,

Τάι Τσι Τσουάν και αποκατάσταση της υγείας

Από το περιοδικό Holistic Life Το Τάι Τσι Τσουάν (ΤΤΤ) είναι αποτελεσματικό στην βελτίωση της ικανότητας και της επάρκειας για άσκηση, ενώ συγχρόνως μειώνει το άγχος,

Από το περιοδικό Holistic Life

Το Τάι Τσι Τσουάν (ΤΤΤ) είναι αποτελεσματικό στην βελτίωση της ικανότητας και της επάρκειας για άσκηση, ενώ συγχρόνως μειώνει το άγχος, μετριάζει την κατάθλιψη και βελτιώνει τη διάθεση. Μπορεί να μειώσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών, διευκολύνοντας ένα τρόπο ζωής που προωθεί την ευεξία μεταξύ ανθρώπων κάθε ηλικίας. Είναι μη-ανταγωνιστική άσκηση που εφαρμόζεται στο ρυθμό που επιθυμούμε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε χωρίς να απαιτείται μεγάλος χώρος. Το ΤΤΤ παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι μέθοδος αποκατάστασης από μόνο του. Στη συνέχεια, περιγράφονται οι μηχανισμοί με τους οποίους η άσκηση του ΤΤΤ επιδρά στη σωματική και ψυχολογική κατάσταση κάθε ατόμου.

Advertisment

Θετικές επιδράσεις- η λειτουργία του ΤΤΤ στην αποκατάσταση

1. Ρυθμίζοντας τον μυϊκό τόνο των σκελετικών μυών. Χάρη στον μυϊκό τόνο διατηρούμε την στάση του σώματος. Ερεθίσματα προερχόμενα από τις κινήσεις της άσκησης του ΤΤΤ μεταφέρονται μέσω των κεντρομόλων δεματίων στον εγκέφαλο και στην παρεγκεφαλίδα, όπου βοηθούν στη ρύθμισή του.

2. Βελτιώνοντας τον συντονισμό της κίνησης. Το Κεντρικό Νευρικό σύστημα, είναι υπεύθυνο για την ερμηνεία όλων των εξωτερικών νευρικών ερεθισμάτων, όπως επίσης και για τον έλεγχο του μυϊκού συστήματος ώστε να συντονιστούν όλες οι κινήσεις. Όσο πιο δύσκολη είναι μια κίνηση, τόσο οι κινητικές δεξιότητες ενός ατόμου αναπτύσσονται κατά την προσπάθεια εκτέλεσής της. Οι ασκούμενοι στο ΤΤΤ εμπλέκονται με πολύ λεπτές, ακριβείς και πολλές φορές δύσκολες κινήσεις, χρησιμοποιώντας το συναίσθημα και πλήρη συγκέντρωση, με αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου κινητικές δεξιότητες.

3. Βελτιώνοντας την ισορροπία. Ο θετικός μηχανισμός δράσης του ΤΤΤ είναι παρόμοιος με τους παραπάνω. Οι κινήσεις διάφορων επιπέδων δυσκολίας του ΤΤΤ προωθούν την σταδιακή βελτίωση της ισορροπίας.

Advertisment

4. Βελτιώνοντας την στάση σώματος. Η στάση του σώματος αντιπροσωπεύει το άθροισμα της μηχανικής επάρκειας του σώματος. Η ιδανική στάση είναι εκείνη κατά την οποία διάφορα τμήματα του σώματος ισορροπούν κατακόρυφα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε το βάρος να φέρεται από τον σκελετό, με ελάχιστη προσπάθεια και καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων.

Λανθασμένη στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικούς πόνους, αρθρίτιδα, σπόνδυλο-σπλαχνικά σύνδρομα όπως σπλαχνική δυσλειτουργία, που οδηγούν σε χαμηλή ποιότητα ζωής. Μια από τις βασικές αρχές του ΤΤΤ είναι η διατήρηση της σωστής στάσης σώματος καθ’ όλη την διάρκεια της εξάσκησης. Έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη και επιταχύνεται η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως πόνοι πλάτης, αυχένα, σπόνδυλο-σπλαχνικά σύνδρομα κτλ.

5. Βελτιώνει το βάδισμα. Το ΤΤΤ περιέχει όλες τις φάσεις της βάδισης που κάθε φορά κατά την εξάσκηση λαμβάνουν χώρα με σωστό τρόπο.

Έμφαση δίδεται στην μαλακή κρούση της πτέρνας και την απαλή συνέχιση του υπολοίπου κύκλου βάδισης. Η εξάσκηση μιας ώρας στο ΤΤΤ μας κάνει να βαδίζουμε με σωστό τρόπο.

6. Ισχυροποιεί την μυϊκή δύναμη. Η ισχύς ενός μυός εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό τον μυϊκών ινών, τον τύπο τους και το πάχος τους. Το ΤΤΤ περιλαμβάνει κινήσεις που ισχυροποιούν τους μυς ολόκληρου του σώματος και ιδιαίτερα του κάτω τμήματος του κορμού και των κάτω άκρων.

7. Βοηθά στην διατήρηση συναισθηματικής και νοητικής σταθερότητας. Η διατήρηση σταθερής της κατάστασης του σώματος ή ομοιόσταση, είναι ουσιώδης για την ζωή. Το στρες ορίζεται σαν κατάσταση απειλούμενης ομοιόστασης ή δυσαρμονίας και αντισταθμίζεται από ένα σύνθετο ρεπερτόριο φυσιολογικών και συμπεριφερικών αποκρίσεων που επανεγκαθιστούν την ομοιόσταση. Υπερβολικοί ή χρόνια εγκατεστημένοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε μια ποικιλία φυσιολογικών λειτουργιών, όπως και στο γίγνεσθαι της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς.

Προκαταρτική επιστημονική μελέτη αναφέρει ότι το ΤΤΤ μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό της κατάθλιψης, άγχους και σύγχυσης, θυμού και διαταραχών διάθεσης. Νευροφυσιολογικοί μηχανισμοί βοηθούν στην κατανόηση του παραπάνω. Η μυϊκή κίνηση κατά την άσκηση του ΤΤΤ έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση ενδογενών οποιοειδών, π.χ. ενδορφινών.

8.Αυξάνει την ευλυγισία, διατηρεί το κανονικό εύρος κίνησης. Το ΤΤΤ βοηθά τους μυς να επανακτήσουν την ελαστικότητά τους ή ακόμη και να επεκταθεί το εύρος κίνησης πέρα από το κανονικό.

Το ΤΤΤ μπορεί να είναι χρήσιμη μορφή αποκατάστασης ή / και προληπτική μέθοδος. Όπως είναι γνωστό, ο θεραπευτής, αν είναι δυνατό προσανατολίζεται στην πρόληψη της ασθένειας, παρά στην αντιμετώπισή της ή έστω κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Στην πρόληψη, το ΤΤΤ μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο. Όπως αναφέρθηκε, η ομοιόσταση είναι ουσιαστική για την ζωή.

Διατήρηση της ομοιόστασης σημαίνει ότι και τα τρία επίπεδα του ανθρωπίνου όντος είναι σε ισορροπία. Το ΤΤΤ είναι μια τέχνη που διατηρεί σε φόρμα και ισορροπία το σώμα, το πνεύμα και το μυαλό κι έτσι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση ασθενειών και την διατήρηση καλής ποιότητας ζωής.

(Τμήμα Εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Συνέδριο για το Τάι Τσι Τσουάν στην Κίνα το φθινόπωρο του 2005)

Δημητρίου Γιάννης, Φυσιοθεραπευτής,

Εξειδίκευση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Διαβάστε περισσότερα για το Ταϊ Τσι εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση