,

Το μπρόκολο αποτοξινώνει τον οργανισμό μας από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους

Όταν ήμασταν παιδιά, συνήθως καταφέρναμε με το ζόρι να τελειώσουμε όλο το μπρόκολο που υπήρχε στο πιάτο μας. Μια νέα έρευνα όμως από τη

Όταν ήμασταν παιδιά, συνήθως καταφέρναμε με το ζόρι να τελειώσουμε όλο το μπρόκολο που υπήρχε στο πιάτο μας. Μια νέα έρευνα όμως από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, απέδειξε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό διαθέτει επιπλέον οφέλη.

Οι συμμετέχοντες της μελέτης προέρχονταν από μία από τις πιο μολυσμένες περιοχές στην Κίνα. Όσοι κατανάλωναν μισό φλιτζάνι ρόφημα από βλαστούς μπρόκολου φάνηκε να εκκρίνουν υψηλά επίπεδα βενζολίου και ακρολεΐνης, γνωστά καρκινογόνα αλλά και αιτίες εμφάνισης προβλημάτων στον πνεύμονα.

Advertisment

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins σημειώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, είχε βρεθεί στο παρελθόν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Ειδικότερα το μπρόκολο αποτελεί πηγή γλυκοραφανίνης, μιας ένωσης που παράγει σουλφοραφάνη όταν το λαχανικό μασηθεί ή καταναλωθεί ως ρόφημα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η σουλφοραφάνη αυξάνει την παραγωγή εκείνων των ένζυμων που βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απαλλαγεί από τους ρύπους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι συμμετέχοντες στη μελέτη έδειξαν υψηλά επίπεδα αποβολής βενζολίου και ακρολεΐνης.

Advertisment

Το σύνθετο και εκτεταμένο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τοξικών Ουσιών και Ασθενειών που ανήκει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αύξηση των καρδιακών προσβολών. Ο μολυσμένος αέρας μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα που πάσχουν από άσθμα και άλλες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today» δημοσίευσε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στην οποία αναφερόταν ότι 1 στους 8 θανάτους παγκοσμίως – ή 7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως – οφείλονται στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο η ρύπανση του αέρα και τα αιωρούμενα σωματίδια θεωρούνται καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Όμως, σε πολλά μέρη της Κίνας η ρύπανση του αέρα έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ο καθηγητής John Groopman, συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αναφέρει τα εξής:

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα σύνθετο και διαδεδομένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο διεξοδικά, εκτός από τις τεχνικές λύσεις που εφαρμόζονται για τη μείωση των εκπομπών ρύπανσης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η επιστήμη για τη δημιουργία στρατηγικών για την προστασία των πολιτών από την έκθεση στη μόλυνση».

Στη συνέχεια προσθέτει ότι η μελέτη τους στηρίζει την ανάπτυξη στρατηγικών με βάση τα τρόφιμα ως μέρος της συνολικής προσπάθειας πρόληψης.

Μπρόκολο: ένας λιτός, απλός και ασφαλής τρόπος για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ρύπανσης

Για 12 εβδομάδες, η ερευνητική ομάδα μελέτησε 291 συμμετέχοντες που προέρχονταν από μια αγροτική περιοχή της επαρχίας Τζιανγκ Σου στην Κίνα. Πρόκειται για μια περιοχή με βαριά βιομηχανία, περίπου 50 χλμ βόρεια της Σαγκάης.

Συνολικά εξετάστηκαν 62 άνδρες και 229 γυναίκες ηλικίας από 21 ως 65 ετών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης για την αξιολόγηση των μετρήσεων των εισπνεόμενων ρύπων, έγινε ανάλυση ούρων και δειγμάτων αίματος.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε ένα ρόφημα που αποτελούνταν από αποστειρωμένο νερό, ανανά και χυμό λάιμ. Η ομάδα θεραπείας έπινε το ίδιο ρόφημα, το οποίο όμως περιείχε επιπλέον διαλυμένη σκόνη από λυοφιλοποιημένους βλαστούς μπρόκολου, συμπεριλαμβανόμενης της σουλφοραφάνης και της γλυκοραφανίνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας εμφάνισαν αυξημένη απέκκριση της καρκινογόνου ουσίας βενζόλιο κατά 61% την πρώτη ημέρα και αυτό συνεχίστηκε και τις επόμενες 12 εβδομάδες.

Επιπλέον, το ποσοστό απέκκρισης της βλαβερής ουσίας ακρολεΐνης αυξήθηκε κατά 23% σε σύγκριση με την ομάδα εικονικής θεραπείας που συμμετείχε στη μελέτη.

Μετά τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ανάλυσης, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σουλφοραφάνη ενεργοποιεί το μόριο NRF2, το οποίο αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν μέσα σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών τοξινών. Η ίδια στρατηγική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις προσμείξεις που υπάρχουν στο νερό και τα τρόφιμα.

Ο καθηγητής Thomas Kensler, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει τα εξής:

«Αυτή η μελέτη δείχνει έναν απλό και ασφαλή τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν προκειμένου να μειώσουν κάποιους από τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους και οι οποίοι σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κι όλο αυτό συμβαίνει ενώ οι ηγέτες των κυβερνήσεων και των φορέων προσπαθούν να καθορίσουν και να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητα του αέρα».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές στην ίδια περιοχή της Κίνας με σκοπό να καθορίσουν την καταλληλότερη δοσολογία και συχνότητα κατανάλωσης του ροφήματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση