,

Μια Ινδική Ιστορία

Ο Ναράντα, ένας μεγάλος Ινδός μυστικιστής, αποφάσισε κάποτε, να πάει να συναντήσει το Θεό. Καθώς περπατούσε παίζοντας τη βήνα του, συνάντησε ένα γέροντα σοφό,

Ο Ναράντα, ένας μεγάλος Ινδός μυστικιστής, αποφάσισε κάποτε, να πάει να συναντήσει το Θεό.

Καθώς περπατούσε παίζοντας τη βήνα του, συνάντησε ένα γέροντα σοφό, που καθόταν κάτω από ένα δέντρο. Ο γέρος σοφός του είπε «μιας και πας να συναντήσεις το Θεό, κάνε του σε παρακαλώ, μια ερώτηση από εμένα. Πες του ότι, εδώ και τρεις ζωές προσπαθώ συνεχώς. Πόσο θα χρειαστεί ακόμη;»

Advertisment

Ο Ναράντα γέλασε και τον διαβεβαίωσε ότι θα ρωτούσε το Θεό για το σοφό γέροντα.

Καθώς συνέχισε την πορεία του, συνάντησε κάτω από ένα άλλο δέντρο ένα νεαρό που χόρευε και τραγουδούσε.

Αστειευόμενος ο Ναράντα τον ρώτησε «μήπως θέλεις να ρωτήσω τίποτα το Θεό για σένα;»

Advertisment

Αλλά ο νεαρός ούτε που τον είχε ακούσει και συνέχισε να χορεύει και να τραγουδάει.

Μετά από μερικές μέρες, ο Ναράντα γύρισε πίσω. Πλησίασε το γέρο σοφό και του είπε «Ρώτησα το Θεό για σένα. Μου είπε ότι χρειάζεσαι ακόμη τρεις ζωές.»

Ο γέρος εξοργίστηκε. «Αυτό είναι τελείως άδικο! Άκου ακόμη τρεις ζωές!» ξεφώνισε και πέταξε έξαλλος τα κομποσκοίνια και τις ιερές γραφές.

Ο Ναράντα προχώρησε και πλησίασε το νεαρό που ακόμη χόρευε και τραγουδούσε. «Αν και δεν μου το ζήτησες» του είπε, «εγώ ρώτησα το Θεό και για σένα. Φοβάμαι όμως να σου πω, ύστερα από την οργή που είδα στο γέροντα σοφό.»

Ο νεαρός δεν του απάντησε και εξακολούθησε το χορό και το τραγούδι του. Ο Ναράντα συνέχισε. « ‘Όταν λοιπόν Τον ρώτησα για σένα, Εκείνος μου είπε «Πες στο νεαρό ότι θα πρέπει να γεννηθεί τόσες φορές, όσες είναι και τα φύλλα του δέντρου κάτω από το οποίο χορεύει».

Ο νεαρός άρχισε να χορεύει με μεγαλύτερο πάθος. «Τόσο γρήγορα;» είπε. «Υπάρχουν τόσα πολλά δέντρα και τόσα πολλά φύλλα στον κόσμο! Τόσο λίγο μόνο; ‘Όταν θα ξαναπάς στο Θεό, σε παρακαλώ, ευχαρίστησέ Τον για μένα!

Λέγεται ότι, ο νεαρός απελευθερώθηκε εκείνη ακριβώς τη στιγμή.

Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, ο χρόνος δεν έχει καμιά σημασία, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ούτε οι τρεις ζωές δεν είναι αρκετές. Όσο προσπαθείς να εξαγοράσεις την εύνοια του Θεού, τόσο απομακρύνεσαι από το πραγματικό νόημα. Η ζωή είναι μια γιορτή! Ο πόνος, η χαρά, η θλίψη, ο ενθουσιασμός, η λύπη, η ευδαιμονία,  είναι τα συστατικά αυτής της γιορτής. Ζήσε με πάθος – ζήσει με όλο σου το είναι, χωρίς φόβο, χωρίς δισταγμούς. Δώσ’ τα όλα! Αξίζει!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση