,

Η χρησιμότητα του θυμού στις σχέσεις

Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την επίλυση και αποκατάσταση μιας σημαντικής μας σχέσης. Υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώσουμε θυμό για

Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την επίλυση και αποκατάσταση μιας σημαντικής μας σχέσης.

Υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώσουμε θυμό για ένα πολύ αγαπημένο μας πρόσωπο, όπως για κάποιο γονέα, κοντινό μας φίλο ή ερωτικό μας σύντροφο. Ο θυμός συνήθως αναδύεται όταν αισθανθούμε ότι ο άλλος σκόπιμα υπονομεύει το άτομο ή την αξιοπρέπεια μας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσουμε απόρριψη, προδομένοι ή παραμελημένοι, ενώ ο θυμός μας μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά ή να αποτελέσει μία διαιωνίζουσα άλυτη συνθήκη.

Advertisment

Ένας τρόπος για να καταλάβουμε τον θυμό, είναι ως μία προσαρμοστική αντίδραση. Και αυτό γιατί ο τρόπος που νιώσαμε (κριτική, απόρριψη), οδηγεί σε αισθήματα απώλειας, θλίψης, ντροπής και αναξιότητας. Όταν τέτοια συναισθήματα γίνουν αφόρητα για μας τους ίδιους, ένας τρόπος είναι να στρέψουμε τη προσοχή μας στο άλλο άτομο και να επικεντρωθούμε στα αρνητικά του στοιχεία, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπο του γεγονότος και αποκαθιστώντας την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και του προσωπικού μας ελέγχου.

Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για την επίλυση και αποκατάσταση μιας σημαντικής μας σχέσης. Για παράδειγμα, προσδιορίζοντας το πώς νιώθουμε, μπορεί να βοηθήσει το άτομο που νιώθουμε να μας πλήγωσε, να αναγνωρίσει κάποια συμπεριφορά του που ενδεχομένως να μην χειρίστηκε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Όταν όμως παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παύει να είναι βοηθητικός. Παραδείγματος χάρη, για ορισμένα άτομα, ο θυμός είναι ένα ιδιαίτερα απειλητικό συναίσθημα. Μπορεί να έχουν μάθει ότι η έκφραση του είναι επίπονη και καταστροφική. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και όταν η έκφραση του θυμού θα ήταν η πιο φυσική, απάντηση, ο θυμός κατευθύνεται προς τα μέσα και μπορεί να μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκριτική, αυταπάρνηση, και σε μια αίσθηση ανικανότητας και απώλειας. Έτσι, το άτομο νιώθει θλίψη και σταδιακά οδηγείται σε φυσική και συναισθηματική αποστασιοποίηση με επιπτώσεις τόσο στην ψυχική, όσο και σωματική του υγεία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν, ο καθένας για τον εαυτό του, να δώσει λίγο περισσότερη προσοχή στο πώς νιώθει και πώς αυτό επιδρά στον τρόπο που σχετίζεται.

Advertisment

Πηγή: psychebook

Από Ιωάννης Λουπέλης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση