, ,

Μια μπανάνα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Συγκριτικά με το μήλο, η μπανάνα έχει τετραπλάσια πρωτεΐνη, διπλάσιους υδατάνθρακες, τριπλάσιο φώσφορο, πενταπλάσια βιταμίνη Α και σίδηρο και διπλάσια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων.

Συγκριτικά με το μήλο, η μπανάνα έχει τετραπλάσια πρωτεΐνη, διπλάσιους υδατάνθρακες, τριπλάσιο φώσφορο, πενταπλάσια βιταμίνη Α και σίδηρο και διπλάσια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Επίσης, είναι πλούσια σε κάλιο και γενικά είναι από τα θρεπτικότερα τρόφιμα. Η μπανάνα περιέχει τρία βασικά σάκχαρα -σακχαρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη- καθώς και ίνες. Έτσι, χαρίζει άμεσα και για αρκετή ώρα μεγάλη ποσότητα ενέργειας (τα σάκχαρα δεν είναι επιβλαβή σε αυτή τους τη μορφή). Έρευνες έδειξαν ότι μόλις δύο μπανάνες παρέχουν επαρκή ενέργεια για ένα 90λεπτο εντατικό πρόγραμμα εκγύμνασης. Συν τοις άλλοις, έχει διαπιστωθεί ότι η μπανάνα είναι ωφέλιμη για τις ακόλουθες διαταραχές:

Κατάθλιψη: Τα καταθλιπτικά άτομα αισθάνονται αμέσως καλύτερα μετά από την κατανάλωση μιας μπανάνας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπανάνα περιέχει τρυπτοφάνη, μια πρωτεΐνη που ο οργανισμός μετατρέπει σε σεροτονίνη. Είναι γνωστό ότι αυτή η ορμόνη χαρίζει χαλάρωση, βελτιώνει τη διάθεση και εν γένει μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευδιάθετοι.

Advertisment

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο: Η βιταμίνη Β6 που περιέχει η μπανάνα συντελεί στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, γεγονός που επηρεάζει θετικά τη διάθεση καθώς ηρεμεί το νευρικό σύστημα.

Αναιμία: Πλούσια σε οργανικό σίδηρο, η μπανάνα προάγει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης με επακόλουθο τη βελτίωση της αναιμίας.

Αρτηριακή Πίεση και Εγκεφαλική Ενέργεια: Πλούσια σε κάλιο αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, η μπανάνα ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Χάρη σε αυτή της την επίδραση, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων επέτρεψε στη βιομηχανία της μπανάνας να δηλώνει ότι η μπανάνα μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση και εγκεφαλικό επεισόδιο. Συν τοις άλλοις, διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που κατανάλωναν μπανάνες σε τακτική βάση είχαν υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Advertisment

Δυσκοιλιότητα: Πλούσια σε ίνες, η μπανάνα συντελεί στην αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας.

Καούρες: Επειδή διαθέτει φυσική αντιόξινη δράση, η μπανάνα είναι ωφέλιμη για όσους υποφέρουν από καούρες. Η μπανάνα εξισορροπεί την υπέρμετρη οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό προστατεύοντας τα τοιχώματα του στομάχου.

Πρωινή Ναυτία Εγκυμοσύνης: Η κατανάλωση μπανάνας ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα συντελεί στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου σε ομαλές τιμές, άρα προλαμβάνει την πρωινή ναυτία της εγκυμοσύνης.

Δήγματα Κουνουπιών: Αν σας τσιμπήσει κουνούπι, δοκιμάστε να τρίψετε την προσβεβλημένη περιοχή με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας. Είναι γνωστό ότι η φλούδα της μπανάνας μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή.

Νευρικότητα: Η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες επιδρούν χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Η μπανάνα είναι ευεργετική διότι περιέχει τρυπτοφάνη – φυσική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση.

Κάπνισμα: Η μπανάνα έχει βοηθήσει αρκετούς να κόψουν το κάπνισμα. Οι βιταμίνες Β6 και Β12, όπως και το μαγνήσιο και κάλιο που περιέχουν, βοηθούν τον οργανισμό να αναρρώσει από τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.

Στρες: Το κάλιο που περιέχει η μπανάνα συντελεί στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού, αυξάνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και προάγει τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού στον οργανισμό. Υπό στρεσογόνες συνθήκες, ο μεταβολικός ρυθμός μας αυξάνεται με επακόλουθο την πτώση των επιπέδων του καλίου. Η μπανάνα μπορεί να αντιστρέψει αυτή την επίδραση του στρες.

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, η τακτική κατανάλωση μπανανών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι και κατά 40%!

Andreas Moritz: Το πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής Τόμος Ι

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση