Προγεννητική Ψυχολογία

Προγεννητική Ψυχολογία από την Όλγα Γκουνή – ψυχολόγος Προγεννητικής Ψυχολογίας Η προγεννητική ψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με τον άνθρωπο ανεξάρτητα

Προγεννητική Ψυχολογία από την Όλγα Γκουνή – ψυχολόγος Προγεννητικής Ψυχολογίας

Η προγεννητική ψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με τον άνθρωπο ανεξάρτητα από την ηλικία του ή το φύλο του και εντοπίζει τα αίτια της οποιασδήποτε δυσλειτουργίας ή λειτουργικότητάς του στην περίοδο από πριν την σύλληψη μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του.
Αποτελέσματα επιστημονικών μελετών και ερευνών που διεξήχθησαν τα τελευταία σχεδόν 100 χρόνια -και ειδικότερα τα τελευταία 30 χρόνια- στην Ευρώπη και την Αμερική, έχουν αναμφισβήτητα δείξει ότι τα θεμέλια της υγείας σωματικής και ψυχοπνευματικής βρίσκονται σ’ αυτήν την πολύ ευαίσθητη πρώιμη εμπειρία του παιδιού.
Το παιδί κατά την προγεννητική περίοδο διαθέτει ευφυία, ενεργή συμμετοχή, γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ποιότητα διαλόγου, φροντίδας και εμπειριών που του προσφέρουν οι γονείς κατ’ αρχήν και το ευρύτερο περιβάλλον στη συνέχεια, κατά την διάρκεια από πριν την σύλληψη, την κύηση, τον τοκετό, την λοχεία και τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής του.
Πολλές ψυχολογικές δυσκολίες και πολλά ζητήματα υγείας της ζωής μας μετά την γέννα βρέθηκαν να είναι το αποτέλεσμα αρνητικών ή τραυματικών εμπειριών που βιώθηκαν κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο.
Φροντίζοντας το παιδί που έχει συλληφθεί και κυοφορείται με ενδιαφέρον, αγάπη και γνώση επιτρέπουμε μεγαλύτερη υγεία, αρμονικές σχέσεις και ειρήνη στον κόσμο.

Advertisment

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

 

1. ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΕΝΤΥΠΩΜΑ

Οι εμπειρίες κατά τη διάρκεια της προγεννητικής και περιγεννητικής περιόδου σχηματίζουν το βασικό εντύπωμα των πιο σημαντικών αντιλήψεών μας και συστημάτων πιστεύω που έχουμε και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, την ζωή και τον κόσμο και μας κατευθύνουν είτε στην θετική, δημιουργική διαδρομή ή μας εγκλωβίζουν σε συνεχείς αμυντικούς μηχανισμούς.

Advertisment

2. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανάπτυξη του ανθρώπου είναι ένα αδιάσπαστο συνεχές από την σύλληψη και μετά. Τα καλύτερα θεμέλια για ανάπτυξη και ελαστικότητα, για καλή εγκεφαλική ανάπτυξη και συναισθηματική ευφυΐα. στηρίζονται στις κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες από πριν την σύλληψη (π.χ. ωορρηξία), την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τα πρώτα λίγα χρόνια μετά.

3. ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Από την αρχή της ζωής, το παιδί αντιλαμβάνεται, επικοινωνεί, μαθαίνει, αισθάνεται και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα ανταποκρινόμενο στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Βρίσκεται σ’ ένα συνεχή διάλογο μαζί του.

4. ΣΧΕΣΕΙΣ

Από την αρχή της ζωής του το παιδί βιώνει και ανταποκρίνεται στα όσα αισθάνεται και σκέφτεται η μητέρα. Καλές σχέσεις ανάμεσα στον πατέρα και την μητέρα και ανάμεσα στους γονείς και το παιδί που ακόμα κυοφορείται καθορίζουν την ποιότητα των σχέσεων που το παιδί αυτό θα δημιουργήσει με τους άλλους ανθρώπους, τον κόσμο και τον εαυτό του, στην συνέχεια σαν ενήλικας.

5. ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Όλοι μας οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις πρωτογενείς ανάγκες του παιδιού που κυοφορείται, γεννιέται και μεγαλώνει: Να το καλωσορίζουμε στην ζωή και έτσι να ικανοποιούμε την ανάγκη του για ΑΣΦΑΛΕΙΑ, να το υποστηρίζουμε καθώς αναπτύσσεται με καλή ΘΡΕΨΗ, να στρέφουμε την ΠΡΟΣΟΧΗ μας με ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ προς αυτό, με στόχο να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του, να την ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ και να την ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ. Να προσφέρουμε επαρκή ΔΙΕΓΕΡΣΗ απαραίτητη για την νοητική του ανάπτυξη, καθώς και την απαραίτητη ΚΙΝΗΣΗ, με σεβασμό στον προσωπικό ΡΥΘΜΟ. Και όλα αυτά με ΑΓΑΠΗ, ΣΤΟΡΓΗ και ΑΠΟΔΟΧΗ.

6. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Το παιδί συνεχώς επικοινωνεί και αποζητά σύνδεση με την μητέρα, τον πατέρα, το περιβάλλον και τον κόσμο. Σύνδεση και ανταπόκριση στο παιδί με τρόπο που τιμά τις πολλές επικοινωνιακές ικανότητες του παιδιού οδηγούν στην ολόπλευρη ανάπτυξή του σ’ ένα συνεχώς δημιουργικό διάλογο με την ζωή και την εξέλιξη.

7. ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Η καλύτερη σύνδεση ανάμεσα στο παιδί και την μητέρα/περιβάλλον έρχεται όταν η μητέρα αισθάνεται και είναι συνδεδεμένη με την δύναμή της και υποστηρίζεται έτσι ώστε ο τοκετός να γίνεται φυσικός, χωρίς παρεμβάσεις και η μητέρα/πατέρας να είναι μαζί συνεχώς με το νεογέννητο (room-in).

8. ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ό,τι η μητέρα/ περιβάλλον καταφέρνει να επιλύσει κατά την διάρκεια των 9 μηνών της κύησης και λίγο μετά επιτρέπει στο παιδί να το επιλύσει επίσης, συνεχίζοντας τη ζωή του μετά ελεύθερο από ψυχικούς διχασμούς και μειωτικές αποφάσεις.

9. ΜΕΤΑ

Τα πρώτα 2 ½ χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καλό το παιδί να βρίσκεται μαζί με την μητέρα του στο οικογενειακό περιβάλλον. Μετά τα 2 ½ χρόνια μπορεί να πάει σε παιδικό σταθμό. Το επόμενο παιδί είναι καλό να αρχίζει την ζωή του (νέα σύλληψη) όταν το προηγούμενο παιδί είναι τουλάχιστον 2 ½ χρόνων.

10. Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο επαγγελματίας υγείας που βρίσκεται παρών κατά την προγεννητική και περιγεννητική περίοδο οφείλει να είναι επαρκώς τουλάχιστον ενημερωμένος έτσι ώστε να μπορεί να επικοινωνεί πληροφορίες με τον καλύτερο τρόπο και να προάγει την ψυχοσωματική υγεία του παιδιού. Ο παιδαγωγός έρχεται στη θέση του γονέα και καλείται -όταν είναι επαρκώς ενημερωμένος- να αναγνωρίσει τον απόηχο των προγεννητικών και περιγεννητικών εμπειριών του παιδιού και να συμβουλεύσει όπως πρέπει τον γονέα, μέσα δε από το παιγνίδι, την τέχνη και το παιδαγωγικό πρόγραμμα να υποστηρίξει την πορεία προς την αρμονία.

ΦΑΝΤΑΣΟΥ έναν κόσμο όπου

Κάθε ζευγάρι έχοντας πάρει την ευθύνη γι’ αυτό που είναι, να κάνουν χώρο και χρόνο έτσι ώστε να καλωσορίσουν ένα παιδί στον κόσμο και να το υποστηρίζουν έτσι ώστε να μπορεί αυτό το παιδί να περπατήσει τον δρόμο του και να πραγματώσει τον σκοπό του.

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς λειτουργούν μ’ αυτόν τον τρόπο και καθώς όλο και περισσότερα από αυτά τα παιδιά φέρνουν στον κόσμο τα δικά τους παιδιά με τέτοιο και καλύτερο τρόπο, το εξελικτικό κύμα όλο και δυναμώνει και οι γενιές που ακολουθούν έχουν μεγαλύτερη συλλογική και συναισθηματική ευφυΐα, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και υψηλές πνευματικές αξίες που τίθενται στην υπηρεσία ενός ειρηνικού κόσμου που δημιουργεί πολιτισμό.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ!

Όλγα Γκουνή | Ψυχολόγος Προγεννητικής Ψυχολογίας

Τον νέο κύκλο διοργάνωσης σεμιναρίων για την Προγεννητική ψυχολογία με την κα Όλγα Γκουνή έχει αναλάβει η Better World – Seminars & Events.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση