Η Γυάλινη Παραλία – Πως η φύση αποκαθιστά την ισορροπία

Κανείς δεν θα πίστευε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα πως μια περιοχή που εξελίσσεται σε χωματερή, με την αλλαγή του αιώνα θα ανακηρύσσονταν

Κανείς δεν θα πίστευε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα πως μια περιοχή που εξελίσσεται σε χωματερή, με την αλλαγή του αιώνα θα ανακηρύσσονταν προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη στην παραλία που είναι γνωστή με το όνομα Glass Beach και βρίσκεται λίγο έξω από το Fort Bragg στην Καλιφόρνια.
Οι κάτοικοι, ελλείψει χώρου περισυλλογής σκουπιδιών και με τη θάλασσα τόσο κοντά, σκεφτηκαν πως η λύση ήταν απλή και..προφανής! Θα έριχναν τα σκουπίδια από την άκρη ενός γκρεμού σε μια παραλία της περιοχής τους! Ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης, αλόγιστα-για να μην πούμε και με χαρά(πρέπει να ομολογήσουμε πως το να πετάς σκουπίδια από ένα γκρεμό είναι πιο διασκεδαστικό απ’το να βγάζεις απλά τα σκουπίδια έξω) συνέχισε να πετάει να σκουπίδια του εκεί για χρόνια. Το έκαναν με ευχαρίστηση και ακατάπαυστα. Οικιακές συσκευές, μηχανικά εξαρτήματα, ολόκληρα αυτοκίνητα και φυσικά γυαλιά έπεφταν από εκείνη την άκρη του γκρεμού στην παραλία.
Ωσπου, η περιοχή απέκτησε ένα νέο όνομα.
Οι Χωματερές (The Dumps).
Κάπου στη δεκαετία του 1960, η ηγεσία της πόλης μαζί με το τοπικό συμβούλιο ύδατος, αναγκάστηκε να δώσει ένα τέλος σ’αυτή την κατάσταση, δημιουργώντας ένα νέο χώρο ρίψης απορρυμάτων και κλείνοντας την παραλία χαρακτηρίζοντας την ως παράνομη χωματερή.
Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο καθαρισμός της παραλίας. Τα τοξικά και μεγάλα κομμάτια των σκουπιδιών απομακρύνθηκαν. Ένα πραγμα μόνο, ήταν ακατόρθωτο πια να γίνει. Να μαζέψουν τα γυαλιά. Οι δεκαετίες φθοράς που πέρασαν πάνω απ” αυτά τα κομμάτια γυαλιών που είχαν ριχτεί στην παραλία, είχαν ολοκληρώσει ήδη το έργο τους. Τα καιρικά φαινόμενα και τα κύματα, αναδεύοντας τα γυαλιά , τα είχαν σπάσει, σφυροκοπήσει και μετατρέψει σε λεία, μικρά, στρογγυλεμένα αντικείμενα – εκατομμύρια απ’αυτά!
Ετσι, στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, η προηγούμενη ονομασία «The Dumps» (οι χωματερές)
αντικαταστάστηκε από μια νέα, πιό ελκυστική «Glass Beach»(Γυάλινη παραλία).
Aυτή τη στιγμή η παραλία είναι ένας δημοφιλής τουριστικό προορισμός, απαράμιλλης ομορφιάς. Οι επισκέπτες συρρέουν κατά εκατοντάδες με την επιθυμία, φεύγοντας να πάρουν κάποια κομμάτια γυαλιού μαζί τους, αλλά η ειρωνεία είναι, πως αυτά τα γυαλιά που κάποτε ήταν παράνομο να τα πετάξεις σ’αυτή την παραλία, είναι πλέον παράνομο να τα απομακρύνεις απ’αυτήν!
Η Φύση για άλλη μια φορά έδειξε τη δύναμή της!
Διόρθωσε το λάθος των ανθρώπων και ενσωματώνοντας αυτά τα ανθρώπινα σκουπίδια τα έκανε
κομμάτι της και αποκατέστησε την ισορροπία!
Από Πράσινο Ανθρωπάκι

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)
Χρήσιμα τρικ που θα κάνουν το παρκάρισμα πιο εύκολο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση