, ,

Ζήσε σαν κοινός άνθρωπος και απόλαυσέ το!

Το άγχος που μας πνίγει στην καθημερινή μας ζωή προέρχεται συνήθως από μια υπερβολική αίσθηση έπαρσης ή μοναδικότητας. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις θέλουν να μας

Το άγχος που μας πνίγει στην καθημερινή μας ζωή προέρχεται συνήθως από μια υπερβολική αίσθηση έπαρσης ή μοναδικότητας. Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως είμαστε καλύτεροι και αξίζουμε περισσότερα από τους άλλους, όχι με την έννοια ότι είμαστε ξεχωριστοί, αλλά με την έννοια ότι είμαστε ανώτεροί τους. Όταν πιστεύουμε πως είμαστε πιο σημαντικοί απ’ όσο πραγματικά είμαστε, αρχίζουμε να παίρνουμε τα πράγματα πολύ προσωπικά –ειδικά όταν δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Για παράδειγμα, σας έτυχε ποτέ να περιμένετε σε ουρά για ένα εισιτήριο μιας παράστασης και μόλις φτάσατε μπροστά στο ταμείο να σας πουν πως τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν; Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους ξεχωριστό αισθάνονται εξαπατημένοι και ίσως γίνουν επιθετικοί. Αντίθετα, οι ενορατικοί άνθρωποι ίσως διακρίνουν την ειρωνεία μιας τέτοιας περίστασης, έστω κι αν ήθελαν πολύ να δουν αυτή την παράσταση. Θεωρούν πως είναι μοναδικά άτομα, αλλά δε σκέφτονται πως είναι καλύτεροι ή αξίζουν περισσότερα από τους άλλους.

Αυτή την εικόνα του κοινού ανθρώπου τη συνοδεύει μια βαθιά αίσθηση μετριοφροσύνης και ταύτισης με τις δοκιμασίες και τα προβλήματα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως τα προβλήματα της ζωής είναι κοινά για όλους μας. Αυτή η αντιμετώπιση, που τιμά την αξία όλων των ζωντανών πλασμάτων, τους βοηθά να ζουν με άνεση αντί με δυσφορία και με διάθεση συνεργασίας αντί με πνεύμα ανταγωνισμού. Όπως έλεγε και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «όλος ο κόσμος είναι μια θεατρική σκηνή». Οι πνευματικά υγιείς άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους σαν απλά μέλη του θιάσου της μεγάλης θεατρικής σκηνής που ονομάζεται πλανήτης Γη. Ξέρουν πως δεν είναι ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο σημαντικοί από τους άλλους ηθοποιούς και έτσι δε διεκδικούν ούτε την αναγνώριση αλλά ούτε και τις επικρίσεις για τον τρόπο που εξελίσσεται μια πράξη του έργου. Παίζουν όμως το ρόλο τους όσο καλύτερα μπορούν, δίνοντας μια εξαιρετική παράσταση αυτού που πραγματικά είναι.

Advertisment

Μερικές φορές, μπορούμε να εκφράσουμε την αλήθεια μέσα από ένα παράδοξο: μόνο αν πάψουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας κάτι ξεχωριστό, γινόμαστε κάτι ξεχωριστό.

Isaac David Shamaya – Carolyn Shamaya απο το γαλάζιο βιβλίο της Επίγνωσης

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση