, , ,

Μήπως σε στοιχειώνει κάτι από το παρελθόν;

 Μία από τις τελευταίες έρευνες, λέει ότι η αγάπη ενός πατέρα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η αγάπη του

 Μία από τις τελευταίες έρευνες, λέει ότι η αγάπη ενός πατέρα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η αγάπη του πατέρα συμβάλει τόσο ή και περισσότερο από την αγάπη της μητέρας, στην ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό είναι ένα από τα πολλά ευρήματα στην έρευνα που έγινε σχετικά με τη γονική απόρριψη και αποδοχή, στην δημιουργία προσωπικότητας του παιδιού αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

“Στο μισό αιώνα διεθνούς έρευνας μας, δεν έχει βρεθεί καμιά άλλη κατηγορία εμπειρίας που να έχει τόσο ισχυρή και σταθερή επίδραση στην προσωπικότητα και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, όπως η εμπειρία της απόρριψης από τους γονείς στην παιδική ηλικία” λέει ο Ronald Rohner του Πανεπιστημίου του Connecticut, συν-συγγραφέας στην έρευνα Προσωπικότητα και Κριτική της Κοινωνικής Ψυχολογίας. “Τα παιδιά και οι ενήλικες παντού – ανεξάρτητα από τις διαφορές στη φυλή, τον πολιτισμό και το φύλο – τείνουν να ανταποκρίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όταν αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, να απορρίπτεται από τους φροντιστές τους και από τα άτομα με τα οποία έχουν στενή σχέση”

Advertisment

Ο Rohner και ο συνεργάτης του Abdul Khaleque μετά από 36 έρευνες σε όλο το κόσμο, με 10.000 συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι ως απόκριση στην απόρριψη από τους γονείς, τα παιδιά έχουν την τάση να αισθάνονται πιο ανήσυχα και ανασφαλή, καθώς και πιο εχθρικά και επιθετικά προς τους άλλους. Ο πόνος της απόρριψης – ειδικά όταν συμβαίνει κατά την παιδική ηλικία – τείνει να μην υποχωρεί μέχρι την ενήλικη ζωή, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους ενήλικες που απορρίφθηκαν σαν παιδιά να σχηματίσουν ασφαλείς σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συντρόφους τους. Οι μελέτες βασίζονται σε έρευνες σε παιδιά και ενήλικες και μετρούσαν το βαθμό αποδοχής ή απόρριψης από τους γονείς και διατάξεις της προσωπικότητας των υποκειμένων.

Την τελευταία δεκαετία οι έρευνες στην ψυχολογία και την νευροεπιστήμη αποκαλύπτουν ότι όταν κάποιος νιώθει απόρριψη ενεργοποιούνται τα ίδια σημεία στον εγκέφαλο με αυτά που ενεργοποιούνται όταν νιώθει σωματικό πόνο. “Αντίθετα με τον σωματικό πόνο όμως, τον πόνο από τη απόρριψη, οι άνθρωποι τον ξαναζούν ξανά και ξανά για πολλά χρόνια” λέει ο Rohner.

Όταν πρόκειται για την επίδραση της αγάπης της μητέρας σε σχέση με της μητέρας, πάνω από 500 έρευνες δείχνουν πως ενώ τα επίπεδα αγάπης και αποδοχής από τους γονείς είναι σχεδόν ίδια, η επιρροή της απόρριψης είναι μεγαλύτερη από τη μεριά του πατέρα παρά της μητέρας. Ψυχολόγοι από 13 έθνη παγκοσμίως που δουλεύουν πάνω σε αυτήν την έρευνα, έχουν αναπτύξει τουλάχιστον μια εξήγηση, ότι τα παιδιά είναι πιθανό να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο γονέα που αντιλαμβάνονται ότι έχει υψηλότερη ισχύ ή κύρος. Έτσι εάν ένα παιδί προσδίδει στον πατέρα του μεγαλύτερο κύρος, αυτός θα ασκεί μεγαλύτερη επιρροή.

Advertisment

Ένα σημαντικό μήνυμα είναι ότι η πατρική αγάπη είναι πολύ κρίσιμη για την ανάπτυξη του παιδιού. Η σημασία της αγάπης του πατέρα θα πρέπει να παρακινήσει πολλούς άνδρες να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών. Οι έρευνες αυτές επίσης θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο που θέλει τις μητέρες να είναι πάντα υπεύθυνες στα προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολίας προσαρμογής των παιδιών. Στην πραγματικότητα, οι πατέρες συχνά εμπλέκονται εξίσου στην ανάπτυξη προβλημάτων όπως αυτά.

Αλεξάνδρου Άντρη Ιωάννα

Πηγή

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση