,

Βότανα για το Ουρικό Οξύ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος – Μικροβιολόγος Η υπερουριχαιμία είναι η αύξηση της συγκεντρώσεως του ουρικού οξέος στο πλάσμα και στον ορό. Το ουρικό οξύ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστολακόπουλος – Μικροβιολόγος

Η υπερουριχαιμία είναι η αύξηση της συγκεντρώσεως του ουρικού οξέος στο πλάσμα και στον ορό. Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινο-νουκλεοτιδίων. Η πιο εμφανής εκδήλωση της αύξησης αυτής είναι η ποδάγρα κατά την οποία σχηματίζονται κρύσταλλοι οι οποίοι αποτίθενται στους χόνδρους, στους αρθρικούς υμένες και το αρθρικό υγρό. Η ποδάγρα είναι αρκετά επώδυνη και συνδέεται από κινητικά προβλήματα.

Advertisment

Ένα άλλο σύμπτωμα της υπερουχιμαιμίας είναι η νεφρολιθίαση. Η υπερουριχαιμία συναντάται συνήθως στους παχύσαρκους και στις υψηλότερες οικονομο-κοινωνικές ομάδες. Αυτή δημιουργείται ή από αυξημένη πρόσληψη τροφών, υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, ή από ελαττωμένη απέκκριση των πουρινών αυτών από τον οργανισμό.

Από τα προηγούμενα είναι προφανές ότι για ακόμη μία φορά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία μιας νόσου. Σημαντικό είναι λοιπόν να ελέγχουμε και να προσαρμόζουμε την διατροφή μας στις ανάγκες του οργανισμού, σκεπτόμενοι πάντα ότι η υπερκατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αποδεχτεί βλαβερή για τον οργανισμό μας. Θα δώσουμε μερικές οδηγίες για την αποφυγή της υπερουριχαιμίας οι οποίες φυσικά πρέπει να συνδυαστούν και με τυχόν άλλες διατροφικές οδηγίες για άλλα νοσήματα όπως η υπερλιπιδαιμία και ο διαβήτης.

Τροφές που απαγορεύονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ: Εντόσθια ( συκώτι, νεφρά), σάλτσες και ζωμός κρέατος, σαρδέλες, μύδια , αυγοτάραχο, αντζούγιες, Κυνήγι, αμύγδαλα, ζύμη.

Advertisment

Τροφές που επιτρέπονται με μέτρο σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ:

Κρέας, γαλοπούλα, ψάρια, κοτόπουλο, φασόλια, ντομάτα, σπανάκι, αρακάς μανιτάρια

Τροφές που επιτρέπονται σε άτομα με υψηλό ουρικό οξύ: Γάλα, γιαούρτι, λάδι, τσάι ,τυρί, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, καλαμπόκι, μέλι, ξηροί καρποί, χόρτα, φρούτα

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ

1) Βράζουμε κορυφές βάτου σ’ ένα λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό. Ύστερα το περνάμε από τουλπάνι και το δίνουμε σ’ αυτόν που υποφέρει από ουρικό οξύ.

2) Βράζουμε μαλλιά καλαμποκιού μαζί με αγριάδα και πίνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού απ’ το αφέψημα το πρωί, νηστικοί.

3) Καλό είναι ο ασθενής να τρώει πολλά σταφύλια, γιατί είναι διουρητικά.

4) Βράζουμε 30 γρ φύλλα σέλινου μέσα σε φρέσκο γάλα και πίνουμε το αφέψημα νησπκοί.

5) Ζεματάμε φύλλα και σπόρους τσουκνίδας σ’ ένα φλιτζάνι νερό. Τα αφήνουμε δέκα λεπτά και μετά τα σουρώνουμε. Πίνουμε δυο κουταλιές της σούπας τρεις φορές τη μέρα.

bioathens.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση