Μικρές συμβουλές με μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας

Σεβαστείτε και αγαπήστε ίο σώμα σας. Να βρίσκεστε πάν τα σε επιφυλακή για οποιοδή-ποτε σημάδι ασθένειας το οποίο μπορεί να δη-λώνει ότι κάτι δεν

Σεβαστείτε και αγαπήστε ίο σώμα σας. Να βρίσκεστε πάν τα σε επιφυλακή για οποιοδή-ποτε σημάδι ασθένειας το οποίο μπορεί να δη-λώνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα σας. Τα σημάδια αυτά μπορεί να είναι ένας πόνος σε κά¬ποιο μέρος η μέρη του σώματος, δυσπεψία, καούρες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, μετεωρισμός, εμετός, κόπωση, άγχος, ασυνήθιστη ανάπτυξη των μαλλιών ή των νυχιών, υπερβολική κατα¬κράτηση υγρών, ή πρήξιμο — απλά και μόνο για να αναφέρουμε μερικά

Εάν θέλετε να είστε υγιείς και ζωντανοί, πρέπει να εισάγετε στο σώμα σας ζωντανά τρόφιμα Επιλέγοντας το καλύτερο καύσιμο για το σώμα σας, προωθήστε στο μέγιστο βαθμό τη βελτίωση της ενέργειας σας και μια γενική ανώτερη αίσθηση ευεξίας Ακολουθούν μερικοί κανόνες για το ταξίδι σας προς την υγεία και μια γεμάτη σφρίγος ζωή.

Advertisment

Επιλογή Τροφίμων

Επιλέξτε τα πιο φρέσκα τρόφιμα που μπορεί¬τε να βρείτε Το τρόφιμο που έχει διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπαγιατεύει και αποκτά άσχημη γεύση, υφή και εμφάνιση. Ταγγίζει σε περίπτωση που περιέχει λίπη (σιτηρά, ξηροί καρποί, σπόροι) και χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. τα οποία καταστρέφονται από την έκθεση στο οξυγόνο του αέρα. Επιλέξτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, και ακατέργαστα ωμά, άψητα σιτηρά και δημητριακά. Αναζητήστε αξιόπιστες πηγές τροφίμων οργανικής καλλιέργειας και χρησιμοποιείτε τα όσο το δυνατόν περισσότερο στα καθημερινά σας γεύματα.

Το ψάρι γενικά έχει υψηλή περιεκτικότητα ενός ελαίου, ίο οποίο φαίνεται να συμβάλλει στη μεί¬ωση των καρδιακών επεισοδίων και διαφόρων μορφών καρκίνου

Για την προετοιμασία του φαγητού σας, χρησι-μοποιείτε όσο το δυνατόν πιο απλές, σύντομου χρονικού διαστήματος μεθόδους μαγειρέματος έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την άριστη συγκρά¬τηση των θρεπτικών συστατικών των τροφί¬μων Με άλλα λόγια, βράστε τα λαχανικά σας al dente, ψήστε το ψαρί και το κοτόπουλο ελαφρά, βράστε το ρύζι η τα σιτηρά τόσο ώστε να γίνουν τρυφερά και κατόπιν απομακρύνετε τα αμέσως από τη φωτιά Είναι καλύτερο να σιγοβράσετε τα τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία παρά να τα βράσετε σε υψηλή θερμοκρασία Φροντίστε να τρώτε τουλάχιστον ίο 50% των λαχανικών και φρούτων ωμά. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνται οι βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τα ενεργά ένζυμα, τα οποία μπορεί να καταστραφούν από τη θερμότητα και το νερό κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Το σώμα σας απαιτεί μια πλήρη ποικιλία όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών, τα οποία συ¬νεργάζονται μεταξύ τους. εφόσον βρίσκονται σε σωστό ισοζύγιο, ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο έδαφος εκτέλεσης της μεταβολικής λειτουργίας μέσα στο σώμα σας. Όποτε είναι δυνατόν, καταναλώνετε προϊόντα που εσείς οι ίδιοι παράγετε (φρούτα και λαχα¬νικά) με τη φλούδα τους Πολλά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη φλούδα. Για παράδειγμα, τα μήλα και το αγγούρι είναι πολύ ευεργετικά όταν τα τρώτε με τη φλούδα τους.

Advertisment

Επιλέγετε ολόκληρα λαχανικά και αρούτα αντί για τους χυμούς τους Οι φυτικές ίνες που δεν λαμβάνετε όταν πίνετε το χυμό είναι πολύ πλού¬σιες σε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτοχημικά (χημικές ουσίες των φυτών), οπού όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στην πρόληψη των ασθενειών. Ο χυμός περιέχει μονό ένα μέρος των συστατικών που διαθέτει το ολόκληρο τρόφιμο

Νοστιμίστε τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας φυσικά καρυκεύματα, όπως φρέσκα βότανα, φρέσκο σκόρδο, κρεμμύδια, λεμόνι ή χυμό lime. πιπέρι, οργανικό και ντόπιο ξίδι, νιφάδες και σκόνη λα¬χανικών, και διάφορα μπαχαρικά Περιλάβετε στη δίαιτα σας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη ισορροπία των ουσιαστικών θρεπτικών συστατικών Ο,τι λείπει από ένα τρόφιμο. βρίσκεται σε ένα άλλο.

Μικρές Συμβουλές για την Υγεία σας

Επιλέξτε όσο το δυνατόν πιο καλής ποιότητας, πιο φυσικά. οργανικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα

Μειώστε όσο το δυνατόν την ποσότητα και τον τρόπο μαγειρέματος του φαγητού, και φροντίστε το 50% των τροφίμων που καταναλώνετε να είναι ωμά. ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσθέστε στις καθημερινές σας δραστηριότητες μια ήπια, φυσική άσκηση για περίπου 20-30 λεπτά την ημέρα.

Πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό, καθώς και άλλα ροφήματα. Αφιερώστε ένα ορισμένο χρόνο καθημερινά (τουλάχιστον 15 λεπτά) για να κάνετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και να χαλαρώνετε. Εξασκηθείτε για να αναπτύξετε και να διατηρή¬σετε μια υγιή. αισιόδοξη, στοργική στάση προς τον εαυτό σας καθώς και τους άλλους και τον κόσμο γύρω σας.

Με τον καιρό η ζωή σας θα γεμίσει Ηρεμία. Ασφάλεια. Ειρήνη Πνεύματος και Υγεία.

Πρόσληψη υγρών

Πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνετε του-λάχιστον 6 έως 8 ποτήρια νερό. Χωρίς την επαρκή πρόσληψη υγρών, μπορεί να προκληθεί σοβαρή μορφή δυσκοιλιότητας καθώς και μετε¬ωρισμός (αέρια) και φουσκώματα. Το νερό είναι απαραίτητο σε κάθε σημαντική λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών όπου αυτές χρειάζονται, καθώς και της αποβολής άχρηστων ουσιών και τοξινών από το σώμα. Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των πεπτικών υγρών και του πεπτι¬κού συστήματος, εμποδίζοντας την δυσπεψία Εάν υποφέρετε από κάποια ασθένεια, καλό είναι να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών έτσι ώστε να αποτρέψετε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάρροια,, εμετούς, υψηλό πυρετό ή στην υπερβολική εφίδρωση

Μειώστε τις πιθανές τοξίνες

Μειώστε ή αποφύγετε τελείως την πρόσλη¬ψη πιθανών τοξινών, π χ καπνό και οι¬νόπνευμα. Ο καπνός συνδέεται με ασθένειες και παθήσεις του σώματος.

Τα φυτοφάρμακα των φρέσκων φυτικών τροφί¬μων μπορεί να επιφέρουν επικίνδυνες παρενέρ¬γειες στη γενική μας υγεία και στο ανοσοποι¬ητικό μας σύστημα. Είναι λοιπόν σκόπιμο, να πλένετε καλά όλα τα είδη που αγοράζετε, ακόμα και αν είναι οργανικής καλλιέργειας. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ξίδι σε μια λεκάνη με καθαρό νερό και βυθίστε μέσα τα τρόφιμα, εκτός από τα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για αρκετά λεπτά Κατόπιν ξεπλύνετε τα καλά με καθαρό νερό. Αφήστε τα να στεγνώ¬σουν• πάνω σε μία πετσέτα και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Οι πρόσθετες και οι συντηρητικές ουσίες που προσθέτονται στα τρόφιμα μπορεί να αποδειχτεί με τον καιρό ότι έχουν βλαβερές επιδράσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά την καλή μας υγεία. Παράλληλα με την αύξηση της κατανάλωσης των συσκευασμένων, επεξεργα¬σμένων, συντηρημένων• τροφίμων παρατηρείται και μια αύξηση στις αλλεργίες, και γενικά στο λήθαργο και την ανησυχία ίων παιδιών και των εφήβων.

Αλήθειες σχετικά με τα Λίπη

Μειώστε την πρόσληψη λιπών και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπών. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα λίπη των γαλακτοκομικών προϊόντων και οι περισσότερες πηγές ζωικής πρωτεΐνης με εξαίρεση το λίπος των ψαριών και των θαλασσινών.

Χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος σης οποίες δεν χρειάζεται να προσθέσετε λίπη ή αντικαταστήστε τα λίπη με ζωμούς λαχανικών νερό ή φρέσκο χυμό λεμονιού Περιλάβετε στη διατροφή σας μικρές ποσότητες λιπών τα οποία προέρχονται από πηγές φυτικών ελαίων προτιμώντας ιδιαίτερα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο. canola oil και σησαμέλαιο. Χρησιμοποιήστε τα ωμά. σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες και βρασμένα λαχανικά Αποφύγετε τελείως λίπη με trans λιπαρά οξέα ή λίπη που έχουν υποστεί επεξεργασία υδρογόνωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι μαργαρίνες, τα ντρέσινγκ για σαλάτες, η μαγιονέζα, τα περισσότερα εμπορικά φυστικοβούτυρα, οι συσκευασμένοι ξηροί καρποί και τα κατεψυγμένα μαγειρεμένα τρόφιμα, τα μπισκότα, τα κράκερ,  τα διάφορα σνακς, οι κονσερβοποιημένες, συ-σκευασμένες και κατεψυγμένες εντράδες, οι λευκαντικές ουσίες για καφέ σε σκόνη, κονσέρβες, ψυγείου ή κατεψυγμένες, τα αρωματισμένα μίγματα στιγμιαίου καφέ. οι μη γαλακτοκομικές κρέμες και οι επικαλύψεις των επιδορπίων. Με άλλα λόγια, ελέγχετε τις ετικέτες για λέξεις όπως “υδρογονωμένοι” ή «μερικώς υδρογονωμένα» ή «φοινικέλαιο» ή «κοκοφοινικέλαιο» ή άλλα παρόμοια έλαια που αναφέρονται ως υδρογονωμένα. Μην χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα.

Μειώστε ή αποφύγετε τελείως την κατανάλω-ση κρεατικών, ιδίως κόκκινων (π.χ μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) Τα κρέατα αυτά έχουν υψη¬λή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπών. Εκτός από τους κινδύνους υγείας που συνδέονται με την μεγάλη πρόσληψη λιπών όπως δηλώνει η έρευνα, το λίπος των ζώων είναι ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού και οι ορμόνες που τους χορηγούνται για την ταχύτερη ανάπτυξη τους Προτιμήστε ψάρι ή άπαχα πουλερικά, π.χ Κοτόπουλο.

Περιορίστε την κατανάλωση του ζωικού κρέα-τος και στραφείτε προς πιο άπαχα είδη, ιδιαίτε¬ρα ψάρι. Γενικά το ψάρι έχει υψηλή περιεκτικό¬τητα σε ένα τύπο λίπους που κοινώς αναφέρεται ως Ωμέγα-3 και το οποίο φαίνεται να συμβάλλει θετικά στη μείωση των καρδιακών επεισοδίων και των διάφορων μορφών καρκίνου. Επιλέξτε απλά, μη-αρωματισμένα, άπαχα και με χαμηλά λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί cottage, τυρί ρικότα. κρέμα γάλακτος και γιαούρτι Αναζητήστε ποικιλίες τυριών με χαμηλά λιπαρά που σήμερα είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Ή ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε μερικά από τα καινούργια τυριά σόγιας που θα βρείτε στα καταστήματα διατροφής στον τομέα των γαλοκτοκομικών προϊόντων. Αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων, τα οποίο περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. λίγα λιπαρά. και είναι άριστες πηγές ασβεστίου, σιδήρου και πρωτεϊνών.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας σόγια και τα προϊόντα της σόγιας όπως temphe. tofu. miso και γάλα σόγιας. Άλλες ποικιλίες οσπρίων: ρεβίθια φασόλια, κουκιά και μαυρομάτικα φασόλια, φασολιά γίγαντες, φάβα, φακές, κ.λπ. Προσθέστε στη διατροφή σας τουλάχιστον• 2 φλιτζάνια αγνό, άπαχο γιαούρτι, κεφίρ ή γάλα εμπλουτισμένο με οξεόφιλο λακτοβάκιλο καθη¬μερινά για τις ιδιότητες που έχουν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Σοφία Παπαδοπούλου,

Χημικός Ερευνήτρια Αγιουρβέδα

Holistic Life

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση