,

Πως να φτιάχνετε κρέμες προσώπου και αλοιφές

Οι χειροποίητες κρέμες για το δέρμα είναι πλουσιότερες και βαρύτερες από τις έξτρα ελαφρές «μους» κρέμες που πωλούνται στα καταστήματα καλλυντικών, αλλά είναι εξαιρετικά

Οι χειροποίητες κρέμες για το δέρμα είναι πλουσιότερες και βαρύτερες από τις έξτρα ελαφρές «μους» κρέμες που πωλούνται στα καταστήματα καλλυντικών, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και οικονομικές. Η ακόλουθη συνταγή προσφέρει μια αρκετά απαλή κρέμα η οποία θα σκληρυνθεί ελαφρώς αν διατηρηθεί στο ψυγείο, αλλά που όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα, λιώνει. Θα διαπιστώσετε ότι μια μικρή ποσότητα αρκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιήστε τη σαν κρέμα χεριών ή προσώπου για ξερό δέρμα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα φυτικά λάδια στο μίγμα (φουντουκέλαιο, λάδι από τον πυρήνα βερίκοκου), όσο χρειάζεται για 120 ml. Αν προστεθεί λίγο σιτέλαιο στη συνταγή (20 ml), θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα διευρυνθούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Όλες οι χειροποίητες κρέμες και αλοιφές έχουν διάρκεια αρκετών μηνών, αν φυλάσσονται σε δροσερό, σκιερό χώρο. Το κίτρινο κερί (που χρησιμοποιείτε στη συνταγή για κρέμα και αλοιφή) είναι πιο φυσικό από ό,τι το λευκό. Μπορεί κανείς να το βρει σε καταστήματα φυτικών προϊόντων.

Advertisment

Βασική Κρέμα Δέρματος 15 gr κίτρινο κερί 120 ml αμυγδαλέλαιο

30 ml αποσταγμένο νερό ή ροδόνερο ή νερό ανθέων πορτοκαλιάς

4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο (βλέπε χάρτη περιποίησης δέρματος)

Advertisment

Λιώνετε το κερί μαζί με το λάδι σ’ ένα βραστήρα (επισμαλτωμένο) ή βραστήρα ατμού, πάνω από νερό που σιγοβράζει (δηλαδή κάντε μπαιν μαρί)

2· Στο μεταξύ θερμαίνετε το αποσταγμένο νερό σ’ έναν άλλο βραστήρα πάνω από νερό που σιγοβράζει. Δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία, αρκεί να θερμανθεί. Αρχίστε να προσθέτετε αποσταγμένο νερό, αρχικά σταγόνα-σταγόνα, στο λάδι και στο κερί, αναμιγνύοντας με το χέρι ή μέσα σε μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα.

4. Όταν θα έχετε αναμίξει δύο περίπου κουταλάκια νερό με το λάδι και το κερί, βγάλτε το από τη φωτιά και συνεχίστε να προσθέτετε λίγο-λίγο το νερό μέχρι τέλους.

5. Μόλις αρχίσει να γίνεται το μίγμα, ρίξτε και τα αιθέρια έλαια.

6. Χωρίστε το μίγμα σε μικρά, γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα σφιχτά.

Βασική Αλοιφή (Πομάδα)

Υλικά

15 gr κίτρινο κερί

60 ml αμυγδαλέλαιο

10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο (βλέπε πίνακες προβλημάτων υγείας και θεραπειών)

Θερμαίνετε το κερί και το αμυγδαλέλαιο, όπως παραπάνω. Ανακινήστε καλά, βγάλτε το από τη φωτιά και όταν κρυώσει, προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Ύστερα τοποθετείτε το μίγμα σε αποστειρωμένο, γυάλινο βάζο και το κλείνετε σφιχτά.

Σημαντικό: Για περιπτώσεις προβλημάτων από δερματικές μολύνσεις όπως είναι η ψωρίαση, θα χρειαστείτε διπλάσια ποσότητα αιθέριων ελαίων ή επιθέτετε καθαρή λεβάντα ή τσαγιόδεντρο.

Προσοχή: Εάν δεν έχετε εμπειρία με τη χρήση των αιθέριων ελαίων, θα πρέπει να μελετήσετε τις ιδιότητές τους πριν κάνετε οποιαδήποτε χρήση και ανάλογα με τη χρήση να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του ανάλογου επαγγελματία υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση