Τι είναι το φαινόμενο της απομακρυσμένης όρασης;

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά Το φαινόμενο της απομακρυσμένης προβολής μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους. Είναι η ικανότητα ορισμένων ατόμων να περιγράψουν μια απομακρυσμένη γεωγραφική

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά

Το φαινόμενο της απομακρυσμένης προβολής μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους. Είναι η ικανότητα ορισμένων ατόμων να περιγράψουν μια απομακρυσμένη γεωγραφική θέση που απέχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά (ή ακόμη περισσότερο) από το σημείο που βρίσκονται οι ίδιοι. Αν και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχτεί, ο τρόπος που επιτυγχάνεται δεν είναι σαφής για την επικρατούσα επιστημονική κοινότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών παραμένει απόρρητο και η πλειοψηφία των πληροφοριών που διαθέτουμε σήμερα είχε προηγουμένως θεωρηθεί απόρρητη μόνο και μόνο για να εγκριθεί η γνωστοποίησή της κάποια χρόνια αργότερα.

Advertisment

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος πληροφορίες και το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πάντοτε πού να ψάξουμε. Δεν δίνεται πάντα η απαραίτητη σημασία σε επιστημονικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με την ανθρώπινη φυλή. Πολλά είδη φαινομένων που ακόμα θεωρούμε ψευδή, έχουν αποδειχτεί πραγματικά εδώ και πολύ καιρό. Αυτές οι αλήθειες όμως έχουν σημαντικές συνέπειες και φωτίζοντάς τις επιβεβαιώνονται ακόμα περισσότερο καινούριες έννοιες της πραγματικότητας, οι οποίες δεν έχουν λάβει ακόμα την προσοχή που τους αξίζει από την επιστημονική κοινότητα. Τι συμβαίνει όταν ανακαλύπτουμε πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την ύλη και μέσα στη σφαίρα της πραγματικότητας δεν μπορούμε να τις δούμε με τα μάτια μας, να τις πιάσουμε με τα χέρια μας, να τις ακούσουμε με τα αυτιά μας ή να τις μυρίσουμε με τη μύτη μας; Παύουν να είναι επιστημονικές; Και βέβαια όχι, η κβαντική φυσική τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη της μη φυσικής πραγματικότητας και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να την αναγνωρίζουν μέσω της συνεχούς εξέτασης της πραγματικότητας.

Σύμφωνα με τον Nikola Tesla, την ημέρα που η επιστήμη θα αρχίσει να μελετά τα μη φυσικά φαινόμενα θα έχει μεγαλύτερη πρόοδο μέσα σε μια δεκαετία από αυτή που σημείωσε σε όλους τους προηγούμενους αιώνες της ύπαρξής της.

Η επιστήμη έχει μελετήσει τα μη φυσικά φαινόμενα και στο παρελθόν, δυστυχώς όμως στην πλειοψηφία τους παραμένουν απόρρητα. Πολλές ανακαλύψεις που σχετίζονται με μη φυσικά φαινόμενα είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό, λίγοι όμως τις γνωρίζουν καλά. Η παραψυχολογία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πλέον γι’ αυτά τα φαινόμενα αντικαθιστώντας τον προηγούμενο όρο «ψυχικές έρευνες». Οι μελέτες για τα παραφυσικά φαινόμενα έχουν δώσει αφορμή για διαμάχες χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Με την εμφάνιση πλήθους μελετών και ερευνών που επιβεβαιώνουν την ισχύ των παραφυσικών φαινομένων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν ότι αυτά τα φαινόμενα έχουν αποδειχτεί σε πολλά εργαστήρια τα προηγούμενα χρόνια. Η Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970, το Υπουργείο Άμυνας συνεργάστηκε με ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια διεξάγοντας πολλά πειράματα και δημιουργώντας προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τη διερεύνηση των παραφυσικών φαινομένων. Το φαινόμενο που φαίνεται ότι τράβηξε τη μεγαλύτερη προσοχή είναι η απομακρυσμένη προβολή.

Advertisment

Ας δούμε μερικές από τις έρευνες που είναι διαθέσιμες για το ευρύ κοινό. Ορισμένα από τα ευρήματα μπορεί να σας σοκάρουν.

Έρευνα

Το 1995, η CIA ενέκρινε τη γνωστοποίηση εγγράφων αποκαλύπτοντας την εμπλοκή της σε ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης προβολής που διεξαγόταν στο ερευνητικό Ινστιτούτο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει αν οι οργανισμοί όπως η CIA θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια φαινόμενα για «συλλογή πληροφοριών». Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και τη CIA, διήρκησε για δεκαετίες και επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η Κοινότητα Πληροφοριών έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εμπλοκή σε παραψυχολογικά φαινόμενα. Η μελέτη έγινε από το προσωπικό του Τμήματος Άμυνας (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ingo Swann). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Russel Targ και τον Harold E. Puthoff, τους γιατρούς που σχεδίασαν τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας και το Στρατιωτικό Τμήμα Πληροφοριών των ΗΠΑ, και διήρκησε 23 χρόνια.

Επιτυχής αναπαράσταση αυτού του τύπου απομακρυσμένης προβολής από ανεξάρτητα εργαστήρια απέφερε σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις για την ισχύ του φαινομένου. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο με την εμφάνιση ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού ατόμων που παρουσίαζαν απομακρυσμένη προβολή υψηλού επιπέδου, γεγονός που συχνά εξέπληττε και τους ίδιους. Η CIA συμμετείχε στα πειράματα προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν τα πρωτόκολλα. Το προσωπικό της CIA κατάφερε να κάνει επιτυχημένες περιγραφές υψηλού επιπέδου, πράγμα το οποίο επέτρεπε την τυφλή αντιστοίχιση αυτών των περιγραφών από ανεξάρτητους κριτές.

Μετά την επιβεβαίωση του φαινομένου χρησιμοποιώντας αντικείμενα κρυμμένα σε φακέλους και εντοπίζοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά περιοχών που απείχαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ο Ingo Swann, ένας από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, πρότεινε τη διεξαγωγή ενός πειράματος απομακρυσμένης προβολής στον πλανήτη Δία.

Εκείνο ακριβώς το χρονικό διάστημα η NASA σκόπευε να στείλει το διαστημικό σκάφος Pioneer 10 γύρω από τον πλανήτη. Ο Ingo ήταν σε θέση να περιγράψει έναν συγκεκριμένο δακτύλιο γύρω από τον Δία προτού το σκάφος της NASA προλάβει να τραβήξει φωτογραφίες του. Ο Swann είχε δίκιο. Όπως είχε ισχυριστεί ο ίδιος, κατάφερε να δει τον δακτύλιο γύρω από τον Δία. Το αποτέλεσμα αυτό δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πριν από την ανακάλυψη των δακτυλίων. Πολλά άλλα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του Δία περιγράφηκαν πριν καν δοθεί επιστημονική τεκμηρίωση.

Το πείραμα με τον πλανήτη Δία δεν ήταν επίσημο. Πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας ιδιαίτερα αυστηρά πρωτόκολλα, όμως έπρεπε να καταγραφεί με κάποιο τρόπο, έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι έγινε προτού το σκάφος της NASA τραβήξει φωτογραφίες από τον πλανήτη. Τα ανεπεξέργαστα δεδομένα που κυκλοφόρησαν ευρέως δόθηκαν κι έγιναν δεκτά από πολλούς αξιόλογους επιστήμονες στη Σίλικον Βάλλεϋ, συμπεριλαμβανομένων δύο από το εργαστήριο Jet Propulsion της Καλιφόρνιας.

Όπως αναφέρει ο Ingo Swann, η Κοινότητα Πληροφοριών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού απαιτούσε να έχει μια πολύ ισχυρή εικόνα των ψυχικών δυνατοτήτων, κάτι που η παραψυχολογία δεν μπορούσε να προσφέρει. Λόγω αυτών των ασυνήθιστων περιστάσεων, ο ίδιος μπήκε στη διαδικασία τήρησης άκρας μυστικότητας, σε ατελείωτους ελέγχους ασφαλείας που έφταναν σε σημείο παράνοιας, υποβλήθηκε σε όλα τα είδη ονειρικής διεργασίας που έμοιαζαν βγαλμένα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας και υπήρξε εμπλοκή σε μηχανορραφίες που αφορούσαν τις απόρρητες πληροφορίες με αρκετά σοβαρό στρατιωτικό και πολιτικό αντίκτυπο.

Ο Ingo μεταφέρθηκε σε μυστηριώδη υπόγεια με δεμένα μάτια. Συναντήθηκε με κάποια πολύ ιδιόρρυθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και αναγκάστηκε να ανεχτεί τακτικές κακομεταχείρισης και εκφοβισμού. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ελέγχους και επίσης χρησιμοποιήθηκε σε ένα πείραμα απομακρυσμένης προβολής στο φεγγάρι. Ο Ingo έμεινε κατάπληκτος ύστερα από όλα αυτά που πέτυχε στην Κοινότητα Πληροφοριών. Κατάφερε με επιτυχία να δει απομακρυσμένα αντικείμενα, δομές και βάσεις στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Προφανώς η Κοινότητα Πληροφοριών γνώριζε ήδη την ύπαρξη αυτού του φαινομένου. Ο Ingo συμπέρανε ότι η Κοινότητα Πληροφοριών δεν χρειαζόταν τη συμβολή του.

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και η Κοινότητα Πληροφοριών δεν είναι οι μόνοι φορείς που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της απομακρυσμένης προβολής. Έχουν γίνει αξιολογήσεις και έρευνες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας στις οποίες περιγράφεται ο τρόπος που η απομακρυσμένη προβολή θα μπορούσε δυνητικά να φανεί χρήσιμη στην Κοινότητα Πληροφοριών. Συγκροτήθηκε μια επιτροπή από πολλούς καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια και εξετάστηκαν περίπου 80 ξεχωριστές καταθέσεις για το θέμα, οι οποίες έδωσαν πολύ ισχυρές αποδείξεις για το φαινόμενο της απομακρυσμένης προβολής.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εργαστήριο Μηχανικών Ανωμαλιών του Πανεπιστημίου Πρίνστον επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη της απομακρυσμένης προβολής.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα επεκτάθηκε, μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις ήταν δυνατό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των συμμετεχόντων και του προγράμματος.

Τα προγράμματα απομακρυσμένης προβολής έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές περιπτώσεις, όμως τα αποτελέσματά τους περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα. Το Τμήμα Άμυνας συνηθίζει να κρατά τις πληροφορίες απόρρητες. Ευτυχώς με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από την εφαρμογή του φαινομένου σηκώθηκε το πέπλο της μυστικότητας που εξακολουθεί να μαστίζει τον πλανήτη Γη. Αυτές οι αναγκαίες πληροφορίες ίσως μπορέσουν να ξυπνήσουν κι άλλους αποδεικνύοντας την ύπαρξη αυτού του φαινομένου.

Τι δείχνει το φαινόμενο της απομακρυσμένης προβολής; Μπορεί η συνείδηση να προβληθεί σε μια άλλη περιοχή; Μπορεί η «ψυχή» μας να ταξιδέψει έξω από το σώμα μας για να βρει μια άλλη; Τα πάντα σε αυτό το σύμπαν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τόσο σε επίπεδο πραγματικότητας όσο και επιστήμης αποτελούμε όλοι μέρη από κάτι μεγαλύτερο. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Η πρόσβαση σε ένα σημείο που φαίνεται ότι βρίσκεται φυσικά σε άλλο χώρο, στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται σε άλλο χώρο. Αυτές οι έννοιες έχουν αποδειχτεί ξανά και ξανά στον κβαντικό κόσμο. Αποτελούν ακριβώς άλλο ένα κομμάτι του εαυτού μας, βρίσκονται όλες σε ένα μέρος. Θα μπορούσε άραγε αυτό να δώσει μια εξήγηση στο φαινόμενο της απομακρυσμένης προβολής;

Ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος μέρα με τη μέρα. Ήδη πολλοί άνθρωποι κάνουν διάφορες συσχετίσεις και αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που αντιλαμβάνεται το μάτι, απλώς πρέπει να ξέρουμε πού να κοιτάξουμε. Για όσους έχουν περιέργεια κι ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα, αυτές οι πληροφορίες προσφέρουν ένα καλό πλαίσιο για περαιτέρω διερεύνηση.

 Πηγές:

https://www.princeton.edu

https://www.lfr.org

https://www.scientificexploration.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση