, ,

Οι ιδιότητες του γαρίφαλου

Το γαρίφαλο (ή “μοσχοκάρφι“, καρυόφυλλο) ανήκει στα πολύτιμα, ξεχωριστά μπαχαρικά, που αναγνωρίζονται ευρέως για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους. Αποτελείται τα «μπουμπούκια» ενός αειθαλούς δέντρου,

Το γαρίφαλο (ή “μοσχοκάρφι“, καρυόφυλλο) ανήκει στα πολύτιμα, ξεχωριστά μπαχαρικά, που αναγνωρίζονται ευρέως για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους.

Αποτελείται τα «μπουμπούκια» ενός αειθαλούς δέντρου, που κατάγεται από τα δάση της Ινδονησίας.
Βοτανικά, το φυτό ανήκει στην οικογένεια «Myrtaceaeof» και στο γένος Sygyzium [Επιστημονικό όνομά του είναι Eugenia caryophyllata].

Advertisment

Τα μπουμπούκια γαρύφαλλου συλλέγονται όταν φτάσουν τα 1,5-2 εκατοστά σε μήκος. Κάθε μπουμπούκι αποτελείται από ένα μακρύ κάλυκα που καταλήγει σε τέσσερα σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω, και τέσσερα κλειστά πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή σφαίρα (θόλος) στο κέντρο. Το γλυκό άρωμα γαρύφαλλου οφείλεται κυρίως στην ευγενόλη, το γνωστό από την οδοντιατρική αιθέριο έλαιο.

Ιδιότητες του γαρύφαλου:
Η ευγενόλη που περιέχεται έχει αντιοξειδωτικές , αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορούν να δράσει σαν τοπικό αναισθητικό. Θεωρείται γενικά ότι είναι αντινευραλγικό, αναλγητικό, ισχυρό αντισηπτικό, επουλωτικό, στομαχικό, άφυσο, αφροδισιακό, διεγερτικό, παρασιτοκτόνο.

Κύριες ενδείξεις μεταξύ άλλων: Πονόδοντος, πρόληψη λοιμωδών νόσων, σωματική και διανοητική εξασθένηση (τόνωση μνήμης), δυσπεψία, γαστρικές ζυμώσεις, τυμπανισμός, ανικανότητα, μολυσμένες πληγές, έλκη.

Advertisment

Συστατικά γαρύφαλου:
Το μπαχαρικό περιέχει διάφορα αιθέρια έλαια, ωφέλιμα για την υγεία, όπως είναι η ευγενόλη. (Πρόκειται για μια ένωση που ανήκει στα φαινυλο-προπανοειδή). Στην ευγενόλη οφείλεται το ευχάριστο, γλυκό άρωμα του γαρίφαλου. Η ευγενόλη έχει τοπικές αναισθητικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ως εκ τούτου, είναι χρήσιμη στην οδοντιατρική φροντίδα και σε περιπτώσεις πρώτης ανάγκης

Μεταξύ των άλλων σημαντικών συστατικών που περιέχονται σ’ αυτό το μπαχαρικό περιλαμβάνονται :

αιθέρια έλαια: ακετυλο ευγενόλη, βήτα-καρυοφυλλένιο και βανιλλίνη, crategolic κρατεγολικο οξύ
ταννίνες: γαλλοταννικό οξύ, σαλικυλικό μεθύλιο ( θεωρείται ότι έχει αναλγητικές ιδιότητες)
φλαβονοειδή: ευγενίνη, καμφερόλη, ραμνετίνη, και ευγενιτίνη
τριτερπενοειδή: όπως ολεανολικό οξύ, στιγμαστερόλη και καμπεστερόλη και ορισμένα σεσκιτερπένια.

Τα ενεργά συστατικά του γαρίφαλου, συμβάλλουν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου καθώς και στη βελτίωση της πέψης μέσω της αύξησης της εκκρίσεως ενζύμων που συμμετέχουν σε γαστρο-εντερικές διαδικασίες. Έτσι, βοηθά στην ανακούφιση από δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. Περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως: κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικός ηλεκτρολύτης των κυττάρων και των σωματικών υγρών, που βοηθά στη φροντίδα του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από το σώμα, ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, δισμουτάση υπεροξειδίου.
To γαρίφαλο περιέχει επίσης, βιταμίνη A και β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη στον οργανισμό για τη διατήρηση της υγείας των μεμβρανών και του δέρματος και για καλή όραση.
Επιπλέον περιέχονται βιταμίνη-Κ, βιταμίνη-Β6 (πυριδοξίνη), θειαμίνη (βιταμίνη Β-1),ριβοφλαβλαβίνη και βιταμίνη-C.

Θεραπευτικές χρήσεις
Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του ή η τοπική χρήση του αιθερίου ελαίου (πωλείται στα φαρμακεία).

Αφέψημα γαρύφαλλου: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Πίνετε 3 φορές τη μέρα, 1/8 της κούπας.

Το γαρίφαλο και το γαριφαλέλαιο έχοντας ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμετωπίζει τα κοψίματα: Ρίχνετε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγετε κίνδυνο μόλυνσης.

Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο όντας πλούσιο σε ευγενόλη, έχει αντισηπτική και παυσίπονη δράση. Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό, αντικαρκινικό.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση