, , ,

Η Θετική Σκέψη και η Καλή Υγεία πάνε χέρι – χέρι

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά Μεγάλος αριθμός μελετών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έδειξαν ότι αρνητικά συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, ο θυμός, το άγχος και η

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Μεγάλος αριθμός μελετών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έδειξαν ότι αρνητικά συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, ο θυμός, το άγχος και η επιθετικότητα, είναι βλαβερά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για τον τρόπο που τα θετικά συναισθήματα επηρεάζουν την καρδιά, δεν γνωρίζουμε πολλά. Στην πρώτη και μεγαλύτερη συστηματική ανάλυση του θέματος μέχρι σήμερα, οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η θετική ψυχολογία φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Advertisment

Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 17 Απριλίου 2012 στο περιοδικό «Psychological Bulletin».
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι καθημερινά πεθαίνουν πάνω από 2.200 Αμερικανοί εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων, δηλαδή συμβαίνει κατά μέσο όρο ένας θάνατος κάθε 39 δευτερόλεπτα. Στις ΗΠΑ, ένας στους 18 θανάτους οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Julia Boehm, ερευνήτρια στο Τμήμα Κοινωνίας, Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρει ότι η απουσία του αρνητικού δεν είναι το ίδιο με την παρουσία του θετικού. Διαπιστώθηκε ότι παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η ικανοποίηση που νιώθει κάποιος από τη ζωή του και η ευτυχία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα ή το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, τα άτομα που ήταν πιο αισιόδοξα είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής πάθησης περίπου κατά 50% σε σύγκριση με τα λιγότερο αισιόδοξα.

Στις αναλύσεις περισσότερων από 200 ερευνών οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε δύο μεγάλες επιστημονικές βάσεις δεδομένων, η Julia Boehm και η κύρια συγγραφέας των αναλύσεων Laura Kubzansky, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνίας, Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως η αισιοδοξία και τα θετικά συναισθήματα προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Φαίνεται επίσης ότι αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την εξέλιξη των συγκεκριμένων παθήσεων.

Για την περαιτέρω κατανόηση του τρόπου που μπορεί να σχετίζονται η καλή ψυχολογική κατάσταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι Julia Boehm και Laura Kubzansky εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στο ευ ζην και τις συνήθειες που σχετίζονται με την καλή κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και με τους βιολογικούς δείκτες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ένιωθαν ευτυχισμένα είχαν και πιο υγιεινό τρόπο ζωής, δηλαδή ασκούνταν, έκαναν ισορροπημένη διατροφή και απολάμβαναν περισσότερες ώρες ύπνου. Επιπλέον, η αίσθηση ευημερίας σχετιζόταν με την καλύτερη βιολογική λειτουργία, δηλαδή χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερίνης και φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Advertisment

Σε περίπτωση που και οι μελλοντικές έρευνες συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η αίσθηση ευημερίας, η αισιοδοξία και η ευτυχία παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, θα επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό ο σχεδιασμός των στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης. Κατά την Laura Kubzansky, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η έμφαση στην ενδυνάμωση των υπαρχόντων ψυχικών δυνάμεων και όχι απλώς η αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων μπορεί να βελτιώσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η έρευνα υποστηρίζεται από το καινοτόμο πορτφόλιο του αμερικανικού ιδρύματος για την υγεία «Wood Johnson Foundation» μέσω της επιχορήγησης για την «Έρευνα τρόπων διατήρησης καλής υγείας».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση