Βιταμίνη B και Ψυχοσωματικές ασθένειες

Η λέξη ψυχοσωματική αναφέρεται στη σχέση και αντίδραση του μυαλού και του σώματος, του ενός προς το άλλο. Στα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί

Η λέξη ψυχοσωματική αναφέρεται στη σχέση και αντίδραση του μυαλού και του σώματος, του ενός προς το άλλο. Στα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί για τις ψυχοσωματικές δυσκολίες. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο, ότι οι στενοχώριες, οι συναισθηματικές διαταραχές και τα άγχη μπορούν να έχουν τόσο τρομερή επίδραση στη γενική υγεία, ώστε να μπορούν να είναι ακόμη και αιτίες σοβαρών ασθενειών.

Τέτοιες ανωμαλίες, όπως άσθμα, αλλεργικός πυρετός και άλλες αλλεργικές καταστάσεις, ημικρανίες, ανωμαλίες χώνεψης, διάρροια και πίεσηη του αίματος, ίσως προκαλούνται από διάφορες αιτίες. Όλα πάντως μπορούν να προκληθούν και από ψυχοσωματικές ανωμαλίες.

Advertisment

Ένα σημείο, το οποίο πιστεύω ότι έχει τελείως παραβλεφτεί στο χρονοδιάγραμμα των ψυχοσωματικών φαρμάκων, είναι ο ρόλος της έλλειψης της κατηγορίας των βιταμινών Β, που προκαλεί αρχικά ψυχολογικά προβλήματα στο βάθος όλων αυτών των ανωμαλιών.

Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι αγχώδεις καταστάσεις παρουσιάζονται όταν η διατροφή περιέχει λίγες από τις διάφορες βιταμίνες Β, ιδιαίτερα θειαμίνη – βιταμίνη Β1, νιασίνη και βιταμίνη Β6. Αυτές οι αγχώδεις καταστάσεις χαρακτηρίζονται από υπερβολική στενοχώρια, βασάνισμα του μυαλού με σκέψεις στενόχωρες, πνευματική κατάπτωση, συναισθηματική αστάθεια και νευρωτικές υπερεντάσεις.

Το άτομο που πάσχει από ψυχοσωματική ασθένεια πολύ συχνά έχει επιτρέψει στον εαυτό του να δημιουργηθούν ποικίλες ελλείψεις των βιταμινών Β, σε τέτοιο βαθμό, που εύκολα αναστατώνεται συναισθηματικά. Και αν συμβεί να αναπτυχθεί αλλεργία και υπάρχει περιορισμένη λήψη τροφής, η οποία παρέχει ακόμα λιγότερες βιταμίνες Β, η όλη ψυχοσωματική κατάσταση γίνεται χειρότερη. Ένας φαύλος κύκλος τότε αρχίζει, για τον οποίο η πιο σωστή αντιμετώπιση είναι να προγραμματίσεις μια σωστή, επαρκή απ’ όλες τις απόψεις και εξαιρετικά υψηλή σ’ όλες τις βιταμίνες Β διατροφή. Μια τέτοια διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει αρκετές κουταλιές του γλυκού γεμάτες μαγιά μπύρας, μισή κούπα φύτρο σιταριού και περίπου από μισό έως ένα κιλό ενισχυμένο γάλα την ημέρα.

Advertisment

 Dr. Benjamin Gayelord Hause – Treasury of Secrets

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση