,

Bowtech – Τεχνική Bowen: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι θεραπεύει;

 Bowtech (Τεχνική Bowen) Ο σύντομος δρόμος προς την ολιστική υγεία O κόσμος μας σήμερα! Ένα μεγάλο χωνευτήρι ιδεών, γνώσεων, καταστάσεων και προσεγγίσεων σε όλους τους τομείς,

Bowtech - Τεχνική Bowen: Τι είναι, πως λειτουργεί, τι θεραπεύει;

 Bowtech (Τεχνική Bowen)

Ο σύντομος δρόμος προς την ολιστική υγεία

O κόσμος μας σήμερα! Ένα μεγάλο χωνευτήρι ιδεών, γνώσεων, καταστάσεων και προσεγγίσεων σε όλους τους τομείς, που μας προτρέπει συνεχώς σε καινούριες αλλαγές, σε ανανεωμένη δράση, σε νέες αποκαλύψεις. Κάποιες από αυτές αποτελούνται από συνδυασμούς πραγμάτων από προηγούμενες, συχνά πανάρχαιες ανακαλύψεις, κάποιες είναι πιο πρωτότυπες ως προς τη σύλληψή τους και αρκετά συχνά τις οφείλουμε σε ανθρώπους, οι οποίοι φαινομενικά δεν κινούνται σε χώρους σχετικούς με την ανακάλυψή τους, είτε αυτό αφορά το επάγγελμα είτε αφορά στην προσωπική τους ζωή. Τα απαραίτητα στοιχεία που ωθούν κάποιον να κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη είναι η αναγκαιότητα, η θέληση και το κίνητρο ή η αγάπη για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ιστορία του Bowen, ιδρυτή του συστήματος Bowtech

Αυτό ακριβώς συνέβη με τον ιδρυτή της τεχνικής Μπόουεν, τον Τom Bowen. Εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου, ωστόσο η αγάπη του για τα έμβια όντα τον ώθησε να ασχοληθεί με τις θεραπευτικές του δεξιότητες, παρέχοντας τις υπηρεσίες του στους συναδέλφους του, κάθε φορά που συνέβαινε ένα ατύχημα. Πολύ σύντομα άρχισε να γίνεται γνωστός για τις ικανότητές του και ο κύκλος του διευρύνθηκε, καθώς όλο και περισσότερα άτομα τον επισκέπτονταν συστημένα από κάποιους άλλους. Η συνεχής έρευνά του για την τελειοποίηση της τεχνικής που είχε συνθέσει ο ίδιος με βάση τα συμπεράσματά του κατά τη διάρκεια της συνεχούς ενασχόλησής του με τον πόνο των ανθρώπων, αλλά, και των ζώων γύρω του, τον οδήγησε τελικά να ανοίξει τη δική του κλινική και να αξιοποιήσει το έμφυτο χάρισμά του με τον καλύτερο τρόπο.

Advertisment

Όταν ο Tom Bowen θεράπευε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 στο Geelong της Αυστραλίας περί τους 13.000 ασθενείς το χρόνο και αποφάσισε να εμπιστευθεί την αποκτηθείσα γνώση του στο ζεύγος των οστεοπαθητικών Ossie & Elaine Rentsch, δεν μπορούσε πιθανότατα να διανοηθεί, ότι μια εικοσαετία αργότερα η τεχνική Bowen ή Bowtech, όπως ονομάστηκε, θα κατακτούσε όλον τον κόσμο. Οι Rentsch, ιδρύοντας την Αυστραλιανή Ακαδημία Bowen και διδάσκοντας αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, κατάφεραν να διασώσουν και να διαδώσουν την τεχνική στην αυθεντική της μορφή, προσφέροντας τα φώτα τους και πραγματική ανακούφιση διαρκείας από μια πλειάδα παθήσεων, οι οποίες συχνά δεν ανταποκρίνονται (μερικά ή ολικά) σε άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το πρώτο σεμινάριο εκμάθησης της τεχνικής στην Αθήνα έγινε το 1999 από τον αναγνωρισμένο δάσκαλο της Ακαδημίας Ανδρέα Ζόππο. Οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον χρήστες άλλων συμπληρωματικών μεθόδων όπως το Σιάτσου και η Ρεφλεξολογία, οι οποίοι έψαχναν για νέους, δυναμικούς τρόπους βελτίωσης και εξάλειψης σωματικών συμπτωμάτων όπως ο πόνος, η δυσκαμψία, οι αναπνευστικές και οι πεπτικές διαταραχές, κ.λπ.

Πως λειτουργεί το Bowtech

Το Bowtech αποδείχτηκε πως πρόσφερε πολύ παραπάνω από αυτά με ένα μυστηριώδη, ανεξερεύνητο τότε ακόμη τρόπο. Το πέπλο μυστηρίου που σκέπαζε τον τρόπο λειτουργίας του Bowtech και την επίδραση της τεχνικής στο ανθρώπινο σώμα, έρχεται τώρα να σηκώσει μια εκτεταμένη έρευνα στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με βάση τις απαραίτητες μετρήσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα για μέγεθος, ανισορροπία και μυϊκή κόπωση, ανακλαστικό Hoffmann, εξετάσεις ούρων και σιέλου με σκοπό τον προσδιορισμό ορμονικών αλλαγών, κ.λπ.) σε μια δοκιμαστική ομάδα 150 ατόμων θα μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν και να αποδείξουν επιστημονικά αυτό που ο Tom Bowen γνώριζε διαισθητικά: ότι το ανθρώπινο ον αποτελεί μια ενότητα που επηρεάζεται από τις κινήσεις Μπόουεν -οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος- στην ολότητά της, καθώς κατά τη διάρκεια βαθιάς χαλάρωσης τα ερεθίσματα που δέχονται το δέρμα, οι μυς και οι τένοντες φτάνουν μέσω του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο. Αυτός με τη σειρά του τροφοδοτεί με το κατάλληλο αυτοθεραπευτικό μήνυμα την περιοχή ή το σημείο του σώματος που έχει ανάγκη εξισορρόπησης και ίασης. Τα μηνύματα ταξιδεύουν μέσα στο σώμα με εξαιρετική ταχύτητα και αυτό φαίνεται να οφείλεται στην αόρατη σύνδεση (ή μήπως κοινή συνειδητότητα;) που διαθέτουν τα κύτταρα ενός ατόμου μεταξύ τους.

Advertisment

Ταχύτατα είναι και τα αποτελέσματα του Bowtech και αυτός είναι ο πρώτος λόγος στον οποίο η τεχνική οφείλει τη μοναδικότητά της. Ο Tom Bowen συνήθιζε να λέει πως οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούσαν τη βοήθειά του είχαν αισθητή βελτίωση μετά την πρώτη συνεδρία και τους ζητούσε να επανέλθουν μόνο αν το πρόβλημά τους δεν είχε λυθεί. Το 80% των παθήσεων που καλούνταν να θεραπεύσει μπορούσε να ξεπεραστεί με τρεις συνεδρίες. Το υπόλοιπο 20% αφορούσε χρόνιες παθήσεις ή επίμονες καταστάσεις με ψυχολογικές προεκτάσεις, όπου οι ασθενείς είχαν περισσότερο όφελος από την ασθένεια παρά από την ίασή τους.

Ο δεύτερος είναι ότι σε αντίθεση με το μασάζ, το σιάτσου ή τη ρεφλεξολογία -για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις συμπληρωματικές μεθόδους- όσο λιγότερες κινήσεις κάνουμε πάνω στο σώμα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουμε, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται να επεξεργαστεί απλές και σαφείς πληροφορίες.

Επίσης, σύμφωνα με τη θεωρία του Bowtech, η ήπια, μη διεισδυτική προσέγγιση, δίνει την ευκαιρία στους συσπασμένους μυς να χαλαρώσουν πιο εύκολα και σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τις πολύ δυναμικές μαλάξεις, οι οποίες καταπονούν το ήδη συσπασμένο σώμα προσπαθώντας να το «ζυμώσουν» και να το μαλακώσουν με τη βία, παράγοντας μεν ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο δεν έχει την αναμενόμενη διάρκεια. Έτσι η θεραπεία εκτός από χρονοβόρα γίνεται και επίπονη και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για ένα μέρος του ανθρώπινου συνόλου που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί και «δοκιμάσει τα πάντα χωρίς επιτυχία».

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Βοwtech είναι οι ολιγόλεπτες παύσεις ανάμεσα στα σύνολα των κινήσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην αποδοχή και επεξεργασία των διαδικασιών από το σώμα και στη μεγιστοποίηση της χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια των παύσεων ο θεραπευτής καλείται να εγκαταλείψει το χώρο της θεραπείας, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στο δέκτη να ηρεμήσει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να χαράξει και να διεξάγει το σώμα την προσωπική του θεραπευτική πορεία. Η ασφάλεια που παρέχει η εφαρμογή του Bowtech το καθιστά ιδανική θεραπευτική μέθοδο σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, από νεογνά μέχρι ηλικιωμένους.

Οι καταστάσεις που ανταποκρίνονται θετικά στο Bowtech είναι εξαιρετικά πολλές, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε χαρακτηριστικά τις παρακάτω:

  • Ανισορροπίες σπονδυλικής στήλης (κύφωση, σκολίωση) / πόνοι αυχένα, πλάτης, μέσης
  • Δυσκαμψία ώμου / Παγωμένος ώμος
  • Επικονδυλίτιδες / Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Ανισορροπίες και πόνοι ισχίων, γονάτων, αστραγάλων / Αθλητικοί τραυματισμοί
  • Ανισορροπίες κροταφογναθικής άρθρωσης
  • Πονοκέφαλοι / Ημικρανίες
  • Άσθμα / Αλλεργική ρινίτιδα
  • Διαταραχές του πεπτικού, αναπαραγωγικού, ουροποιητικού συστήματος
  • Συμπτώματα άγχους και έντασης

Το Bowtech δεν είναι μόνο μια προληπτική μέθοδος διατήρησης της υγείας. Δίνει λύσεις τόσο σε προβλήματα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, όπως οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων όσο και σε χρόνιες παθήσεις, εκεί όπου άλλες θεραπείες θεωρούν την κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Η συστηματική χρήση της τεχνικής, βέβαια, επιφέρει αποτελέσματα διαρκείας τόσο στο φυσικό όσο και στο συναισθηματικό και το νοητικό σώμα, αναζωογονώντας και ενεργοποιώντας μηχανισμούς παραμελημένους ή «κακοποιημένους», τόσο με τη μεταφορική όσο και με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, όπως το ενδοκρινικό σύστημα και το μεταβολισμό. Είναι άρα χρήσιμο και σαν υποστηρικτική θεραπεία, π.χ. σε περιπτώσεις όπου συνιστάται από το θεράποντα ιατρό συγκεκριμένη διατροφή και δίαιτα.

Για να κάνει την τεχνική του ακόμα πιο αποτελεσματική ο Tom Bowen έδινε στους ασθενείς του συμβουλές όπως το να πίνουν πολύ νερό για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματος και απλές συνταγές με υλικά που μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε σπίτι, για να καταπραΰνουν ανεπιθύμητα συμπτώματα (το ωμό παντζάρι για τον καθαρισμό των νεφρών, το μηλόξιδο για τους μώλωπες και τα χτυπήματα ή τη μαγειρική σόδα για τα οιδήματα), υλικά που πιθανότατα χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας στο παρελθόν και την αξία των οποίων ανακαλύπτουμε τώρα εκ νέου. Οι «οικιακές» αυτές θεραπείες του Bowen έχουν καταγραφεί από το ζεύγος Rentsch παράλληλα με την τεχνική του.

Τα παραδείγματα και οι κλινικές αποδείξεις για την αξία της τεχνικής είναι απειράριθμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Το Σωματείο Βοwtech Ελλάδας είναι ο φορέας που δημιουργήθηκε για την παροχή πληροφοριών και την προώθηση της έρευνας σε πανελλήνιο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι γιατροί και φυσιοθεραπευτές παίρνουν μέρος στα σεμινάρια εκμάθησης του Bowtech με σκοπό να αποκτήσουν επιπρόσθετα εργαλεία και βοηθήματα πρακτικής εφαρμογής για να ανακουφίσουν τον πόνο.

Μπορούν να εκπαιδευτούν επίσης φοιτητές, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, ψυχολόγοι, αθλητές, δάσκαλοι και μια πλειάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται τόσο για τη δική τους υγεία όσο και για αυτήν του στενού τους κύκλου και αυτό γιατί το Bowtech συνδυάζει απρόσμενα υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας με οικονομία χρόνου τόσο στην εκμάθηση όσο και στην εφαρμογή του. Το άλλο καλό νέο είναι ότι το 75% των κινήσεων της τεχνικής μπορεί να εφαρμοστεί στο σώμα από το ίδιο το άτομο την ώρα ακριβώς που είναι απαραίτητο: Τώρα!

Bowtech και Ημικρανίες

Bowenwork για την ανακούφιση από ημικρανίες

Οι ημικρανίες χαρακτηρίζονται από έντονους πονοκεφάλους με αίσθηση παλμού, επιδεινούμενους από την κίνηση και συχνά συνοδευόμενοι από ναυτία, εμετούς, οπτικές διαταραχές, παραισθησία στο πρόσωπο και στα άνω άκρα, φωτοφοβία, φωνοφοβία και οσμοφοβία (υπερευαισθησία στις οσμές), τα οποία μπορούν να διαρκέσουν έως και 72 ώρες.

Η έναρξή τους σχετίζεται με υπερδιεγερσιμότητα και νευρογενή φλεγμονή στον φλοιό και το στέλεχος του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε Φλοιώδη Κινούμενη Καταστολή (Cortical Spreading Depression – CSD). Τα μηνιγγικά αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται εξαιτίας της απελευθέρωσης αγγειοδραστικών νευροπεπτιδίων, τα οποία αυξάνουν την αγγειακή διαπερατότητα και την φλεγμονώδη αντίδραση. Ένα εκπολωτικό κύμα CSD, προερχόμενο από τον ινιακό φλοιό, εξαπλώνεται κατά μήκος του φλοιού καταστέλλοντας στο πέρασμά του την νευρωνική δραστηριότητα για μερικά λεπτά και παροδικά μειώνει την εγκεφαλική αιματική ροή (ισχαιμία).

Αυτό ακολουθείται από κλονική δυσλειτουργία -ταχεία συστολή και χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο- οδηγώντας σε ευαισθητοποίηση του τρίδυμου νεύρου, κάτι που γίνεται αισθητό ως πόνος από τους νευροϋποδοχείς πόνου στα κρανιακά αιμοφόρα αγγεία, στις μήνιγγες και τις κρανιοαυχενικές αρθρώσεις.

Η θεραπεία συντελείται με τους πελάτες ξαπλωμένους ή καθιστούς, φορώντας χαλαρά ρούχα, χωρίς την χρήση λαδιών και λοσιόν. Οι αντιδράσεις στην θεραπεία μπορεί να παρατηρηθούν κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά την συνεδρία ή μερικές μέρες μετά. Μια συνεδρία Bowenwork διαρκεί από 25’ έως 45’. Πολλά προβλήματα βελτιώνονται εντός 1-2 συνεδριών, ενώ για πιο χρόνιες καταστάσεις χρειάζονται από 3-8 συνεδρίες.

Το Bowenwork μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αντιμετωπισθεί ολόκληρη η εικόνα συμπτωματολογίας του πελάτη και όχι μόνο περιοχές οξέος πόνου και δυσλειτουργίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Bowtech και αρθρίτιδα

Θεραπεία Bowtech για την αρθρίτιδα

Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή σε άρθρωση, συχνά προκαλούμενη από φθορά, τραυματισμό ή μόλυνση. Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως ξεκινά ή χειροτερεύει με τα χρόνια, εμφανιζόμενη για πρώτη φορά μετά την μέση ηλικία. Καθώς το σώμα γερνάει και γίνεται πιο αργό, συχνά αρχίζει να πονάει όλο και περισσότερο, με παλιούς τραυματισμούς ή κατάγματα να παρουσιάζουν μετά από χρόνια για πρώτη φορά προβλήματα.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι τόσο άσχημος, που υπολογίζεται ότι το 25% του συνόλου των επισκέψεων στους φυσίατρους αφορά προβλήματα αρθρίτιδας. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα στεροειδή συχνά απαλύνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα, αλλά τείνουν να προκαλούν παρενέργειες οι οποίες συχνά είναι τόσο δυσάρεστες όσο και τα αρχικά συμπτώματα τα οποία θεωρείται ότι θεραπεύουν.

Η τεχνική Bowtech δουλεύει με το να διεγείρει την φυσική ενέργεια του σώματος, βελτιώνοντας την στάση και επαναφέροντας τα όργανα στην σωστή τους θέση. Οι κινήσεις του Bowtech βοηθούν στην απελευθέρωση του ουρικού οξέος που συγκεντρώνεται στις αρθρώσεις και το οποίο προκαλεί ακαμψία και πόνο. Παρά την ύπαρξη διαφορετικών τύπων αρθρίτιδας, η τεχνική Bowtechμπορεί να επιφέρει ανακούφιση με την απελευθέρωση της τάσης από τους γύρω ιστούς ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σώμα. Η τεχνική χαλαρώνει τους συσπασμένους μύες και τένοντες και βελτιώνει την λεμφική απορροή στις πρησμένες αρθρώσεις. Έτσι, όταν υπάρχει κατεστραμμένος χόνδρος και τα οστά συνεχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους, η τεχνική Bowtechείναι αποτελεσματική στο να ανακουφίζει τον πόνο και να αποκαθιστά την λειτουργικότητα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Bowtech και Περιτονία

https://enallaktikidrasi.com/2017/05/bowtech-bowen/

Πολύ απλά, περιτονία είναι ο συνδετικός ιστός.
Περιτονία είναι ένα λεπτό ύφασμα από μαλακό συνδετικό ιστό που σχηματίζει ένα δίκτυο σε όλο το σώμα. Κατοικεί κάτω από το δέρμα μας. Σχηματίζει μια θήκη γύρω από τους μυς, καθώς και ομάδες των μυών. Περιτυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα. Περιβάλλει τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τα περιφερικά νεύρα. Είναι ένα πλαίσιο που προστατεύει τους μυς και τα όργανα. Είναι ένα πλαίσιο που παρέχει στον οργανισμό τόσο τη σταθερότητα όσο και την κίνηση.
Είναι η κόλλα που μας κρατάει.

Η περιτονία είναι ένα τρισδιάστατο ύφασμα από ίνες και τζελ που αποτελείται από τρία κύρια μέρη – το κολλαγόνο, την ελαστίνη και μια ουσία, το μεσοκυττάριο υγρό. Το πιο κυρίαρχο υλικό είναι το κολλαγόνο. Οι ίνες κολλαγόνου είναι ισχυρές και σχηματίζουν σφιχτά υφασμένες δέσμες που δημιουργούν ένα ινώδη ιστό. Η ελαστίνη είναι ένας τύπος ίνας που είναι σε θέση να διαταθεί και να επανέλθει. Αυτή παρέχει ένα μεγάλο μέρος της ελαστικότητας σε κάποια σημεία της περιτονίας, ειδικά σε περιοχές όπως το δέρμα, το αυτί και σε μερικούς συνδέσμους.

Επίσης σημείο-κλειδί σε αυτό το σύστημα είναι ένα υδαρές τζελ που αναφέρεται ως μεσοκυττάριο υγρό. Το υλικό αυτό παρέχει λίπανση στις ίνες του κολλαγόνου, καθώς και απορρόφηση των κραδασμών (όπως το αρθρικό υγρό στις αρθρώσεις). Περιέχει γλυκοαμινογλυκάνες, οι οποίες περιλαμβάνουν μια ουσία μπορεί να έχετε ακούσει από διαφημίσεις προιόντωνπεριποίησης της επιδερμίδας – το υαλουρονικό οξύ.
Μαζί σχηματίζουν ένα δίκτυο που είναι ισχυρό και ευέλικτο.

Οι κινήσεις Bowen είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το σώμα μέσω της περιτονίας.
Οι περισσότεροι που κάνουν θεραπεία Bowen συνειδητοποιούν ότι οι αισθήσεις συχνά γίνονται αντιληπτές σε ένα πολύ διαφορετικό μέρος του σώματος από εκείνο στο οποίο έγινε η κίνηση. Και αυτό είναι συχνά μια ένδειξη για το πού το σώμα αισθάνεται περιορισμένο.

Μέσα από το έργο που τεκμηριώνεται στο βιβλίο Anatomy Trains, αναγνωρίζονται γνωστά μοτίβα και σχέδια της περιτονίας. Τραύματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε γραμμές έλξης, και στη συνέχεια συμπτώματα που εμφανίζονται κάπου αλλού. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει πόνο στο γόνατο, μήνες μετά από αθεράπευτο χτύπημα στο λαιμό. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς κάποιος έχει αναπτύξει καμπούρα χρόνια μετά από χειρουργική επέμβαση κάλλου.

Αυτές οι γραμμές περιτονίας χρησιμοποιούνται από πολλούς θεραπευτές Bowen για να συνδέσουν την περιοχή όπου ο ασθενής γνωρίζει ότι έχει ένα πρόβλημα, με άλλες περιοχές που ο θεραπευτής βλέπει ή αισθάνεται ότι είναι περιορισμένες. Ορισμένες από αυτές τις ενδιαφέρουσες επιπτώσεις των θεραπειών Bowen, όπου κινήσεις προκαλούν επιπτώσεις σε άλλα σημεία του σώματος, αποκτούν νόημα μέσα από την κατανόηση αυτών των διασυνδέσεων.
Οι γραμμές που διατρέχουν το σώμα μπορούν να εξηγήσουν πώς η θεραπεία που γίνεται σε μια ωμοπλάτη επιτρέπει την απελευθέρωση ενός μπλοκαρίσματος στους οπίσθιους μηριαίους. Μπορούν να εξηγήσουν πώς η θεραπεία που εστιάζει στην επανεξισορρόπηση της λεκάνης επιτρέπει σε ένα ώμο να επιστρέψει στη σωστή θέση με βελτιωμένο εύρος κίνησης. Μπορούν να εξηγήσουν πώς η δουλειά που κάνει ο θεραπευτής στη γνάθο μπορεί να βοηθήσει την επιστροφή του σώματος σε όρθια θέση.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Bowtech και Άγχος

Το άγχος είναι ένας φυσικός τρόπος με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ή στον κίνδυνο. Όταν με κάποιο τρόπο αισθάνεστε απειλή, το σώμα είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκριθεί με φυσιολογικές αλλαγές  -ο τρόπος του σώματος να σας προστατεύει- μέχρι να παρέλθει η απειλή.

Μια φορά κι έναν καιρό την εποχή των σπηλαίων, απειλή μπορεί να αποτελούσε η ξαφνική εμφάνιση μιας τίγρης με αιχμηρά δόντια. Η αγχώδης αντίδραση διέγειρε το σώμα για την επείγουσα κατάσταση, αυξάνοντας την δύναμη και την αντοχή, επιταχύνοντας τον χρόνο αντίδρασης ώστε κυριολεκτικά να σωθεί η ζωή σας. 

Το σώμα δεν είναι πάντα ικανό να διακρίνει καθαρά μεταξύ ενός καθημερινού στρεσογόνου παράγοντα και ενός γεγονότος απειλητικού για την ζωή. Όταν είστε αγχωμένοι για κάποια καθημερινά γεγονότα, το σώμα μπορεί ακόμα να αντιδρά σαν να αντιμετωπίζετε μια κατάσταση ζωής ή θανάτου.

Όταν σκεφτόμαστε το άγχος στην καθημερινή ζωή, συνήθως τείνουμε να το θεωρούμε ως κάτι αρνητικό –ένας απλήρωτος λογαριασμός, ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα στην δουλειά ή ένας τσακωμός. Παρ’ όλα αυτά, οτιδήποτε επιφέρει υψηλές απαιτήσεις σε ένα άτομο μπορεί να είναι κάτι το στρεσογόνο. Θετικά γεγονότα μπορεί να είναι εξίσου στρεσογόνα –όπως το να παντρεύεται κανείς, η αγορά ενός σπιτιού ή το να παίρνει κάποιος προαγωγή. Το άγχος όμως δεν προέρχεται μόνο από εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί να εξαρτάται και από εσωτερικούς παράγοντες –το να ανησυχούμε για κάτι που μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί ή το να έχουμε απαισιόδοξες σκέψεις.
Το επαναλαμβανόμενο βίωμα 
αυτής της αντίδρασης «πάλη/φυγή/πάγωμα» στην καθημερινή ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Η θεραπεία Bowtech είναι μια άλλη μέθοδος η οποία μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση της αγχώδους αντίδρασης του σώματος.
Οι ήπιες κινήσεις του 
Bowtech βοηθούν στο να αποκατασταθεί η ισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, παρακινώντας μια αλλαγή από την αγχώδη κατάσταση «πάλη/φυγή/πάγωμα» στην επικράτηση της κατάστασης «ξεκούραση-αποκατάσταση». Δεν είναι σπάνιο για τους πελάτες να πέσουν σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης κατά την διάρκεια της συνεδρίας, με πολλούς ακόμα και να αποκοιμιούνται.  Ακόμα και με αυτές τις λίγες κινήσεις, ολόκληρο το σώμα αφήνεται και χαλαρώνει.

Η θεραπεία Bowtech δεν βγάζει απλώς το σώμα από την κατάσταση «πάλης-φυγής». Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων και των προειδοποιητικών σημείων υπερφόρτωσης, καθώς και στις συνέπειες που μπορεί να έχει το σώμα λόγω του χρόνιου άγχους. Η αναπνοή, η στάση του σώματος, η πέψη και οι πόνοι μπορούν να βελτιωθούν μέσω μιας από-φορτιστικής θεραπείας Bowtech

Τεχνική Bowen και προεμμηνοροϊκό σύνδρομο

Το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο είναι η ονομασία που δίνεται στο σύνολο των συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν μια γυναίκα έως και 2 εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου της. Το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο επηρεάζει τις περισσότερες γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους και για ορισμένες μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό: σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Μία στις είκοσι γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα τόσο σοβαρά, ώστε να μην ζουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Οι τεχνικές Bowtech που βοηθούν είναι οι διαδικασίες Λεκάνης, Νεφρών και Ψοΐτη.

© Όλα τα παραπάνω κείμενα προέρχονται από το Σωματείο Bowtech Ελλάδος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση