Η ομορφιά του να κάνεις λάθος

Η φράση «τα λάθη είναι ανθρώπινα» είναι κοινή για όλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μην κάνουν λάθη. Όταν κάνουν είτε μεγάλα είτε μικρά

Η φράση «τα λάθη είναι ανθρώπινα» είναι κοινή για όλους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μην κάνουν λάθη. Όταν κάνουν είτε μεγάλα είτε μικρά νιώθουν άσχημα απέναντι στον εαυτό τους και τους γύρω τους. Έχετε σκεφτεί, πώς τα λάθη είναι ωραίο πράγμα; Πώς πάντα υπάρχει τρόπος αποκομίζοντας τις εμπειρίες, να διορθώσεις τα πράγματα αλλά και την ζωή σου γενικότερα;

Advertisment

Ο άνθρωπος προχωράει μέσα από τη δοκιμή και το λάθος προκειμένου να μάθει. Είναι ο νόμος της μάθησης. Αν δεν κάνει πότε κανείς λάθος δεν πρόκειται να ανακαλύψει κάτι νέο και να καταλάβει πως αντιδρά και λειτουργεί ο κόσμος. Η παραδοχή και η αποδοχή του λάθους βοηθά το άτομο να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του αλλά και να έρθει πιο κοντά με τους γύρω του. Στο σημείο αυτό, χρειάζεται να σημειωθεί πως θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι πολύ αυστηρός με τον εαυτό του αλλά ούτε αδιάφορος για τα λάθη και τις συνέπειες τους.

Ωστόσο, οι ανθρώπινες σχέσεις τείνουν να γίνονται πιο περίπλοκες με τα λάθη. Οι άνθρωποι ξεχνούν τα δικά τους και συνήθως επιλέγουν να κρίνουν τα λάθη των άλλων χρησιμοποιώντας ταμπέλες «κακός» ή «απαράδεκτος» ή έντονη κριτική. Με τον τρόπο αυτό, οι μισοί νιώθουν αδικία και άλλοι μισοί τύψεις, γεγονός που πλήττει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ο καθένας να κοιτά τα δικά του λάθη και να προσπαθεί να βελτιωθεί απ’ αυτά. Η συγνώμη σημαίνει αναγνώριση και παραδοχή. Για να την πει κάποιος χρειάζεται μεγάλη δύναμη και γενναιότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εγωιστές και δύσκολα αναγνωρίζουν το σφάλμα τους. Ακόμα και αν το καταλάβουν, μπορεί να διστάσουν να πουν συγνώμη μόνο και μόνο για να μην παραδεχτούν πως δεν ήταν σωστή η πράξη τους.

Advertisment

Παρ” όλα αυτά, αν κάποιος δείξει την μεγαλοψυχία του και ζητήσει συγνώμη, μπορεί να δείξει και την ανάλογη μεγαλοψυχία για τον εαυτό του; Το βασικότερο είναι να μπορείτε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας, δείτε παρακάτω μερικές γενικές συμβουλές:

• Αναγνωρίστε ότι ένα λάθος δεν καθορίζει το ποιος πραγματικά είσαι. Δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό σας.

• Για να προχωρήσετε μπροστά και να μάθετε από τα λάθη σας πρέπει πρώτα να τα παραδεχτείτε και να αναλάβετε την ευθύνη και τον έλεγχο των επιπτώσεών τους.

• Μην διστάσετε να ζητήσετε συγνώμη από κάποιον που αδικήσατε ή πληγώσατε με την συμπεριφορά σας.

• Μην περιμένετε από τους άλλους να δεχτούν τη συγνώμη σας αμέσως ή και εντελώς. Η συγχώρεση, όπως και η συγνώμη θέλουν χρόνο και θάρρος, εσωτερική σκέψη και συνειδητοποίηση.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση