Βελονισμός αντί για Αδυνάτισμα

Με το βελονισμό στο αυτί μπορεί να χάσετε τα περιττά κιλά, δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Acupuncture in Medicine». Η θεραπεία με βελονισμό στα

Με το βελονισμό στο αυτί μπορεί να χάσετε τα περιττά κιλά, δείχνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Acupuncture in Medicine».

Η θεραπεία με βελονισμό στα αυτιά βασίζεται στην αντίληψη ότι το εξωτερικό αυτί αντιπροσωπεύει όλα τα μέρη του σώματος. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1956 και από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια βάρους.

Advertisment

Κορεάτες ερευνητές συνέκριναν τη θεραπεία βελονισμού πέντε σημείων στο εξωτερικό αυτί και τη θεραπεία ενός σημείου με μία εικονική θεραπεία σε υπέρβαρους ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο του 23. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ακολουθήσουν μια περιοριστική (όχι απώλειας βάρους) δίαιτα και να μην αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα στη διάρκεια των 8 εβδομάδων της θεραπείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες ζυγίστηκαν και μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της θεραπείας, καθώς και μετά από 4 εβδομάδες. Οι δείκτες που μετρήθηκαν ήταν ο ΔΜΣ, η περιφέρεια μέσης, η λιπώδης μάζα, το ποσοστό σωματικού λίπους, η αρτηριακή πίεση, ώστε να δουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο βελονισμός.

Από τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, σημαντικές διαφορές εμφανίστηκαν μετά από 4 εβδομάδες, με τις ομάδες που έκαναν θεραπεία να παρουσιάζουν μείωση στο ΔΜΣ της τάξης του 6,1% και 5,7% στην ομάδα των 5 σημείων και στην ομάδα του ενός σημείου, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονική θεραπεία, που δεν παρουσίασε κάποια μείωση του ΔΜΣ.

Advertisment

Επίσης, μετά από 4 εβδομάδες σημαντικά διέφερε και το βάρος των ομάδων που λάμβαναν θεραπεία σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Τέλος, μειώθηκε η περιφέρεια μέσης, με την ομάδα των 5 σημείων να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση.

Πηγή: vita.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση