,

Aivanhov: Τα Οφέλη της Νηστείας

Πολλοί διαπιστώνουν ότι, όταν νηστεύουν, έχουν πόνους στη ράχη ή ταχυπαλμίες ή πονοκεφάλους… Καθώς αυτά είναι μια ειδική γλώσσα της φύσης πού δεν την

Πολλοί διαπιστώνουν ότι, όταν νηστεύουν, έχουν πόνους στη ράχη ή ταχυπαλμίες ή πονοκεφάλους… Καθώς αυτά είναι μια ειδική γλώσσα της φύσης πού δεν την καταλαβαίνουν, λένε: «Ποτέ πια δεν θα νηστέψω.» Να ένας κακός συλλογισμός. Αυτές οί αδιαθεσίες είναι προειδοποιήσεις της φύσης πού σας ειδοποιεί ότι μια μέρα θα υποφέρετε σ’ αυτά τα όργανα όπου τώρα νιώθετε έναν πόνο. Λοιπόν, αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας, νηστέψετε λίγες ήμερες.” Αν υποφέρετε λοιπόν σε κάποιο όργανο, να ξέρετε ότι από εκεί μπορεί να έρθει ή άρρώστια, και πάρτε προφυλάξεις.

Υπό τον όρο ότι ή νηστεία γίνεται με λογική, δεν είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να σας κάνει κανένα κακό. ‘ Η απόδειξη, είναι ότι οι’ αδιαθεσίες παρουσιάζονται περισσότερο τις δυο πρώτες ήμερες και στη συνέχεια εξαφανίζονται. “Αν αυτές οί αδιαθεσίες προέρχονταν από τη νηστεία, θα έπρεπε να δυναμώνουν όσο περνούν οί ήμερες, ενώ, αντίθετα, ή ειρήνη και ή ηρεμία σας γεμίζουν. Κανείς δεν πέθανε επειδή νήστεψε μερικές ήμερες, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν γιατί έφαγαν πολύ!

Advertisment

Στήν αρχή, το να νηστεύει κανείς, μπορεί να φανεί οδυνηρό, γιατί ό οργανισμός βρίσκεται ξαφνικά αναστατωμένος από τον «καθαρισμό» πού γίνεται και στον οποίο δεν ήταν συνηθισμένος. Δεν πρέπει όμως να κρίνετε με τις πρώτες ενδείξεις για να πείτε ότι ή νηστεία είναι επικίνδυνη. Αντίθετα, τα πρόσωπα πού αισθάνονται αδιαθεσίες έχουν περισσότερη ανάγκη να νηστέψουν, γιατί αυτές οί διαταραχές προέρχονται από την υπεραφθονία των κατάλοιπων πού πέφτουν ξαφνικά μέσα στο αϊμα με αυτό τον «καθαρισμό». Πολλοί άνθρωποι, πού εμπιστεύονται μόνο στα φαινόμενα νομίζουν ότι, νηστεύοντας, θα εξασθενήσουν. Και αυτό είναι αλήθεια στην αρχή, υστέρα όμως από λίγες ήμερες ξανανιώνουν και γίνονται φωτεινοί, και ευχάριστοι στην όψη.

Αυτοί πού θέλουν να νηστέψουν πρέπει να καταλάβουν τα μηνύματα. “Αν αισθάνονται αδιαθεσίες, δεν πρέπει να τρομάξουν αλλά να εξακoλουθήσουν μέχρις ότου αυτές σταματήσουν. “Αν διακόψουν τη νηστεία, κάνουν σαν όλους αυτούς πού, μόλις τους πιάσει πυρετός, αρχίζουν και παίρνουν χάπια για να τον σταματήσουν. Βέβαια, αισθάνονται αμέσως καλύτερα, αλλά δεν ξέρουν ότι, σταματώντας τον πυρετό με αυτό τον τρόπο, ετοιμάζουν κάποια «καλή» αρρώστια για αργότερα.

‘ Αφήστε τον οργανισμό σας να αντιδράσει μόνος του. “Οταν ό οργανισμός είναι παραφορτωμένος, αντιδρά προσπαθώντας να αποβάλει και να διαλύσει όλα τα κατάλοιπα, γΓ αυτό και ή θερμοκρασία ανεβαίνει. Πρέπει αύτη τη θερμοκρασία να την ανεχθείτε, είναι ή απόδειξη ότι γίνεται το «καθάρισμα». Για να βοηθήσετε τον οργανισμό στην εργασία του, μπορείτε να πίνετε νερό βρασμένο και πολύ ζεστό. Πίνετε συνέχεια πολλά φλιτζάνια και ό πυρετός θα πέσει πολύ γρήγορα: όλοι οί αγωγοί θα διασταλούν και το αΊμα θα μπορεί να κυκλοφορεί εύκολα, παρασύροντας τα κατάλοιπα προς τις φυσικές εξόδους και τους πόρους.

Advertisment

Είναι, επίσης, πολύ καλό να πίνετε ζεστό νερό όταν νηστεύετε. Το βράζετε λίγα λεπτά και αφήνετε στη συνέχεια να κατακαθίσουν τα άλατα. “Οταν πλένετε πιάτα με λίπη και με κρύο νερό, δεν καθαρίζουν καθόλου. Χρειάζεται ζεστό νερό για να διαλύσει τα λίπη. Το “ίδιο συμβαίνει και στον οργανισμό: το ζεστό νερό διαλύει πολλά στοιχεία και ύλες πού το κρύο νερό αφήνει ανέπαφα. Τα παρασύρει στη συνέχεια προς τα έξω από τους πόρους, τα νεφρά, κ.τ.λ., και αισθάνεστε καθαρισμένος, ξανανιωμένος. Μπορείτε, μάλιστα, να πίνετε ζεστό νερό κάθε μέρα νηστικοί. Καθώς το ζεστό νερό καθαρίζει τους αγωγούς, είναι επίσης ένα εξαιρετικό φάρμακο εναντίον της αρτηριοσκλήρυνσης και των ρευματισμών^

Στήν αρχή, δεν είναι και τόσο ευχάριστο να πίνει κανείς ζεστό νερό, σιγά σιγά όμως αισθάνεστε μια τέτοια ευεξία ώστε αυτό γίνεται μια πραγματική απόλαυση. Το ζεστό νερό είναι το πιο φυσικό φάρμακο κα) το πιο ακίνδυνο, άλλα επειδή είναι πολύ απλό και πολύ φτηνό, γΓ αυτό “ίσως και κανείς δεν το παίρνει στα σοβαρά. “Ενας άπό τους αδελφούς μας θεραπεύτηκε με το ζεστό νερό άπό μιαν αρρώστια πού ό γιατρός του δεν κατόρθωνε να θεραπεύσει με άλλα φάρμακα. “Οταν πήγε να τον ξαναδεί, του είπε τι έκανε, κι αυτός ό γιατρός, πού ήταν ένας άπό τους φίλους του, του ομολόγησε: «Ναί, ξέρω τα θαύματα πού μπορεί να κάνει το ζεστό νερό σε πάρα πολλές περιπτώσεις, άλλα δεν θα θέλατε όμως να πληρωθώ μια επίσκεψη άπό έναν πελάτη γράφοντας του στη συνταγή να πίνει μόνο ζεστό νερό!»

“Οταν νηστεύουμε, το φυσικό σώμα στερείται, βεβαία, αλλά το αίθερικό σώμα έρχεται να αναπληρώσει αυτές τις στερήσεις φέρνοντας άλλα στοιχεία, πιο αγνά, πιο αιθέρια. Το αϊθερικό σώμα έχει σαν ρόλο να επαγρυπνεί πάνω στο φυσικό σώμα και να του ξαναγεμίζει τις δεξαμενές του με ενέργειες.’ Η νηστεία, λοιπόν, δίνει μια

ώθηση στο αίθερικό σώμα πού αρχίζει να εργάζεται, έτσι ή δραστηριότητα μετατοπίζεται, και ταυτόχρονα το φυσικό σώμα αναπαύεται.

Είναι φανερό πώς, αν παρατείνετε τη νηστεία για πολύ καιρό, το αίθερικό σώμα παραφορτώνεται με εργασία, ενώ το φυσικό σώμα δεν κάνει τίποτα, πράγμα πού καΊ αυτό δεν είναι καλό. Το φυσικό κα’ι το αίθερικό σώμα είναι δυο συνεταίροι, κι αν ό ένας μόνο άπό τους δύο εργάζεται, ή ισορροπία διαταράσσεται. Πρέπει λοιπόν ή δραστηριότητα να μοιράζεται αρμονικά μεταξύ των δύο.

Για να τελειώσω, θα σας πω λίγα λόγια για το τί πρέπει να κάνετε όταν τελειώσετε μια νηστεία πολλών ήμερων, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί κανείς και να πεθάνει αν αρχίσει και τρώει αμέσως κανονικά. Την πρώτη μέρα είναι καλό να πάρετε μερικά φλιτζάνια άπό έναν ελαφρύ ζωμό. Την δεύτερη μέρα μπορείτε να πάρετε μια σούπα με φρυγανιές, και τέλος, την τρίτη μέρα, μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε κανονικά, άλλα με μια τροφή ελαφριά και σε μετρία ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο, δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο.

“Υστερα από μια τέτοια νηστεία, αισθάνεστε νέες αισθήσεις αιθέριες, έχετε αποκαλύψεις καί, προπαντός, αισθάνεστε αναζωογονημένοι, ανάλαφροι, σαν τα υλικά πού βάραιναν τον οργανισμό να έχουν εξαφανιστεί, σαν τα κατάλοιπα και οι ακαθαρσίες να έχουν καεί. Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μελετήσει κανείς πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά η άγνοια και ο φόβος εμποδίζουν τους ανθρώπους ν’ ανανεωθούν με τη νηστεία, ενώ πολλοί πνευματικοί και μυστικιστές είχαν αυτή τη συνήθεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο  του Aivanhov “Η μαγική και Αλχημική έννοια της διατροφής” Συλλογή Izvor Εκδόσεις Prosvet Hellas

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση