,

Τι είναι το Rebirthing – Breathwork;

Rebirthing-Breathwork Περίπου 5000 χρόνια πριν οι άνθρωποι είχαν ήδη ανακαλύψει την επίδραση της αναπνοής στην συνειδητότητα του ατόμου, έτσι οι yogi είχαν δημιουργήσει την

Rebirthing-Breathwork

Περίπου 5000 χρόνια πριν οι άνθρωποι είχαν ήδη ανακαλύψει την επίδραση της αναπνοής στην συνειδητότητα του ατόμου, έτσι οι yogi είχαν δημιουργήσει την επιστήμη της kriya yoga, ένα είδος yoga που χρησιμοποιεί περίπλοκες και προχωρημένες τεχνικές αναπνοών και επιδρά πολύ έντονα πάνω στα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου, τόσο, που ήταν μυστική τεχνική και δεν την έδιναν σε ανθρώπους που ήταν προσκολλημένοι ακόμα στο υλικό επίπεδο και μόνο, γιατί ήταν επικίνδυνο να συμβούν ψυχικές βλάβες. Το rebirthing-breathwork είναι μια τεχνική συνειδητών αναπνοών, προσαρμοσμένη στο σύγχρονο άνθρωπο και απόλυτα ασφαλής για τον καθένα. Την συγκεκεριμένη τεχνική την έχει ανακαλύψει τη δεκαετία του ’70 ο Leonard Orr, ένας αμερικάνος που είχε ταξιδέψει πολύ στην Ινδία και είχε μαθητεύσει κοντά σε μεγάλους γκουρού των Ιμαλαίων. Ο Leonard Orr πειραματίστηκε πολύ με την αναπνοή του μέχρι να καταλήξει σε αυτήν την κυκλική αναπνοή που μας συνδέει με το υποσυνείδητό μας και απελευθερώνει κυτταρική μνήμη. Αυτή η αναπνοή φέρνει επιπλέον ενέργεια στο σώμα και μας πάει σε βαθιά χαλάρωση και μας συνδέει με το υποσυνείδητό μας ενώ είμαστε συνειδητοί, έτσι ανασύρουμε τραυματικές μνήμες και συναισθήματα θαμμένα αλλά και πρότυπα ζωής που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Advertisment

Κάθε συνεδρία είναι μια μοναδική εμπειρία και μας δείχνει τι κάνουμε στη ζωή μας βιωματικά και έτσι πολλά που γνωρίζουμε διανοητικά καταρρίπτονται, καθώς συνήθως άλλα σκεφτόμαστε και άλλα είναι αποθηκευμένα στο υποσυνείδητό μας, και άρα προβάλλονται και υλοποιούνται στην ζωή μας.

Είναι πλέον ξεκάθαρο και αποδεκτό και από την κλασική ιατρική ότι μόλις το σπερματοζωάριο χτυπήσει το ωάριο υπάρχει συνειδητότητα, άρα συναισθήματα, τα οποία όταν γεννιόμαστε έχουμε ήδη απωθήσει βαθιά στην κυτταρική μας μνήμη. Έτσι όλα τα συναισθήματα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του πατέρα, ακόμα και αν βρίσκεται μακριά, επηρεάζουν το έμβρυο και αφήνουν το αποτύπωμα τους πάνω στην ψυχή του. Αν κάθε μάνα αναλογιστεί πως ήταν η ψυχική της κατάσταση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης του κάθε παιδιού της θα συνειδητοποιήσει πόσο δυνατή είναι αυτή η επίδραση στην νέα ψυχή που αποφάσισε να έρθει στη γη.

Κατά τους πρώτους 9 μήνες το έμβρυο ζει μέσα σε ένα ,κατα τ’άλλα, ασφαλές περιβάλλον, στη σωστή θερμοκρασία και με άμεση κάλυψη όλων των αναγκών του, ξαφνικά όμως αυτό το περιβάλλον γίνεται αφιλόξενο, ο χώρος περιορίζεται και είναι επιτακτική ανάγκη να κάνει την πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του και από ζώο του νερού να έρθει σε ένα ξηρό περιβάλλον να επιβιώσει. Η διαδικασία της γέννας, καθώς και η πρώτη αναπνοή σε ξηρό περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα επίπονη και εκεί παίρνονται οι πρώτες αποφάσεις μας για τη ζωή. Ο χειρούργος μαιευτήρας Michel Odent ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για τον εξανθρωπισμό της διαδικασίας του τοκετού και την ένδειξη εμπιστοσύνης στο ένστικτο της μητέρας, καθώς η φύση διεκπεραιώνει αυτή την διαδικασία της γέννησης, όπως σε όλα τα ζωντανά πλάσματα. Η επιστήμη πρέπει να επεμβαίνει μόνο όταν κινδυνεύει η μητέρα ή το βρέφος. Ο Michel Odent κατανόησε και απέδειξε ότι το έμβρυο έχει συνειδητότητα από την στιγμή της σύλληψης και έτσι η διαδικασία της γέννας είναι η πρώτη μεγάλη μετάβαση και αφήνει έντονο το αποτύπωμα της πάνω στο βρέφος. Έτσι ένα βρέφος που γεννιέται με τον ομφάλιο λώρο τυλιγμένο στο λαιμό και κινδυνεύει να πνιγεί συνδυάζει τη ζωή με αυτή την αίσθηση, νομίζει ότι ζει μόνο όταν το πνίγει κάτι ή κάποιος, και συνήθως αυτά τα άτομα μένουν σε σχέσεις ή καταστάσεις μέσα στις οποίες ασφυκτιούν αλλά δεν φεύγουν από υποσυνείδητο φόβο μήπως πεθάνουν χωρίς αυτήν την αίσθηση.

Advertisment

Ένα παιδί που γεννιέται με πολύ πόνο, όπως για παράδειγμα σε μια στεγνή γέννα, θεωρεί ότι η ζωή είναι πόνος, έτσι προσελκύει γεγονότα και ανθρώπους που του κάνουν τη ζωή δύσκολη, ώστε να επιβεβαιωθεί η αρχική του σκέψη. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο και ο άνθρωπος απλά θεωρεί ότι “έτσι είναι η ζωή για μένα”. Όλα αυτά όμως μπορούν να θεραπευτούν καθώς αυτή η κυκλική συνειδητή αναπνοή ανασύρει αυτές τις αρχικές αποφάσεις από την κυτταρική μνήμη, και αφού έρθει στο φως μια τέτοια μνήμη έπειτα ακολουθεί η αποδοχή και η απελευθέρωση και σε αυτό βοηθούν και οι θετικές διαβεβαιώσεις που κάνουμε γραπτά αλλά και προφορικά για να απαναπρογραμματίσουμε τον υποσυνείδητο νου.

Η επιστήμη του breathwork έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει διεθνής οργανισμός που δίνει πιστοποίηση σε καινούριες τεχνικές που αφορούν την αναπνοή (https://www.ibfnetwork.com/) και κάποιοι θεραπευτές, όπως ο John Stamoulos (www.johnstamoulos.com) έχουν ενσωματώσει σύγχρονες μεθόδους ψυχοθεραπείας, όπως μέθοδο Gestault, NLP, συστημική θεραπεία κάνοντας πιο βαθιά και πιο αποτελεσματική τη διαδικασία του breathwork.

Πασχαλιά Κασίδου, Δασκάλα Iyengar Yoga, Διοργανώτρια Σεμιναρίων Breathwork

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση