,

Ενεργειακές Δομές στον Άνθρωπο

Η ενεργειακή δομή του ανθρώπου δεν περιορίζεται μόνο στα βασικά τσάκρα, αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλεπιδρώντων κραδασμών, απαραίτητων για

Η ενεργειακή δομή του ανθρώπου δεν περιορίζεται μόνο στα βασικά τσάκρα, αλλά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον οργανισμό δημιουργώντας ένα δίκτυο αλληλεπιδρώντων κραδασμών, απαραίτητων για την ανθρώπινη ψυχική υγεία. Τα τσάκρα συνδέονται μέσω των νάντις-των αιθερικών νευρικών καναλιών- με την σπονδυλική στήλη και τις πολύ σπουδαίες δονήσεις που την διατρέχουν. Τα νάντις είναι απειροελάχιστα ενεργειακά κανάλια που μεταφέρουν κάθε ενεργειακό ερέθισμα στην αύρα και τη σπονδυλική στήλη .

Τρία από τα σπουδαιότερα νάντις είναι η Ίντα, η Σουσούμνα και η Πινγκάλα, και το καθένα διατρέχει την σπονδυλική στήλη διαγράφοντας την δική του πορεία από τον κόκκυγα καταλήγοντας σε διαφορετικό σημείο του κεφαλιού. Η κάθε μία από αυτές τις ενέργειες μεταφέρει και μία διαφορετική ποιότητα στον άνθρωπο, ενώνοντας πολικότητες διαφορετικές μέσα του. Η Ίντα και η Πινγκάλα περιστρέφονται γύρω από την κεντρική Σουσούμνα, θυμίζοντας κάτι σαν το Κυρήκειο του Ερμή ή το ίδιο το ανθρώπινο DNA που αποτελεί τον πυρήνα της ύπαρξης. Αυτές οι δύο ενέργειες συναντιώνται σε κάθε τσάκρα και συνεχίζουν την ανοδική του πορεία μέχρις ότου συναντηθούν και οι 3 στο κέντρο του τρίτου ματιού.

Advertisment

Η Ίντα ξεκινάει από την αριστερή μεριά της σπονδυλικής στήλης -από το πρώτο τσάκρα στον κόκκυγα- και ανεβαίνει προς τα επάνω διαγράφοντας «οχτάρια» γύρω από κάθε ενεργειακό κέντρο, ώσπου να καταλήξει στο αριστερό μέρος του τρίτου τσάκρα. Αντιπροσωπεύει την θηλυκή ενέργεια, την παθητική πολικότητα και γενικά ενέργειες γιν. Θεωρείται ψυχρό στοιχείο που μοιάζει πολύ με την ενέργεια του φεγγαριού, ενώ πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τις ανθρώπινες νοητικές λειτουργίες.

Η Πινγκάλα από την άλλη αντιπροσωπεύει το αρσενικό στοιχείο, είναι ενεργητική και θερμή ενώ ελέγχει τις βασικές σωματικές λειτουργίες και ανάγκες του ανθρώπου. Ξεκινάει από την δεξιά πλευρά του κόκκυγα και καταλήγει στην δεξιά πλευρά του τρίτου ματιού, διαγράφοντας και αυτή «οχτάρια» γύρω από τα τσάκρας.

Αυτή η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτές τις ενέργειες ουσιαστικά αντιπροσωπεύει την ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στην διαίσθηση και τη λογική, την παθητικότητα και τη δράση, την δημιουργικότητα και την πρακτική εφαρμογή της.

Advertisment

Τέλος, η Σουσούμνα θεωρείται το σπουδαιότερο ενεργειακό κανάλι, και αυτό γιατί ξεκινά από τον κόκκυγα και διαπερνά ολόκληρη την σπονδυλική στήλη εώς ότου να καταλήξει στο κέντρο του τρίτου ματιού. Περνάει μέσα από κάθε τσάκρα μεταφέροντας κάθε τους ποιότητα όλο και πιο ψηλά, εξαγνίζοντας και συνδυάζοντας τις ώστε να δημιουργήσει ένα πολύ δυναμικό ενεργειακό κανάλι. Για αυτό και η Σουσούμνα αναφέρεται και ως «αυτή που έχει όλες τις χάρες», καθώς ενώνει τις ενέργειες όλων των τσάκρα.

Η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός, η καλή τροφή και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή ροή αυτών των ενεργειών μέσα στην σπονδυλική στήλη. Μία θετική στάση που εμπεριέχει σεβασμό και αγάπη για το κάθε τι που μας περιβάλλει επίσης μπορούν να βοηθήσουν αυτές τις δονήσεις να κυλούν ανεμπόδιστα, εκπληρώνοντας τον σκοπό της ιερής πλήρωσης και ευθυγράμμισης με την Γη και το Σύμπαν που έχουμε μέσα μας αλλά και γύρω μας.

 Γιονίντα Ντρίζα –  Συγγραφέας, Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση