Wagner και yorg zehlmann από το πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης στη Γερμανία είπαν, σε συνέδριο, ότι βρέθηκαν στοιχεία οιστρογονικών ενώσεων μέσα σε μπουκάλια νερού τα οποία προέρχονταν από τις πλαστικές συσκευασίες τους. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «tnvironmental Science and Pollution Research» και είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Οι xartin Wagner και yorg zehlmann ανέλυσαν j0 διαφορετικές εμπορικές συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού που κυκλοφορούσαν στη Γερμανία. Από αυτές οι εννέα ήταν από γυαλί, άλλες εννέα από πλαστικό και δύο από χάρτινα μπουκάλια που καλύπτονταν εσωτερικά με μια πλαστική μεμβράνη. Μόνο τα δείγματα των γυάλινων συσκευασιών δεν περιείχαν οιστρογονικές ενώσεις. Συνεπακόλουθα, κάτι ανάλογο ισχύει για ένα μεγάλο αριθμό πλαστικών σκευών( πιάτα, μπιμπερό, τάπερ,κονσέρβες, πλαστικές μεμβράνες κ.α ) στα οποία αποθηκεύεται φαγητό και από τα οποία απελευθερώνεται η ουσία διφαινόλη- Α ({PA), η οποία είναι πλέον κατατάσσεται στην κατηγορία των ενδοκρινικών διαταρακτών. Αξίζει, να τονίσουμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στα εν λόγω σκεύη, μεγιστοποιεί την απελευθέρωση του {PA.

• Προϊόντα περιποίησης σώματος ( Parabens και άλλα επικίνδυνα χημικά συστατικά )

Τα parabens και τα παραγωγά τους παίζουν σήμερα κυρίαρχο ρόλο στην συντήρηση των καλλυντικών. Τα parabens χρησιμοποιήθηκαν ως συντηρητικά φαρμακευτικών σκευασμάτων στα μέσα του h9j0 και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την συντήρηση των τροφίμων, όσο και για την συντήρηση των καλλυντικών. Το h9|h ο FrA κατέγραψε την παρουσία τους σε περισσότερα από h3.j00 προιόντα. Τα parabens συντηρούν λίπη και έλαια, πρωτεΐνες, σαμπουάν και conditioners, προϊόντα προστασίας δέρματος (καθαρισμού και ενυδάτωσης), αρώματα, σαπούνια, make-up, αντηλιακά προϊόντα κ.ά. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι μελέτες σχετικά με τον οιστρογονικό χαρακτήρα των parabens, που επιβεβαιώνουν το ότι οι ουσίες αυτές επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό και το αναπαραγωγικό σύστημα ζωντανών οργανισμών.

Διαβάστε: Επικίνδυνα Συνθετικά Χημικά στα Καλλυντικά που πρέπει να Αποφεύγουμε

• Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια, που συχνά προτείνονται ως θεραπεία σε περιπτώσεις κύστης ωοθήκης, αποτελούν, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι μια πηγή ξενοοιστρογόνων. Πιο συγκεκριμένα, τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν μία κατηγορία συνθετικού οιστρογόνου και συνθετική προγεστερόνη, ώστε η έμμηνος ρύση να εξαναγκαστεί σε ένα κύκλο j| ημερών. Πόσο έξυπνο, όμως είναι να παραβιάζουμε και να επεμβαίνουμε στους νόμους της φύσης.. Ι

Είναι σύνηθες το φαινόμενο, μετά την διακοπή των χαπιών, να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε ο κύκλος να αποκτήσει φυσιολογικούς ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει , επειδή το σώμα δυσκολεύεται να αποβάλλει τις ουσίες που περιέχονται στα χάπια αυτά, λόγω τις μορφής τους.

Φυτοοιστρογόνα

Η λέξη φυτοοιστρογόνα ή ”διατροφικά οιστρογόνα” χαρακτηρίζει τις ουσίες κάποιων φυτών που αποτελούν μία ξεχωριστή ομάδα φυσικών μη στεροειδικών φυτικών συστατικών τα οποία, λόγω της δομικής ομοιότητάς τους με την εστραδιόλη εμφανίζουν οιστρογονικές ή και αντι Ρ οιστρογονικές ιδιότητες. Οι συγκεκριμένες ουσίες επηρεάζουν την λειτουργία των φυσικών οιστρογόνων του ανθρώπινου οργανισμού.Τα φυτοοιστρογόνα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θρεπτικά συστατικά, δεδομένου ότι η έλλειψή τους δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα έλλειψης ούτε είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος.

α) Τροφές που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα- ισοφλαβόνες ( με οιστρογονικές ιδιότητες) Πολλά λαχανικά και βότανα αποτελούν πηγές φυτοοιστρογόνων και η καταναλωσή τους μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τις λειτουργίες του γυναικείου σώματος κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ακολουθεί μία λίστα με τις καλύτερες πηγές φυτοοιστρογόνων, οι οποίες παράλληλα είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα, ενώ στερούνται κορεσμένων λιπαρών. Συνίσταται η καταναλωσή τους, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς βοηθούν στην εξισσορόπηση των ορμονών.

[arrow_list]

  • Alfalfa
  • black cohosh • αγγούρι
  • βρώμη
  • γαλλικά φασόλια
  • γλυκόριζα
  • ελαιόλαδο
  • ελιές
  • ηλιόσπορος
  • καρότα
  • καφές ( πάντα με μέτρο)
  • κόκκινο κρασί ( πάντα με μέτρο)
  • κόκκινο τριφύλλι
  • κόκκινα φασόλια
  • κολοκύθα
  • κουκούτσι ροδιού
  • κουκούτσι μήλου
  • μάραθος
  • μήλα
  • ντομάτες
  • ρόδι
  • ρύζι
  • σέλερυ
  • σκόρδο
  • φασκόμηλο
  • φασόλια σόγιας[/arrow_list]

β) Τροφές- αναστολείς των οιστρογόνων- λιγνάνες (με αντί- οιστρογονικές ιδιότητες).

Σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ινομυωμάτων και ωοθηκικών κυστών και άλλων περιπτώσεων, κατά τις οποίες η οιστρογονική παραγωγή μπορεί να βρίσκεται σε έξαρση, τότε συνίσταται η κατανάλωση των παρακάτω τροφών:

 

[arrow_list]

  • ανανάς
  • αχλάδια
  • καλαμπόκι
  • κεχρί
  • κολοκύθια
  • κρεμμύδια • λευκό ρύζι
  • λευκό αλεύρι
  • μούρα
  • μπρόκολο
  • πεπόνι
  • πράσινα φασόλια
  • σταφύλια
  • σύκο
  • ταπιόκα
  • φαγόπυρο
  • φρούτα (εκτός από ρόδια, χουρμάδες, μήλα και κεράσια)[/arrow_list]

 

Ενεργειακή αναπνοή

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαλογιστική άσκηση αναπνοής, που μας βοηθάει να έρθουμε σε βαθύτερη επαφή με τις ωοθήκες, βοηθώντας τα όργανα αυτά και την ανεμπόδιστη ροή ενέργειας προς και από αυτά…

Αναπνοή του γεννητικού συστήματος

1. Κάθισε αναπαυτικά στο πάτωμα. Φρόντισε στο χώρο να επικρατεί ησυχία, ώστε να επιτευχθεί καλύτερα η συγκέντρωση και να οδηγήσει η παρακάτω διαδικασία σε πιο ”βαθιά” επικοινωνία με το ενεργειακό σου σώμα.

 διαλογισμός 2

2.Εστίασε στις ωοθήκες το νου σου και τοποθέτησε στο ύψος της κοιλιάς,που βρίσκονται οι ωοθήκες τα χέρια σου, σχηματίζοντας με τις παλάμες σου το yoni mudra( οι δείκτες να δείχνουν προς τις πατούσες.

Φoni mudra :mudra

 

3.Ησύχασε και χαλάρωσε το σώμα σου, συνδέοντας νοητικά την αναπνοή με τον λαιμό, δίνοντας της τον ήχο του ωκεανού, τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας. Εναλλακτικά, φέρε στο μυαλό σου τον ήχο ενός μωρού που κοιμάται ήσυχα και γαλήνια. Ανέπνεε, έχοντας εναποθέσει την γλώσσα σου στον ουρανίσκο.

4. Εστίασε την προσοχή σου στις ωοθήκες, μέχρι να αρχίσεις να νιώθεις, ότι η θερμοκρασία τους ανεβαίνει και η ενεργειά τους επεκτείνεται.

5. Κατά την εισπνοή, σφίξε απαλά τους μύες του κόλπου και κατά την εκπνοή, χαλάρωσε τους μύες. Συντόνισε το νου,την αναπνοή και τους μύες. Μετά από μερικές επαναλήψεις, θα γίνεται αυτόματα.. Αυτή η διαδικασία, βοηθά την έλξη και την συσσώρευση ενέργειας στην ωοθηκική περιοχή.

6.Συνέχισε, αφήνοντας την ενέργεια να χτίζεται στις ωοθήκες. Είναι κάτι που το νιώθεις, γιαυτό είναι απαραίτητο, να είσαι ήρεμη και εστιασμένη..

7. Όσο χτίζεται η ενέργεια, συνέχισε να αναπνέεις και κατεύθυνε την ενέργεια σε όλη την γενετήσια περιοχή. άφησε την ενέργεια να κατακλύσει την περιοχή και την πλημμυρίσει με φως..

8. Μπορείς επίσης να στείλεις ενέργεια στο περίνεο( hο ενεργειακό κέντρο- πύλη) και στον κόλπο( το μονοπάτι που οδηγεί στην μήτρα). Συνόδευσε την ενέργεια με συναισθήματα ευλογίας, ευχαριστίας και αγάπης.

9. Κατα το τέλος της άσκησης, συγκέντρωσε και στείλε την ενέργεια στην μήτρα.

Αυτή η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τις μέρες ωορρηξίας.

 

Φυσική άσκηση

Προτείνεται σε γενικές γραμμές να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση και η έντονη και συχνή σεξουαλική επαφή, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ρήξης της κύστης.

Συνίσταται, όμως το Ταί Τσι, το οποίο είναι πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης, που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς .Η φιλοσοφία του στηρίζεται πάνω στις αρχές του yin και του yang, τις δυο αντίθετες δυνάμεις. Το Τάι Τσι βοηθάει στην ανάπτυξη της εσωτερικής ενέργειας, την ηρεμία του νευρικού συστήματος, το άνοιγμα της αναπνοής, την ανακούφιση των κλειδώσεων και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος .

 

Εναλλακτικές θεραπείες

 

Βελονισμός

Βοηθά να ισορροπήσει το ενδοκρινικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ωορρηξία. Υπάρχουν πολλές τεχνικές βελονισμού που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα με καλύτερη ωορρηξία.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική θεραπεία των κύστεων ωοθηκών αφορά πρωτίστως τη συνταγογράφηση ενός ομοιοπαθητικού φάρμακου που βοηθά ολόκληρο τον οργανισμό και κατά συνέπεια τις ωοθήκες και το ενδοκρινικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη διόρθωση συνήθως των συμπτωμάτων από τις κύστες, με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα να βοηθούν στο να:

[arrow_list]

  • Διορθώσουν τις ορμονικές ανισορροπίες
  • Ρυθμίσουν την έμμηνο ρύση
  • Μειώσουν τον πόνο
  • Αντιμετωπίσουν την κύστη και αποτρέψουν την επανεμφάνιση της
  • Βοηθήσουν με την αιμορραγία
  • Βελτιώσουν τον μεταβολισμό[/arrow_list]

 

Εκτός από αυτά, το ομοιοπαθητικό σκεύασμα βοηθά και την ασθενή να βελτιώσει την άμυνα της και την διάθεση της.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για αυτές της καταστάσεις διαφέρουν και επιλέγονται μετά από διεξοδική εξέταση όλων των συμπτωμάτων, σημείων και ιδιοσυγκρασίας καθώς και ανάλογα των μεταβολών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει στόχο την ενδυνάμωση του οργανισμού με φυσικό τρόπο και ανάκτηση της ενέργειας με στόχο την αυτοθεραπεία. Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη δηλαδή δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει δει βελτίωση ή ίαση από ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο, μπορεί να συστήσει το ίδιο σε κάποιον άλλο που πάσχει από κύστη ωοθηκών.

Όσο για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες, χωρίς παρενέργειες και με μικρό οικονομικό κόστος, οι οποίες όμως, έχουν δράση σε συγκεκριμένο ασθενή που έχει πρόβλημα. Αυτό έγκειται μόνο στην κρίση του ομοιοπαθητικού που θα εξετάσει τον ασθενή. Όσο για τα αποτελέσματα, διαφέρουν από ομοιοπαθητικό σε ομοιοπαθητικό.

Σαν συμπέρασμα, η ομοιοπαθητική είναι μια πιο υγιής αντιμετώπιση των κύστεων ωοθηκών, με φάρμακα φυσικά, χωρίς παρενέργειες.

 

ΠΗlΕΣ

https: www.futurefamily.gr

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7

https://www.luismartinssimoes.com/ovaries/

https://www.whatwomenmustknow.com/pdfs/AmOva.pdf

https://dogtorj.tripod.com/id45.html

https://www.carolynchambersclark.com/id127.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A9%CE%BF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7

https://www.mediasoup.gr/node/68094

https://pregnancyselfhelp.com/?s=5+BEST+REMEDIES+OVARIAN

https://www.ygeia.gr/?p=1195

https://www.ivf-embryo.gr/gynaikologia/laparoskopisi/kystes-oothikonok

https://ayurveda-hellas.gr/herb_info.php?1=1&id=188

https://www.betternutrition.com/xenoestrogensenviromentalhormones/columns/askthenaturopath/698

 

https://www.holisticonline.com/Remedies/hrt/hrt_food_and_estrogen.htm

https://www.life2day.gr/2013/03/%CE%A4%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BF%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC/

https://www.cyst101.com/phyto.htm

https://www.cyst101.com/xeno.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Xenoestrogen

https://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=705918

https://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-k/parabens-mia-agaph-poy-egine-misos/5288

Ovary Breathing:: Harnessing the Healing Power of Feminine Energy

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αμαλία Μαστρογιάννη για τη μελέτη!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση