Αγάπα αυτό που κάνεις και θα βγεις κερδισμένος

Αυστρία. Η χώρα του Μότσαρντ, του Στράους και του βαλς αλλά και η χώρα που καλύπτεται σχεδόν κατά 70% από βουνά. Οι βροχοπτώσεις είναι

Αυστρία. Η χώρα του Μότσαρντ, του Στράους και του βαλς αλλά και η χώρα που καλύπτεται σχεδόν κατά 70% από βουνά. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές, οι χειμώνες παγωμένοι και οι νέοι αγρότες – το 10,7% των οποίων είναι κάτω από 35 χρονών απασχολούνται κυρίως με την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος (18,4%), την παραγωγή κρέατος (16,2 % χοιρινό, 13,9% βοδινό) και λιγότερο με την παραγωγή δημητριακών (9%) και ζωοτροφών (8,6%).

_DSC7457Η πρώτη στάση μας ήταν στη βιολογική φάρμα Adamah BioHof του Γκέρχαρτ και της Ζίγκριντ Ζούμπεκ. Ο Γκέρχαρτ Ζούμπερτ ασχολήθηκε με τη βιολογική γεωργία ήδη από την ίδρυση της φάρμας το 1997. Κατέχουν 90 εκτάρια γης στα οποία καλλιεργούνται βιολογικά λαχανικά όπως καρότα, σέλερυ και πατάτες ενώ εισάγονται και προϊόντα από άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως από την Κρήτη διάφορα κηπευτικά (πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες) και ελαιόλαδο από τη Σπάρτη.

Advertisment

Σε αυτό που διαφέρει η φάρμα είναι στο BioBox, που δεν είναι άλλο από ένα κιβώτιο που γεμίζει με βιολογικά προϊόντα και αποστέλλεται με ιδιόκτητο φορτηγό στην πόρτα του καταναλωτή. Κάθε εβδομάδα η φάρμα αποστέλλει τα BioBox σε περίπου 5.500 καταναλωτές που κάνουν τις παραγγελίες τους μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδας της Adamah BioHof.

Τέλος, η φάρμα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία της ΕΕ ενώ ο ετήσιος τζίρος της ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη στάση η οικογένεια Γκιόσελμπαουερ. Η Νικόλ και ο Μίκαελ, νέοι αγρότες 24 και 30 χρονών, παράγουν στη φάρμα τους γύρω στα 2.000 λίτρα αγελαδινού γάλακτος ανά δύο μέρες, που το διαθέτουν στον τοπικό συνεταιρισμό ΝΟΕΜ. Παράγουν επίσης βοδινό κρέας και ζωοτροφές ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σε ανακαινήσεις ύψους 700.000 ευρώ. Η οικογένεια Γκιόσελμπαουερ συμμετέχει επίσης στο εθνικό πρόγραμμα Ecopoints από το οποίο λαμβάνει το 80% των κονδυλίων ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τα κοινοτικά προγράμματα.

Advertisment

_DSC7661Στην παρέα μας προστέθηκε ο Άντον Γκόναους, αγρότης και δήμαρχος της κοινότητας Κίρχμπεργκ, που μας μίλησε για την αναβίωση της καλλιέργειας του ντιρντλ, ενός φρούτου (που θυμίζει το δικό μας κράνο) και με το οποίο παρασκευάζονται μαρμελάδες και χυμός.

Αργότερα επισκεφτήκαμε την φάρμα Κέντλερ, της Λεοπολντίν και του Γιόσεφ Κέντλερ. Η φάρμα εντάσσεται στις μειονεκτικές περιοχές της Αυστρίας. Λαμβάνει κονδύλια από το πρόγραμμα Ecopoints που συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από την ΕΕ.

Η τέταρτη στάση έγινε στο βιολογικό τυροκομείο της Άντρεα και του Φραντς Τασλ. Οι νέοι –και αυτοί σε ηλικία- αγρότες διαθέτουν 17 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και παράγουν ετησίως κοντά στα 80.000 λίτρα αγελαδινού γάλακτος. Η Άντρεα και ο Φραντς μαζί με τον γιό τους παρασκευάζουν τέσσερα βιολογικά τυριά αλλά και βιολογικό βούτυρο (περίπου 200 κιλά το χρόνο) τα οποία η δημοσιογραφική ομάδα είχε την τιμή να δοκιμάσει!!!

Από το μενού δεν έλειψε η παραγωγή μαρμελάδας από το τοπικό φρούτο ντιρντλ που το βρίσκει κανείς στα τοπικά καταστήματα ντελικατέσσεν της Βιέννης όπως επίσης μπορεί να βρει και τα βιολογικά τυριά.

Η φάρμα κερδίζει έξτρα εισοδήματα από την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και από την παραγωγή ζωοτροφής.

Επόμενη στάση η βιολογική φάρμα της Μπερναντέτ και του Γιόσεφ Στράσσερ. Η οικογένεια με τα τέσσερα παιδιά διαθέτει 40 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής οι οποίες παραμένουν τον περισσότερο καιρό στο ύπαιθρο και σταβλίζονται μόνον όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Τα ζώα τρέφονται με χλόη και το χειμώνα με τις ζωοτροφές που καλλιεργούνται στη φάρμα.

Οι Στράσσερ δεν μένουν όμως μόνο στην παραγωγή γάλακτος. Συχνά διοργανώνουν επισκέψεις σχολείων και οικογενειών στη φάρμα βοηθώντας στο να παραμείνει η γη στους ντόπιους. Οργανώνουν επίσης διάφορες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ στηρίζοντας την τοπική οικονομία του Φράιγκεριχτ.

Το ταξίδι έφτασε σχεδόν στο τέλος του, με την έκτη και τελευταία στάση στη βιολογική φάρμα Ράιγκλερ Νούρχα. Η φάρμα που ιδρύθηκε το 1996 ειδικεύεται στην παραγωγή βιολογικής κάνναβης με την οποία παρασκευάζει από λάδι μέχρι καλλυντικά, χυμό, τσάι και σπόρους. Το δε περίσσευμα από την παραγωγή παρθένου ελαίου που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά ωμέγα 3 και ωμέγα 6 είναι εξαιρετική τροφή για τις άγριες χήνες, τα τέσσερα γουρούνια και τις 20 χήνες της φάρμας.

_DSC7988Στη φάρμα παράγεται επίσης σιτάρι, λιναρόσπορος, ηλίανθος, μπιζέλια και φασόλια ενώ πέρυσι έκανε τζίρο 900.000 ευρώ.

Οι Αυστριακοί αγρότες παρά το γεγονός ότι ζουν σε δύσβατες και με έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις περιοχές, δεν εγκαταλείπουν τον τόπο τους και εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΚΑΠ και κυρίως τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ώστε να ανακαινίσουν τις φάρμες τους και να πάνε τις πατρογονικές περιουσίες ένα βήμα μπροστά. Και πετυχαίνουν να είναι ευτυχισμένοι με αυτό που κάνουν αφού το αγαπούν πολύ και άμα το αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις ε τότε το κάνεις και καλά…

Έλενα Ταγκαλάκη

Φωτογραφίες: Michael Gruber

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση