,

Κρυολόγημα & Γρίπη: Πρόληψη κι Αντιμετώπιση με Διατροφή

Ο χειμώνας είναι εποχή όπου οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Για την αποφυγή κάποιας λοίμωξης, κρυολογήματος ή γρίπης, είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό

Ο χειμώνας είναι εποχή όπου οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Για την αποφυγή κάποιας λοίμωξης, κρυολογήματος ή γρίπης, είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό πετυχαίνεται με τη σωστή διατροφή, που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι κάτοικοι της Okinawa (λαός σε σύμπλεγμα νησιών στην Ιαπωνία) τρώνε 7 με 13 μερίδες λαχανικών την ημέρα. Επίσης είναι σημαντικό η διατροφή μας να είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητη, ενώ αντίθετα αν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες καταστέλλουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών και ζάχαρης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Η κατανάλωση γλυκών τροφών παρεμβαίνει στην ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να επιτίθενται κατά των εισβολέων παθογόνων και να τα καταστρέφουν.

Όταν είμαστε άρρωστοι, είναι καλύτερο να ακολουθούμε μια νηστεία πίνοντας μόνο νερό και χυμούς λαχανικών, ή έστω μια λιτή διατροφή.

Advertisment

Ένα σώμα απασχολημένο με την πέψη έχει λιγότερη ενέργεια για την καταπολέμηση των ιών και των μικροβίων. (Τα ζώα όταν αρρωσταίνουν νηστεύουν. Γιατί ο άνθρωπος να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες για να στηθεί στα πόδια του;)

Ο ιδανικός τρόπος για να μην υποστούμε κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη, ή να επισπεύσουμε την ανάρρωση στην περίπτωση που ήδη αρρωστήσαμε, είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και βότανα).

Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν:

Advertisment

Βιταμίνη C: Θεωρείται η κατεξοχήν βιταμίνη που μας προφυλάσσει από το κοινό κρυολόγημα. Ενισχύει τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ιδιαίτερα διάφορους τύπους λευκών αιμοσφαιρίων. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να λαμβάνουμε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C (σε ποσότητα πάνω από 1000mg καθημερινά).

Ο Linus Pauling, πατέρας της ορθομοριακής ιατρικής και τιμημένος με βραβείο Nobel δύο φορές, βρήκε ότι η βιταμίνη C ακόμα και σε ποσότητα 1000mg έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές με διπλές-τυφλές έρευνες ότι μειώνει την εμφάνιση κρυολογημάτων σε ποσοστό 45% και τη διάρκειά τους σε μεγάλο ποσοστό. Έχει γράψει ειδικό βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα με τίτλο “Vitamin C and the Common Cold”.

O Frederic R. Klener MD, ο οποίος για 27 χρόνια είχε χρησιμοποιήσει την βιταμίνη C για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων, αναφέρει: “Έχω εκατοντάδες ασθενείς που έχουν πάρει 10gr ή παραπάνω βιταμίνη C καθημερινά για 3 ως 15 χρόνια. Το 90% αυτών ποτέ δεν κρυολόγησε, (οι υπόλοιποι χρειάζονταν περισσότερη βιταμίνη C). Έχουν διεξαχθεί πολλές διπλές-τυφλές μελέτες που επιβεβαιώνουν τους ανωτέρω ισχυρισμούς. Παρόλα αυτά κάποιοι κύκλοι που στρέφονται κατά των διατροφικών συμπληρωμάτων, αναπόδεικτα ισχυρίζονται σε διάφορα έντυπα ότι η βιταμίνη C είναι άχρηστη για την πρόληψη του κρυολογήματος.

Μια δημοφιλής προληπτική μέθοδος είναι να παίρνουμε 1000mg βιταμίνης C κάθε οκτώ ώρες. Αν αισθανθούμε ότι έρχεται κρυολόγημα μπορούμε να πάρουμε 2000mg βιταμίνης C κάθε πρωί και να συνεχίσουμε με αυτή τη δόση μέχρι να περάσει το κρυολόγημα. Άλλοι συνιστούν όταν κρυολογήσουμε να παίρνουμε κάθε δύο ώρες, όσο είμαστε ξύπνιοι 500mg βιταμίνης C, μέχρι να φύγουν τα συμπτώματα.

Βιταμίνη Α: Όταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ονομάστηκε “φάρμακο κατά των λοιμώξεων”. Η βιταμίνη Α ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις. Αν αρρωστήσουμε, οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α (μαζί με βιταμίνη C και Ψευδάργυρο) μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη εξάλειψη της λοίμωξης. Όταν αισθανθούμε ότι μας τριγυρίζει ένα κρυολόγημα μπορούμε να πάρουμε 50000ΙU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης Α (Προσοχή, γιατί μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α είναι τοξικές, περιστασιακά όμως μια τέτοια δόση δεν θα μας βλάψει).

Μπορούμε επίσης να λαμβάνουμε βήτα-Καροτίνη (προβιταμίνη Α). Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη 50000ΙU βήτα-καροτίνης ημερησίως μπορεί να επιφέρει αξιόλογη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας Η βήτα-καροτίνη σε μεγάλες δόσεις δεν είναι τοξική.

Βιταμίνη Ε: Έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσία και αυξάνει τα επίπεδα των κυττάρων Τ. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συνδυασμένη χορήγηση 1000mg βιταμίνης C και 800IU βιταμίνης Ε, μόλις για τριάντα ημέρες, αύξησε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλους τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ψευδάργυρος: Χρειάζεται για την κατασκευή των λευκών αιμοσφαιρίων και την υποστήριξη των ουδετερόφιλων των κυττάρων Τ και των φυσικών φονικών (Ν.Κ.) κυττάρων. Το σώμα μας χρειάζεται ψευδάργυρο για να κατασκευάσει πάνω από διακόσια διαφορετικά ένζυμα, συμπεριλαμβανομένων των ένζυμων που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έξι διπλές-τυφλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης και των κρυολογημάτων. Η πιο γνωστή από αυτές τις μελέτες διεξήχθη από την κλινική Cleveland και δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου 1996 στο τεύχος του Annals of Internal Medicine. Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, 50 άτομα ξεκίνησαν να παίρνουν παστίλιες ψευδαργύρου κάθε δύο ώρες, όσο ήταν ξύπνιοι. Αυτοί που έπαιρναν ψευδάργυρο ανάρρωσαν κατά μέσο όρο σε 4,4 ημέρες, ενώ αυτοί που έπαιρναν placebo ανάρρωσαν σε 7,6 ημέρες. Δεν πρέπει να παίρνουμε πάνω από 12 παστίλιες ψευδαργύρου την ημέρα όταν είμαστε άρρωστοι. (Μία παστίλια για να είναι αποτελεσματική πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 22mg ψευδαργύρου).

Γλουταμίνη: Είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν είμαστε άρρωστοι ή έχουμε υποστεί κάποια λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται επιπλέον “καύσιμα” και αν δεν τροφοδοτηθεί με αρκετή γλουταμίνη, θα παραταθεί η ασθένεια. Συνιστώμενη δόση είναι η λήψη 5 εώς 20 gr ημερησίως.

Ginseng: Το γνωστό αυτό τονωτικό βότανο έχει και μια άλλη όχι τόσο γνωστή ιδιότητα. Μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια των κρυολογημάτων και της γρίπης και μπορεί να προστατεύσει από αυτά δρώντας ακόμα και προληπτικά, όπως αποδείξει διάφορες διπλές-τυφλές μελέτες. Συνιστάται να λαμβάνουμε 100-200mg Ginseng μία έως τρεις φορές την ημέρα.

Echinacea: Είναι το πιο δημοφιλές βότανο για την πρόληψη των κρυολογημάτων αλλά και για την επίσπευση της ανάρρωσης από ένα κρυολόγημα. Κατά τη διάρκεια της εποχής που τα κρυολογήματα είναι σε έξαρση, συνιστάται να παίρνουμε προληπτικά δύο με τρεις κάψουλες echinacea την ημέρα. Προσοχή όμως, γιατί θα πρέπει αν διακόπτουμε τη χρήση της μετά από ένα χρονικό διάστημα και μετά να συνεχίζουμε πάλι. Όταν κρυολογήσουμε μπορούμε να πάρουμε έξι ως οκτώ κάψουλες ημερησίως μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα. Η echinacea μπορεί να συνδυαστεί με Goldenseal για καλύτερα αποτελέσματα.

Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε σελήνιο και γερμάνιο, δύο ιχνοστοιχεία σημαντικά για την κατασκευή ανοσοκυττάρων. Το σκόρδο επίσης έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να εξολοθρεύσει βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μπορούμε να τρώμε ωμό σκόρδο με το φαγητό ή να το λαμβάνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής. Συνιστάται η λήψη 1400-3200mg σκόρδου ως συμπλήρωμα ημερησίως.

Πράσινο τσάι: Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού EGCG και ECG βρέθηκαν ότι αναχαιτίζουν τον ιό της γρίπης σε καλλιέργεια κυττάρων και αυτή η δράση διαπιστώθηκε σε όλους τους εξεταζόμενους υποτύπους του ιού της γρίπης, περιλαμβανομένων των Α/Η1 Ν1, Α/Η3Ν2 και Β virus.

Βήτα Γλυκάνη: Είναι ένας ισχυρό διεγέρτης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενεργοποιεί τα μακροφάγα του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει τα β- λεμφοκύτταρα. Η βήτα- γλυκάνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Ιχθυέλαιο: Ο Ray Sahelian MD, συγγραφέας του “The Common Cold Cure”, προτείνει να λαμβάνουμε κάψουλες ιχθυελαίου το χειμώνα επειδή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά των κρυολογημάτων. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Εκχύλισμα σπόρων Γκρέιπφρουτ: Είναι μικροβιοκτόνο – παρασιτοκτόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται αποτελεσματικό κατά της γρίπης καθώς και της γνήσιας γρίπης (της σοβαρότερης μορφής γρίπης). Σε εργαστηριακές δοκιμές με τον ιό γρίπης τύπου Α2, αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητά του κατά αυτού του επιθετικού τύπου παθογόνου οργανισμού. Κατά την περίοδο που έχουμε κρυολογήσει συνιστάται η λήψη 3-15 σταγόνων εκχυλίσματος σπόρων γκρέιπφρουτ 2 ως 3 φορές την ημέρα.

Η διατροφική και ορθομοριακή ιατρική με τη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων αλλά και με τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει το μέγιστο στην πρόληψη των κρυολογημάτων και της γρίπης αλλά και στην επίσπευση της ανάρρωσης στην περίπτωση που νοσήσουμε. Το μυστικό δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σημείωση: Οι πληροφορίες του άρθρου δεν έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν τις συμβουλές και την αγωγή του γιατρού. Ο συγγραφέας δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση των ουσιών που περιγράφονται στο άρθρο. Όταν λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό κλινικό διατροφολόγο ή γιατρό που γνωρίζει από συμπληρώματα διατροφής.

Βιβλιογραφία

1. L.M.Canfield, J.W.Forage, J.G. Valanzuele “Carotenoids as cellular antioxidants”. Πρακτικά της συνεδρίασης της Society of experimental Biology and Medicine 1992 200: 260-265

2. R.R.Watson, J.Benedict, J.C.Mayberry et al. “Supplementation of Vitamins C % E and cellular Immune Function in Young and Aging Men”, Ann.N.Y.Acod.Sci 1990, 498: 530-33)

3. F.Scaglione, G.Cattoneo, M Alessandria, R.Coge, “Efficacy and Safety of the Standardized Ginseng Extract G115 for potentioting Vaccination Against Common Cold and /or Influenza Syndrome”, Drugs under Experimental and Clinical Research 1996 22: 65-72

Μάριος Δημόπουλος Κλινικός Διατροφολόγος

ETRA PUBLISHING ©2006

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση