, ,

Διαλογισμός: Μειώστε το στρες σε μόλις τρεις μέρες

Ο διαλογισμός μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων του στρες που βιώνει κανείς. Σύμφωνα με ερευνητές μέσα σε

Ο διαλογισμός μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων του στρες που βιώνει κανείς.

Σύμφωνα με ερευνητές μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, με συνεδρίες 25 λεπτών, μπορεί κανείς να διαπιστώσει εντυπωσιακή διαφορά στον οργανισμό του και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το στρες.

Advertisment

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ειδικοί μελέτησαν μια τεχνική διαλογισμού (διαλογισμός επίγνωσης) που είχε αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τεχνικές διαλογισμού για να μειώσουν τα επίπεδα του στρες που βιώνουν, όμως στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πολύ ελάχιστα για το τι, πόσο και πώς ακριβώς πρέπει να κάνει κανείς κάτι για να έχει οφέλη για την υγεία του» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής της μελέτης J. David Creswell.

Για τις ανάγκες της μελέτης του ο Creswell και η ερευνητική του ομάδα ζήτησαν από 66 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-30 ετών να συμμετέχουν σε ένα πείραμα διάρκειας τριών ημερών.

Advertisment

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μικρής διάρκειας συνεδρίες διαλογισμού επίγνωσης επί 25 λεπτά κάθε φορά για τρεις συνεχόμενες μέρες. Έκαναν ασκήσεις αναπνοής, με τη βοήθεια των οποίων μπορούσαν να ελέγχουν την αναπνοή τους καλύτερα και να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στις παρούσες εμπειρίες τους.

Μια άλλη ομάδα συμμετείχε σε μαθήματα ανάλυσης ποιημάτων, ενώ στο τέλος όλοι οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ασκήσεις μαθηματικών δεξιοτήτων και ομιλίας σε κοινό μπροστά σε κάποιους κριτές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν κάνει διαλογισμό, εμφάνιζαν μεγαλύτερη ψυχολογική ανθεκτικότητα στο στρες και μεγαλύτερη αντιδραστικότητα κορτιζόλης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Psychoneuroendocrinology.

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση