Τι είναι αυτό που καθορίζει την αξία των πραγμάτων;

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την αξία του εαυτού μας είναι και ο τρόπος που τελικώς καθορίζουμε την αξία των πραγμάτων στη ζωή

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την αξία του εαυτού μας είναι και ο τρόπος που τελικώς καθορίζουμε την αξία των πραγμάτων στη ζωή μας. Λέγοντας πράγματα, εννοούμε το οτιδήποτε, από μια ρομαντική σχέση έως ένα καλό ζευγάρι παπούτσια ή ένα γκάτζετ. Ποτέ δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πόσο πολύτιμο είναι κάτι μέχρι να το χάσουμε από την ζωή μας, σπάνια δηλαδή θα καταλάβουμε την αξία του όσο υπάρχει ακόμα στη ζωή μας. Όταν εκτιμούμε τα πράγματα στη ζωή μας, είμαστε σε θέση να αισθανόμαστε ευγνώμονες για εκείνα – ακόμα και τα πιο απλά. Όσο περισσότερο αισθανόμαστε έτσι, τόσα περισσότερα πράγματα θα μας προσφέρονται απλόχερα για να τα εκτιμήσουμε.

Μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές της ζωής μας είναι ο σεβασμός του ίδιου μας του εαυτού. Αν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας και την αξία του, είναι παράλογο να προσδοκούμε από τους άλλους να το κάνουν. Υπάρχουν κοινωνικά και πολιτιστικά συστήματα που επηρεάζουν άμεσα τις απόψεις και τις προσωπικές αξίες μας. Από την στιγμή που ξεκινάμε το σχολείο μέχρι τη στιγμή της αρχής της καριέρας μας, η κοινωνία προσπαθεί συνεχώς να καθοδηγήσει τα συναισθήματά μας με σκοπό να μας κάνει να αισθανόμαστε ελλιπείς ή μέτριοι εάν δεν αγοράσουμε τα προϊόντα που προωθούν. Το γεγονός αυτό επηρεάζει εξαιρετικά την αυτοεκτίμηση και το αυτοσεβασμό μας.

Advertisment

Οι παραμορφωμένες απόψεις αυτές μας οδηγούν στο να υποτιμούμε την αξία πολλών πραγμάτων στη ζωή μας. Εμείς είμαστε που θέτουμε υψηλές αξίες στα πράγματα, τις σχέσεις και στις εμπειρίες πριν τις αποκτήσουμε, και άπαξ και αυτό συμβεί τότε η αξία ελαττώνεται μέρα με τη μέρα. Μονάχα όταν τα χάνουμε κατανοούμε πλήρως την αξία που εμείς οι ίδιοι τους θέσαμε.

Όταν δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εξωτερική αντί της εσωτερικής αξίας, οι στρεβλώσεις αυτές ενισχύονται. Η διαρκής αναζήτηση της έγκρισης των άλλων είναι στην ανθρώπινη φύση, δεν θα έπρεπε όμως να είναι το πρότυπο αξιολόγησης του εαυτού μας. Αυτό όμως δεν είναι αυτονόητο και χρειάζεται μια συνεχή, συνειδητή και καθημερινή προσπάθεια. Η έλλειψη αυτοσεβασμού μπορεί – και συνήθως καταφέρνει – να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις θετικές μας πτυχές και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά μας. Όταν όλα αποτυγχάνουν, θα έχουμε πάντα τον αυτοσεβασμό μας για μαξιλάρι. Ο τρόπος που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας τελικώς επηρεάζει κάθε πτυχή του εαυτού μας.

Είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε μια δυναμική πεποίθηση για την προσωπική μας αξία και να βασιστούμε εκεί. Οι εξωτερικές επιβεβαιώσεις θα έπρεπε να χρησιμεύουν για να ενισχύουν τα πιστεύω μας και όχι να τα καθορίζουν. Μην αφήσετε ποτέ την άποψη κανενός για εσάς να επηρεάσει την άποψή σας για τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να δίνετε ειλικρινή έγκρισή στον εαυτό σας κάθε μέρα. Πετυχαίνοντας τον στόχο αυτό, αυτόματα θέτετε όρια στη ζωή και τις σχέσεις σας. Ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση είναι αλληλένδετες έννοιες. Η αυτοεκτίμηση μας δίνει την αυτοπεποίθηση να επιτυγχάνουμε – και χωρίς αυτήν θα τοποθετούσαμε απλώς περιορισμούς στον εαυτό μας. Το πόσα πράγματα έχουμε στην κατοχή μας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την προσωπική μας αξία. Η συνεισφορά σας στον κόσμο είναι πολύ σημαντικότερη από τα αποκτήματά σας. Όταν δίνετε από την καρδιά σας, δίνετε ένα κομμάτι του εαυτού σας. Δημιουργείτε ένα πραγματικό αποτύπωμα στον κόσμο μας.

Advertisment

Κρίνοντας την αξία του εαυτού μας θέτοντας υλικά κριτήρια, μας καθιστά ρηχούς. Δεν αξίζει να σκεφτόμαστε με αυτόν τρόπο και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από αυτούς που το κάνουν. Και ενώ όλοι θα συμφωνήσουμε σε αυτό, εντούτοις η κοινωνία μας αξιολογεί τους πολίτες της με γνώμονα την υλική κατάσταση. Ας μην συγχέουμε την εμφάνιση, τις ικανότητες, τις σκανδαλώδεις συμπεριφορές ή τον υλικό πλούτο με την προσωπική αξία του καθενός. Ο τίτλος εδώ θα έπρεπε να είναι «Ουσία». Δεν έχει σημασία πόσο όμορφα είναι περιτυλιγμένο ένα πακέτο, αλλά το περιεχόμενό του.

Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, το περιεχόμενο είναι αυτό που έχει σημασία και όχι το περιτύλιγμα. Όταν είμαστε ειλικρινής με τον εαυτό μας και με τις ηθικές μας αξίες, είμαστε ακέραιοι. Όταν νοιαζόμαστε για την ευημερία των άλλων, είμαστε συμπονετικοί. Όταν προσφέρουμε απλόχερα χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, είμαστε γενναιόδωροι. Καλλιεργήστε τις ιδιότητες αυτές και θα μεταμορφωθείτε σε έναν άνθρωπο με ουσία – και αυτό θα σας δώσει την βάση για να δημιουργηθεί μια ισχυρή αίσθηση αυτοσεβασμού και συναισθημάτων πραγματικής αξίας.

Προσπαθήστε να μετρήσετε τα θετικά χαρακτηριστικά σας και νιώστε ευγνωμοσύνη για όλα τα αγαθά και τους ανθρώπους της ζωής σας. Εάν σας ενδιαφέρει ο υλικός πλούτος και η επιτυχία, τότε να ξέρετε πως αυτά μπορούν να πάρουν όποια μορφή εσείς θέλετε. Η αφθονία έχει πολλές μορφές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση