, ,

Ζώντας για δύο μέρες σε έναν αεροστεγώς κλεισμένο θάλαμο με 150 φυτά

Ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ Iain Stewart βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να υπερτονίσει το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των φυτών


Ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ Iain Stewart βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο για να υπερτονίσει το πόσο σημαντική είναι η παρουσία των φυτών στη Γη, και ειδικά στις μεγαλουπόλεις που μαστίζονται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τα καυσαέρια. Ένα πρωτοποριακό πείραμα έλαβε χώρα στο «Eden Project» της Κορνουάλης, το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στον κόσμο. Κατά το πείραμα ο καθηγητής παρέμεινε για 48 ολόκληρες ώρες κλεισμένος μέσα σε ένα γυάλινο «κουτί» μήκους 8 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους 2,5 μέτρων, παρέα με 150 φυτά (120 μικρά είδη και 30 μεγάλα), χωρίς να υπάρχει επιπλέον παροχή οξυγόνου, παρά μόνο αυτό που τα λουλούδια παρήγαγαν μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.
Το αεροστεγώς κλεισμένο κουτί περιείχε φυτά που παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου όπως αραβόσιτος και μπανανιές, δημιουργώντας συνθήκες τροπικής ζούγκλας στο εσωτερικό του «κουτιού». Το πείραμα είχε δοκιμαστεί πριν από αιώνες σε ποντίκια (το 18 αιώνα, συγκεκριμένα), όταν ο επιστήμονας Joseph Priestly απέδειξε ότι αυτά ήταν σε θέση να επιβιώσουν σε ένα κουτί γεμάτο από φυτά, αλλά η απουσία πρασίνου τα οδήγησε στο θάνατο.

Advertisment

Ο Iain Stewart ανέφερε στους «Times» σχετικά με την τολμηρή ενέργειά του και την εμπειρία που αποκόμισε από το πείραμα: «Τα φυτά παράγουν το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να αναπνεύσουμε. Μπορεί να βρίσκονται στο παρασκήνιο αλλά είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή μας και ο στόχος του πειράματος αυτού ήταν να τονίσει πόσο σπουδαία είναι η βλάστηση στον πλανήτη για την επιβίωσή μας. Η περιεκτικότητα σε οξυγόνο του θαλάμου μειώθηκε από 21% -η κανονική σύνθεση της ατμόσφαιρας- σε 10%-12%, το οποίο είναι ισοδύναμο με το επίπεδο οξυγόνου που συναντά κάποιος σε υψόμετρα 4.500 μέτρων, αλλά παρόλα αυτά η επιβίωσή μου στο θάλαμο κατέστη δυνατή, έστω κι αν αυτός ήταν αεροστεγώς κλεισμένος. Φανταστείτε, λοιπόν, τι κάνουν αυτά τα φυτά σε εμάς υπό κανονικές συνθήκες και πόσο ωφέλιμα είναι για τη ζωή μας».

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση