, ,

Αφιέρωμα: Αρωματοθεραπεία

Ο όρος Αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες με την ελληνική ορολογία (Aromatheapy, Aromatherapie κ.α.) και αποτελείται από δύο λέξεις: τη λέξη “άρωμα” και

Ο όρος Αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται σε όλες τις γλώσσες με την ελληνική ορολογία (Aromatheapy, Aromatherapie κ.α.) και αποτελείται από δύο λέξεις: τη λέξη “άρωμα” και τη λέξη “θεραπεία”. Η λέξη “άρωμα” σημαίνει, στη προκειμένη περίπτωση, αγνό φυσικό αιθέριο έλαιο και η λέξη “θεραπεία” σημαίνει ιατρική περιποίηση, αποκατάσταση της υγείας. Η αρωματοθεραπεία είναι μια ολιστική θεραπευτική τεχνική, σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία μιας σωματικής πνευματικής, συναισθηματικής και νοητικής αίσθησης ευεξίας μέσω, κυρίως, εισπνοών και μαλάξεων με αιθέρια έλαια. Δηλαδή, ο κύριος σκοπός της Αρωματοθεραπείας δεν είναι τόσο η θεραπεία μιας ασθένειας, όσο η ανάπτυξη ευεξίας, αρμονίας και πολύ καλής σωματικής και νοητικής υγείας. Η ολιστική Αρωματοθεραπεία, όπως και οι άλλες ολιστικές θεραπείες, απαιτούν την ενεργό συμμετοχή μας. Δεν είναι τόσο εύκολη όπως το να παραδίδουμε το σώμα μας στο γιατρό και απλά να παίρνουμε τα φάρμακα που μας συστήνει, ούτε να αναμένουμε μια απότομη θεραπεία. Όμως τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι τόσο καλά ώστε αξίζει η προσπάθεια. Η ολιστική Αρωματοθεραπεία με τις τεχνικές που θα αναφερθούν στη συνέχεια μας βοηθούν να βελτιώσουμε τα ενεργειακά μας επίπεδα και να διατηρήσουμε ένα αίσθημα αρμονίας στη ζωή μας.

Η Αρωματοθεραπεία μπορεί να διακριθεί σε τρεις κλάδους:

Advertisment

1. Κλινική ή Εσωτερική ή Ιατρική Αρωματοθ¬ραπεία (Medical of Clinical Aromatherapy). Πρόκειται για μια αλλοπαθητική προσέγγιση κατά την οποία δίνεται προσοχή στις χημικές, θεραπευτικές, φαρμακολογικές δράσεις των αιθέριων ελαίων για την ενδυνάμωση κυρίως του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου έναντι των προσβολών από βακτήρια και ιούς. Η προσέγγιση αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία με τη χορήγηση αιθέριων ελαίων σε διάφορες μορφές (κάψουλες, βάμματα, σιρόπια κ.λ.π). Σχετικές είναι οι εργασίες των Γάλλων ιατρών Valnet, Penoel και Francomme.

2. Αισθητική αρωματοθεραπεία. (Aesthetic Aromatherapy). Εστιάζεται στις διάφορες κοσμετολογικές εφαρμογές των αιθέριων ελαίων .

3. Ολιστική ή Πρακτική Αρωματοθεραπεία (Holistic or Practical Aromatherapy). Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ σώματος, νου και πνεύματος, εκμεταλλευόμενη τις ψυχολογικές, συναισθηματικές και χημικές επιδράσεις των αιθέριων ελαίων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως μαλάξεις, εισπνοές, αρωματικά λουτρά, κ.α. Η Ολιστική ή Πρακτική Αρωματοθεραπεία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία και παρουσιάζεται σε πλήθος εργασιών διαφόρων συγγραφέων (Margarite Mauri, Robert Tisserand, Patricia Davis, Shirley Price κ.α.).

Advertisment

Ένα χαρακτηριστικό της Αρωματοθεραπείας, που τη διακρίνει από τις λοιπές εναλλακτικές ή ολιστικές θεραπείες είναι ότι μπορεί να εφαρμοσθεί άφοβα από το καθένα στο σπίτι, στην εργασία, τα ταξίδια, σε ζώα, στην κηπουρική, κ.λ.π. Σαν μορφή θεραπείας, η Αρωματοθεραπεία εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα των φυσικών θεραπειών και ιδιαίτερα στη Φυτοθεραπεία. Οι αρχαίες φυτολογίες – βοτανολογίες είναι στενά συνδεδεμένες τόσο με τη μαγεία όσο και την ιατρική. Η Αρωματοθεραπεία σαν ειδικότερη μορφή θεραπείας, είναι πράγματι “μαγική”. Οι λόγοι που μπορούν να δικαιολογήσουν αυτό το χαρακτηρισμό είναι πολλοί. Σαν παράδειγμα σημειώνονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει η Αρωματοθεραπεία σαν θεραπευτική τεχνική:

[check_list]

  • Είναι ολιστική
  • Είναι ήπια
  • Είναι φυσική
  • Είναι αποτελεσματική
  • Είναι δημιουργική
  • Είναι σχετικά εύκολη & απλή
  • Δεν έχει παρενέργειες εφόσον εφαρμόζεται από επαγγελματία Αρωματοθεραπευτή.
  • Είναι ιδανική για αυτοθεραπεία μιας και είναι εύκολη και ευχάριστη.
  • Συνδυάζεται άριστα με άλλες θεραπευτικές τεχνικές.[/check_list]

 

Γενικότερα τα αιθέρια έλαια είναι η εναλλακτική πρόταση της φύσης στην εισβολή των διαφόρων συνθετικών χημικών ουσιών στα σπίτια, τις εργασίες και τη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων στο όνομα δήθεν της υγείας, της καθαριότητας, της “προόδου” και της προστασίας της φύσης. Η Αρωματοθεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί εύκολα σε συνδυασμό και με άλλες φυσικές θεραπείες όπως ρεφλεξολογία, σιάτσου, φυτοθεραπεία, κ. α.

Η Αρωματοθεραπεία, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν αντιμάχεται ούτε υποκαθιστά την κλασσική – ορθόδοξη δυτική ιατρική, αλλά τη συμπληρώνει και την επεκτείνει δρώντας όχι μόνο στο σωματικό, αλλά και στα επίπεδα του πνεύματος και του νου. Απευθύνεται και υιοθετείται ολοένα και περισσότερο από αυτούς που πιστεύουν ότι η κλασσική φαρμακευτική (χημική) αγωγή δεν είναι η μόνη θεραπευτική μέθοδος, ούτε πάντοτε η καλύτερη. Ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου (Μ. Βρετανία. Γερμανία, Γαλλία) τα πλεονεκτήματα της Αρωματοθεραπείας κερδίζουν συνεχώς το σεβασμό της συμβατικής ορθόδοξης ιατρικής και για το λόγο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές κλινικές και νοσοκομεία.

Πόπη Κανά Καθηγήτρια Αρωματοθεραπείας

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Κανά, Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών

Σε σχέση με τις λοιπές εναλλακτικές θεραπείες ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Αροϊματοθεραπείας;

Η Αρωματοθεραπεία διακρίνεται στη περίπτωση αυτή για δύο χαρακτηριστικά:

1ον: Συνδυάζεται άριστα με κάθε άλλη τεχνική εναλλακτικής θεραπείας,

2ον: Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα και κυρίως ευχάριστα από τον καθένα στο σπίτι, στην εργασία, στα ταξίδια.

Πως δρα η Αρωματοθεραπεΐα στον οργανισμό:

Σαν εναλλακτική θεραπευτική αγωγή η Αρωματοθεραπεία κατατάσσεται στις ολιστικές θεραπείες και επιδρά ισχυροποιώντας τις ενυπάρχουσες στο σώμα μας δυνάμεις αυτοθεραπείας, ταυτόχρονα συμβάλλει αποτελεσματικά στη φυσική, πνευματική και διανοητική ισορροπία του οργανισμού, που είναι η βάση της υγείας.

Με ποιο τρόπο δρουν θεραπευτικά τα αιθέρια έλαια;

Η Αρωματοθεραπεία, σαν θεραπευτική μέθοδος με τη γενικότερη δυνατή έννοια του όρου, χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια τόσο για τις φαρμακολογικές τους ιδιότητες όσο και για την οσμή τους, που επιδρά στο συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο του ανθρώπου.

Ποια η σχέση της Αρωματοθεραπείας με τη συμβατική ορθόδοξη ιατρική;

Η Αρωματοθεραπεία δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι μπορεί να υποκαταστήσει τη συμβατική ια¬τρική. Βοηθάει όμως αποτελεσματικά στη θε¬ραπευτική διαδικασία, στη μείωση της λήψης φαρμάκων και στην τόνωση όλου του οργανι¬σμού. Μετά το πέρας της θεραπείας συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού σαν σύνολο (σώμα-πνεύμα). Σε πολλές χώρες του κόσμου (ΗΠΑ, Αγγλία. Γαλλία) η Αρωματοθεραπεία έχει ενταχθεί στα κρατικά συστήματα υγείας με πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλωστε η Αρωματοθεραπεία είναι σήμερα ίσως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνική εναλλακτικής θεραπείας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Πόσο διαδεδομένη είναι η Αροϊματοθεραπεΐα στη χώρα μας;

Η χώρα μας ευρίσκεται και στο τομέα της Αρωματοθεραπείας αρκετά πίσω από τις λοιπές ανεπτυγμένες χώρες. Μόλις πριν λίγα χρόνια μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε ένα ικανό αριθ¬μό Αρωματοθεραπευτών και να ιδρύσουμε το Σύλλογο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών, που σήμερα αριθμεί πολλά μέλη. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αρωματοθεραπεία και είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο οι σπουδαστές Αρωματοθεραπείας στις διάφορες σχολές αυξάνονται σημαντικά.

Απόψεις από το κέντρο ολιστικής ιατρικής “Διαγνωστική Έρευνα”

Η χρήση απαραιτήτων ελαίων και αλοιφών για επούλωση και βελτίωση της κατάστα¬σης του οργανισμού ανάγεται σε πολύ παλιές εποχές. Οι ουσίες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Ινδούς, τους Αιγυπτίους και τους Κινέζους, ακόμα και εκατονταετίες πριν από τον γέννηση του Χριστού. Οι ουσίες αυτές δρουν φαρμακολογικά, φυσιολογικά και ψυχολογικά. Μπορούν να επηρεάσουν χημικές αλλαγές μέσα στο σώμα και αντιδρούν με ορμόνες και ένζυμα. Μπορούν επίσης να διεγείρουν ή να ηρεμήσουν το σώμα.

Όλα τα φυτά δεν μπορούν να μας παρέχουν αιθέρια έλαια. Επίσης η ποσότητα ελαίων που μπορεί να προέλθει από διάφορα φυτά ποικίλει κατά ποικιλία. Για παράδειγμα, χρειάζεται πε¬ρίπου μισός τόνος ροδοπέταλα για να γίνουν 100 gr ροδέλαιου. Τα έλαια παρασκευάζονται με την μέθοδο της απόσταξης. Η αρωματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία της ανδρικής και γυ¬ναικείας υπογονιμότητας. Είναι καλό να συμ¬βουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό ελαίων για τις ειδικές ανάγκες σας. Ο θεραπευτής αυτός θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό και συναισθηματι¬κό ιστορικό, θα σας αφήσει να μιλήσετε ανοικτά για τα αισθήματα σας, και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας καθώς και την υπογονιμότητα αυτήν καθ’ αυ¬τήν. Τα έλαια αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από σας στο σπίτι σε εξαερωτές, στο μπάνιο, ή για μασάζ. Όταν αγοράζετε έλαιο για χρήση στο σπίτι είναι σημαντικό να είναι 100% καθαρό έλαιο και να μην είναι διαλυμένο. Ακολουθούν μερικοί τρόποι χρησιμοποίησης των ελαίων της αρωματοθεραπείας:

Μπάνιο: Κάντε ένα μείγμα 6% προσθέτοντας 6 σταγόνες απαραίτητου ελαίου σε μία βάση 5m1. Η βάση αυτή μπορεί να είναι είτε γάλα ολόπαχο ή βότκα. Αυτό θα διαλύσει το έλαιο το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί μόνο του μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Εάν η μπανιέρα είναι από ακρυλικό ή από φάϊμπεργλας θα πρέπει μετά να την καθαρίσετε από το λάδι. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα λάδι για μασάζ σώματος, βάζοντας 7-25 σταγόνες σε 25m1 βάσης, ή 20-60 σταγόνες σε ΙΟΟml βάσης. Σαν βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι γλυκού αμύγδαλου, ή σπόρου από σταφύλια. Μπορείτε να κάνετε το μασάζ μόνοι σας ή να το κάνει ο σύντροφος σας.

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία είναι μια αγνή, φυσική και ασφαλής θεραπευτική αγωγή που αποτελεί κλάδο της ολιστικής ιατρικής. Σαν μέσο θεραπείας χρησιμοποιεί μίγματα αγνών αιθέριων ελαίων.

Τα αιθέρια έλαια προέρχονται από τα αρωμα¬τικά-θεραπευτικά φυτά. δηλαδή τα βότανα, γι’ αυτό και η Αρωματοθεραπεία εντάσσεται στον ευρύτερο τομέα των φυσικών θεραπειών. Μέσα στις μυρωδιές τους λοιπόν, τα αιθέρια έλαια συμπυκνώνουν όλη τη θεραπευτική ουσία των βοτάνων γι’ αυτό άλλωστε και χαρακτηρίζονται ως το «αρωματικό χρυσάφι» Ο κύριος τρόπος εφαρμογής της Αρωματοθεραπείας είναι η θεραπευτική μάλαξη (θεραπευτικό μασάζ). Το μασάζ γίνεται σε όλο το σώμα και περιλαμβάνει συνδυασμό τεχνικής σιάτσου, ρεφλεξολογίας και λεμφικού μασάζ. Αλλοι τρόποι εφαρμογής είναι

– Ο αρωματικός λύχνος: είναι πολύτιμο σαν μέσο για τη δραστική μείωση των αερογενών βακτηριδίων, αλλά και για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Ένα αναζωογονητικό μίγμα μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό, ενώ ένα χαλαρωτικό θα μειώσει τις εντάσεις που μας γέμισε μία μέρα γεμάτη στρες.

– Οι εισπνοές: με την ξηρά μέθοδο εισπνοής ή με μπάνιο ατμών προσώπου.

– Τα επιθέματα: κρύα ή θερμά.

– Τα λουτρά ή ποδόλουτρα κ.α.

Το θεραπευτικό μασάζ διαρκεί μια ώρα περίπου και γίνεται σε όλο το σώμα, από τα πέλματα έως το τριχωτό της κεφαλής. Έτσι τα αιθέρια έλαια απορροφώνται από το δέρμα τον επιθηλιακό ιστό και μέσω του κυκλοφορικού μας συστήματος, των αιμοφόρων αγγείων ή και της λέμφου. μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Όταν φτάσουν στα διάφορα μέρη του σώματος, τότε δρουν σαν φυτοθεραπευτικά σκευάσματα. Η αρωματοθεραπεία εξισορροπεί τις λειτουργίες του σώματος, σταθεροποιεί τους φυσικούς του ρυθμούς και αυξάνει την άμυνα του ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εσωτερικές και εξωτερικές επιδράσεις.  Το μασάζ με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια βοηθάει στη δημιουργία μιας ισχυρής, υγιούς αύρας, η οποία με τη σειρά της συμβάλ¬λει στη διατήρηση της υγείας μας. Σήμερα η Αρωματοθεραπεία μπορεί να μας βο¬ηθήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως:

– προβλήματα από άγχος και στρες

– πόνους χεριών, ποδιών, πλάτης, αυχένα και μέσης.

– μυϊκούς πόνους

– προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος

– αποκατάσταση ψυχικής ηρεμίας, αϋπνίας και κατάθλιψης

– τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος

– δερματικά προβλήματα, κυτταρίτιδα, αναζωογόνηση του γερασμένου και ταλαιπωρημένου δέρματος κ.α.

Πέραν όμως της βοήθειας στην θεραπεία, η Αρωματοθεραπεία είναι Φιλοσοφία Ζωής. Δεν περιορίζεται απλά στη βοήθεια θεραπείας ασθενειών, αλλά χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για γαλήνη, ψυχική ηρεμία και χαλάρωση, για άριστη

συντήρηση του οργανισμού, για την ποιότητα ζωής που όλοι μας έχουμε ξεχάσει. Για πραγματικά υπεύθυνα αποτελέσματα αναζητείστε έναν έμπειρο πτυχιούχο Αρωματοθεραπευτή. Ο Αρωματοθεραπευτής είναι αυτός που για να αντιμετωπίσει την πάθηση του κάθε ατόμου, θα χρησιμοποιήσει ένα εντελώς ατομικό μίγμα αιθέριων ελαίων, στο οποίο θα καταλήξει ύστερα από λεπτομερή εξέταση της όλης κατάστασης του ατόμου, ψυχολογικής και σωματικής, με τη λήψη ιστορικού. Επίσης είναι αυτός που, με την εφαρμογή των αιθέριων ελαίων επάνω στο σώμα σας, θα σας χαρίσει αίσθημα ευεξίας και σιγουριάς και θα σας βοηθήσει στο «κτίσιμο» μιας ισχυρής, υγιούς αύρας. Είναι μια μικρή πολυτέλεια που σίγουρα όλοι χρωστάμε στον εαυτό μας, γι αυτό αναζητείστε τον καλύτερο και αυτόν που σας ταιριάζει ενερ¬γειακά. Ξεκινώντας κάποιες συνεδρίες Αρωματοθεραπείας. το πιθανότερο είναι να αισθανθεί¬τε πολύ σύντομα καλύτερα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόψετε οποιαδήποτε ιατρική αγωγή ακολουθείτε, χωρίς να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας.

Ιωάννα Σερβίτη, Αρωματοθεραπεύτρια

Η δράση και η εφαρμογή των αιθέριων ελαίων στην Αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για την εφαρμογή αρωματοθεραπειας είναι σύνθετες, οργανικές πτητικές ενώσεις που σχηματίζονται σε διάφορα τμήματα των φυτών. Τα πτητικά αυτά έλαια, τα οποία χημικά δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά έλαια (γλυκερίδια), παραμένουν εκεί όπου παράγονται και δεν κυκλοφορούν στα υπόλοιπα μέρη του φυτού.

Έτσι έχουμε αιθέρια έλαια που σχηματίζονται σε ειδικευμένα κύτταρα ή κυτταρικούς σχημα¬τισμούς στα πέταλα (π.χ. γιασεμί), στα φύλλα (π.χ. ευκάλυπτος), στον καρπό (π.χ. άρκευθος), στον ξυλώδη ιστό (π.χ. σανταλόξυλο), στις ρίζες (π.χ. αγγελική) τη ρητίνη (π.χ. μύρο), τους σπόρους (π. χ. μάραθος), το φλοιό (π. χ. κανέλα) ή και σε ολόκληρο το φυτό (π.χ. μέντα). Οι θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι πολλές τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό-ψυχολογικό επίπεδο. Μερικές από αυτές είναι:

• Αντιαλλεργική (π.χ. χαμομήλι, μελισσόχορτο)

• Αναλγητική (π.χ. μαντζουράνα, μέντα)

• Αντισπασμωδική (π.χ. λεβάντα, χαμομήλι)

• Αντισηπτική (π.χ. ευκάλυπτος, άρκευθος)

• Αντιφλογιστική (π.χ. τριαντάφυλλο, γεράνι)

• Χολαγωγική (π.χ. δεντρολίβανο)

• Εμμηναγωγική (π.χ. τριαντάφυλλο, άρκευθος)

• Αποχρεμπτική (π.χ. κέδρος, ευκάλυπτος)

• Αντιτοσική (π.χ. γκρέιπφρουτ. κυπαρίσσι)

• Διουρητική (π.χ. γεράνι, μάραθος)

• Αντιπυρετική (π.χ. λεβάντα, μέντα)

• Τονωτική (π.χ. κάρδαμο, μαύρο πιπέρι)

• Υποτασική (π.χ. μαντζουράνα, ιλάνγκ-ιλάνγκ

• Γαλακταγωγική (π.χ. γλυκάνισο, μάραθο)

• Χαλαρωτική (π.χ. σανταλόξυλο, ιλάνγκ-ιλάν¬γκ)

 

Ένας τρόπος για να δούμε τον τρόπο δράσης των αιθέριων ελαίων σε αντιδιαστολή με τα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι να παρομοιάσουμε τη πάθηση με μία κλειδωμένη πόρτα, τη δράση των φαρμάκων με ένα σφυρί και αυτή των αιθέριων ελαίων με ένα κλειδί. Το σφυρί θα ανοίξει τη πόρτα σπάζοντας τη κλειδαριά επιδεικνύοντας τη φανερή δύναμη του πάνω σε κάθε κλειδαριά. Αντίθετα το κλειδί φανερώνει την αποτελεσματικότητα του μόνο εφόσον τοποθετηθεί στη σοιστή κλειδαριά, κάτι που μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Τα φυσικά αιθέρια έλαια είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από δεκάδες (γύρω στα 100 κατά μέσο όρο) συστατικά. Ες αυτών ένα συνήθως είναι αυτό που θεωρείται το ενεργό συστατικό. Στην παρασκευή των φαρμάκων αυτό το δραστικό συστατικό απομονώνεται και χορηγείται στον ασθενή. Πόσο σωστό είναι όμως αυτό από τη θεραπευτική σκοπιά;

Μια απάντηση μπορεί να δοθεί αν εξετάσουμε το αιθέριο έλαιο του λεμονόχορτου για παράδειγμα. Αυτό αποτελείται κατά 80% περίπου από κιτράλη. Αν απομονώσουμε ή παρασκευάσουμε χημικά αυτό το συστατικό και το εφαρμόσουμε στο δέρμα, θα προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και έτσι φυσικά δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτής της ουσίας. Με την εφαρμογή του αιθέριου ελαίου του λεμονόχορτου δεν προκαλείται αλλεργική αντίδραση, εφόσον βεβαίως εφαρμοστεί σύμφωνα με τους κανόνες της ασφαλούς χρήσης που ισχύουν στην αρωματοθεραπεία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα άλλα συστατικά, τα «μη-δραστικά» εξουδετερώνουν τη βλαβερή επίδραση της κιτράλης. Τα αιθέρια έλαια δρουν σε πολλά επίπεδα ταυτοχρόνως. Επιδρούν στα όργανα, τους ιστούς, τα υγρά, τα κύτταρα και την λεπτοφυή ενέργεια. Εισδύουν από το δέρμα ταχύτατα μέσα στο σώμα, διαπερνούν τα τοιχώματα των αιμοσφαιρίων και των ιστών του σώματος και παρόλο που παραμένουν μέσα στο σώμα για μερικές μόνο ώρες. η θεραπευτική διαδικασία που ξεκινούν μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες.

Η δυναμική των αιθέριων ελαίων εκφράζεται ιδανικά με τη συνεργία, όπου το αποτέλεσμα του μείγματος των αιθέριων ελαίων που συνδυάζονται ξεπερνά το άθροισμα των επί μέρους συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του.

Μία διάσταση της συνεργίας είναι οι διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει ένα αιθέριο έλαιο ανάλογα με το μείγμα στο οποίο συμμετέχει.

Για παράδειγμα το αιθέριο έλαιο του περγαμόντο αν αναμειχθεί με γιασεμί γίνεται αφροδισιακό, σε συνδυασμό με πορτοκάλι ισχυροποιείται η κατευναστική του δράση, αναμειγνυόμενο με λεβάντα γίνεται αντισηπτικό ενώ με δεντρολίβανο βγαίνουν στην επιφάνεια οι διεγερτικές του ιδιότητες.

Ο πρωτοπόρος ερευνητής της σύγχρονης Αρωματοθεραπείας DR VALNET δίνει ένα παράδειγμα του αποτελέσματος της συνεργίας μετρώντας την ηλεκτρική αντίσταση ενός μείγματος τεσσάρων αιθέριων ελαίων αποτελούμενο από γαρύφαλλο, λεβάντα, θυμάρι και μέντα. Η ηλεκτρική αντίσταση αυτού του μείγματος, η οποία θα έπρεπε να είναι 3275 στη πραγματικά βρέθηκε να είναι 17000.

Η σημασία της ηλεκτρικής αντίστασης γίνεται φανερή αν λάβουμε υπόψη ότι εκφυλιστικές πα-θήσεις όπως ο καρκίνος χαρακτηρίζονται από χαμηλή ηλεκτρική αντίσταση των κυττάρων, ενώ οι φυσικές ουσίες που έχουν αντικαρκινική δράση έχουν υψηλή ηλεκτρική αντίσταση.(The art of Aromatherapy, London 1977) Τα μείγματα που χρησιμοποιούνται στην Aρωματοθεραπεία αποτελούνται συνήθως από 2-5 αιθέρια έλαια και φυσικά η συνεργία δεν επι¬τυγχάνεται σε κάθε μείγμα. Αυτή εξαρτάται από το ποια αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται και για ποιο σκοπό. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι οι δυνατοί συνδυασμοί δύο, τριών και τεσσάρων από ένα σύνολο μόλις 25 αιθέριων ελαίων ξε¬περνούν τους 15000.

Σε μία έρευνα που έγινε από τους Mazurella και Henry (Journl of Pharmaceutical Association vol 47, 1958 σελ294-6) δοκιμάστηκαν 35 αιθέρια έλαια με αντιβακτηριακή δράση. Αρχικά δοκιμάστηκαν μεμονωμένα εναντίον 5 νοσογόνων βακτηριδίων και στη συνέχεια σε συνδυασμούς των δύο και των τριών. Το 20% των συνδυασμών τριών αιθέριων ελαίων είχε αυξημένη δράση κατά των βακτηριδίων σε σχέση αυτή των μεμονωμένων αιθέριων ελαίων, ενώ ο πλέον αποτελεσματικός για τα συγκεκριμένα βακτηρίδια ήταν αυτός του ευκαλύπτου, της κανέλας και του άρκευθου που ήταν κατά 29% αποτελεσματικότερος. Στη κλινική αρωματοθεραπεία η κύρια μορφή εφαρμογής είναι η εσωτερική λήψη των αιθέριων ελαίων (ασκείται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς), οι εισπνοές, τα επιθέματα τοπικά, τα  λουτρά κλπ. ενώ στην ολιστική αρωματοθεραπεία η εφαρμογή των αιθέριων ελαίων γίνεται μέσω της μάλαξης του σώματος κατά κύριο λόγο και οι άλλες μέθοδοι χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά μόνο.

Το μασάζ στην αρωματοθεραπεία είναι εξίσου σημαντικό με την επιλογή των αιθέριων ελαίων και την παρασκευή του μείγματος. Πέρα από το γεγονός ότι βοηθάει στην ταχεία απορρόφηση των αιθέριων ελαίων από το δέρμα και την είσοδο τους στην κυκλοφορία του αίμα¬τος, προσφέρει χαλάρωση που είναι απαραίτητη συνθήκη για να αρχίσει στον οργανισμό μια δι¬αδικασία αυτοθεραπείας. Τα χέρια γίνονται όρ¬γανα άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του δότη και του δέκτη, μία επικοινωνία που δεν περιορίζεται στο σωματικό επίπεδο αλλά μπορεί να επεκτα¬θεί και στα πιο λεπτοφυή ψυχοσυναισθηματικά πεδία.

Όταν συνδυάζεται η μάλαξη με την συμπυκνωμένη αλλά και εκλεπτυσμένη ουσία των φυτών που είναι τα αιθέρια έλαια, τα αποτελέσματα είναι συχνά θεαματικά επιφέροντας καταρχήν μεγάλη ανακούφιση και στη συνέχεια μέσω της εξισορρόπησης του οργανισμού την αυτοθεραπεία.

Αλέκος Βασιλείου Αρωματοθεραπευτής

Holistic Life

© ETRA PUBLISHING

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση