, , , ,

Πείτε ΟΧΙ στις οδοντόκρεμες του εμπορίου. 3 συνταγές για σπιτική οδοντόκρεμα

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά Αν γνωρίζαμε τα συστατικά που περιέχουν οι συμβατικές οδοντόκρεμες – όπως το φθοριούχο νάτριο, οι συνθετικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Αν γνωρίζαμε τα συστατικά που περιέχουν οι συμβατικές οδοντόκρεμες – όπως το φθοριούχο νάτριο, οι συνθετικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από πετρέλαιο ή λιθανθρακόπισσα, το υδροξείδιο του νατρίου (γνωστό επίσης ως αλισίβα ή καυστική σόδα), το λαυρυλοθειικό νάτριο, το διοξείδιο του τιτανίου, τα τεχνητά γλυκαντικά και η τρικλοζάνη – θα σκεφτόμασταν πολύ περισσότερο τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τη προστασία των δοντιών μας. (Διαβάστε αναλυτικά τι περιέχει μια σύγχρονη οδοντόκρεμα του εμπορίου) Φυσικά, αυτές οι ουσίες δεν εισάγονται στον οργανισμό μας, όμως είναι αναπόφευκτο να καταπίνουμε έστω μια μικρή ποσότητα που και που. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς βουρτσίζουμε τα δόντια μας περίπου 700 φορές το χρόνο, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν στο στομάχι μας συστατικά που θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν στο εργαστήριο όπου παρασκευάστηκαν. Καιρός λοιπόν να γίνετε δημιουργικοί και να παρασκευάσετε τη δική σας οδοντόκρεμα που θα χαρίσει στην αναπνοή σας φρεσκάδα μέντας.

Advertisment

Το πιο αμφιλεγόμενο από όλα τα συστατικά είναι το φθόριο. Παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί ότι το φθόριο είναι νευροτοξικό, πολύ λίγες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για την οξεία δηλητηρίαση από φθόριο καθώς και τη νευροτοξική του επίδραση σε ενήλικες και παιδιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurologia» έδειξε ότι η παρατεταμένη πρόσληψη φθορίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία και ιδιαίτερα στο νευρικό σύστημα.

Σε μια έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε κατόπιν ομότιμης αξιολόγησης σε ένα περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης από το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβάλλοντος και Υγείας, πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δημοσιευμένων μελετών προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της αυξημένης έκθεσης στο φθόριο στην καθυστερημένη νευρολογική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ύπαρξη τοξικότητας που βλάπτει τον εγκέφαλο.

Advertisment

Μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα στοιχεία και βιβλιογραφία για την καταστροφική επίδραση του φθορίου στον ανθρώπινο οργανισμό στο άρθρο “Οι φοβερές συνέπειες του Φθορίου στην Υγεία μας”

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ

Συνταγή 1η
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο θαλασσινό αλάτι
• 1 σταγόνα μέντα, γαρύφαλλο ή καθαρό αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών
• λίγες σταγόνες νερό

Συνταγή 2η
• 6 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού υπεροξείδιο του υδρογόνου
• 2 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας (σε υγρή μορφή)
• 10 σταγόνες μέντα, γαρύφαλλο ή καθαρό αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών (εκτός από λεμόνι)

Συνταγή 3η
• 5 μέρη σκόνη ασβεστίου – μαγνησίου
• 2 μέρη μαγειρική σόδα
• 3 μέρη σκόνη ξυλιτόλης. Αυτό το συστατικό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά εμποδίζει την οδοντόκρεμα να αποκτήσει πικρή γεύση.
• 3-5 μέρη έλαιο καρύδας για να αποκτήσει την επιθυμητή υφή
• προαιρετικά συστατικά: αιθέρια έλαια για να προσθέσετε άρωμα (μέντα, κανέλα και πορτοκάλι), εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ, μύρο και ιχνοστοιχεία.

Για να μην δυσκολευτείτε, απλώς χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού ή μια κουταλιά της σούπας ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε.

1. Αναμίξτε όλα τα κονιορτοποιημένα συστατικά σε ένα μπολ. Αν χρησιμοποιήσετε δισκία, κονιορτοποιήστε τα σε ένα μπλέντερ. Αν χρησιμοποιήσετε κάψουλες, ρίξτε τις μέσα στο μπολ.

2. Προσθέστε τα έλαια ξεχωριστά κάθε φορά μέχρι το μίγμα να αποκτήσει την κατάλληλη υφή.

3. Προσθέστε κάποια από τα προαιρετικά συστατικά συμπεριλαμβανομένων των αιθέριων ελαίων για άρωμα.

4. Αποθηκεύστε την οδοντόκρεμα σε μικρά δοχεία, όπως για παράδειγμα σε ένα μικρό γυάλινο βάζο. Για να τη χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να βουτήξετε μια καθαρή οδοντόβουρτσα στο βάζο ή να τη βάλετε πάνω στην οδοντόβουρτσα με ένα ξυλάκι παγωτού ή ένα κουτάλι.

Πηγή άρθρου: Prevent Desease

Σημείωση: Αν και παραδοσιακά οι σπιτικές οδοντόκρεμες περιείχαν και περιέχουν μαγειρική σόδα, θαλασσινό αλάτι και πολλές φορές γλυκερίνη, εντούτοις υπάρχουν έρευνες που διαπιστώνουν ότι και τα τρία αυτά τα συστατικά ενδέχεται να βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών, ή να ευαισθητοποιούν τα ούλα. Από προηγούμενες συνταγές που έχουμε δημοσιεύσει, τα σχόλια των αναγνωστών μας μετά τις δοκιμές ήταν ανάμεικτες. Άλλοι ήταν ευχαριστημένοι και άλλοι παρουσίασαν πράγματι ευαισθησίες. Χωρίς να αμφιβάλλουμε ότι η βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν τα φυσικά συστατικά είναι πολύ λιγότερα κι ασήμαντα από τα χημικά, εντούτοις χρειάζεται προσοχή.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε στις παραπάνω συνταγές τη μαγειρική σόδα και το αλάτι με σκόνη από φασκόμηλο ή με σκόνη από άργυλο ή και με τα δύο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση